Essent, Eneco en Vattenfall houden tarieven in januari 2020 gelijk
1 reactie Leestijd: 2 minuten
De meeste klanten van Essent, Eneco en Vattenfall gaan er volgend jaar op vooruit. De variabele energietarieven van de drie grootste energieleveranciers blijven namelijk gelijk, terwijl de belastingen omlaaggaan. Dat resulteert voor veel klanten in een lagere energierekening. Alleen bewoners van oude, grote huizen zullen er op achteruitgaan.
Alleen variabele tarieven
Eneco heeft telefonisch bevestigd dat de variabele tarieven van stroom en gas in januari 2020 gelijk blijven. Essent meldde dat maandag al op de website. Vattenfall volgde vandaag met een bericht op hun website. De tarieven gelden tot 1 juli volgend jaar, wanneer de prijzen weer kunnen worden aangepast. Dit gaat alleen om de klanten die gebruikmaken van variabele energietarieven.
Netbeheerkosten stijgen
Alleen de netbeheerkosten zullen met ingang van januari 2020 stijgen. Maar dat gaat volgens de Autoriteit Consument & Markt slechts om een bedrag van gemiddeld 5 euro per jaar, terwijl de belastingen voor een gemiddeld huishouden 66 euro lager zullen zijn. Per saldo is een huishouden met een jaarverbruik van 3500 kWh stroom en 1500 m³ gas in 2020 dus 61 euro goedkoper uit.
Energietarieven vastzetten
Alleen bewoners van oude, grote huizen zullen er op achteruitgaan. Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft tien soorten huishoudens in kaart gebracht, die verschillen in grootte en energiegebruik. Negen daarvan zullen een lagere energierekening krijgen.
Waarschijnlijk laatste keer verlaging energierekening
Het is overigens goed mogelijk dat de energierekening voorlopig voor het laatst omlaag gaat. Naar verwachting van Vereniging Eigen Huis zullen de netwerkkosten door de energietransitie enorm stijgen.
Om niet onnodig te veel te betalen kunnen klanten er ook voor kiezen om de energieprijzen voor een jaar of langer vast te zetten. Volgens Gaslicht.com is het voor mensen die een contract hebben met deze variabele tarieven gunstig om daarop over te gaan. Zo kunnen huishoudens gemiddeld tot 350 euro besparen.
Reacties (1)
Ik heb een zakelijk contract van 5 jaar bij Essent, afgesloten per 26-11-2016. Vanaf welke datum kan ik boetevrij overstappen naar een andere leverancier?
Ik hoor t graag
Mvg
V. knitel
Beste mevrouw Knitel,
Het contract loopt dan per 26 november 2021 af. Vanaf 60 dagen voor de einddatum kunt u een overstap aanmelden. De energieleveranciers houden dan rekening met de einddatum. Ik raad wel aan om in de voorwaarden van het huidige contract na te kijken wat het opzegtermijn is. Dit kan bij een zakelijk contract namelijk langer zijn van 30 dagen.
Mochten er verdere vragen zijn dan hoor ik het graag.
Met vriendelijke groet,
Marlies
Laatste nieuws
-
Netbeheerkosten in 2025 gemiddeld met 76 euro omhoog
19 december 2024 De netbeheerkosten voor 2025 zijn bekend. De stijging varieert op jaarbasis van € 32 bij Westland to...
-
ACM: leveringstarieven en netbeheerkosten stijgen, energiebelasting daalt
13 december 2024 De leveringstarieven van vaste en variabele tarieven zijn deze maand licht gestegen. Zo ook de netbe...
-
Stroomprijs dynamische contracten bereikt recordhoogte
12 december 2024 Gister was de dynamische stroomprijs historisch hoog. Vandaag is de prijs per kWh uur zelfs 50% hoge...
-
De 5 meestgestelde vragen over dynamische energiecontracten
10 december 2024 Is een dynamisch energiecontract wel zo goed voor uw portemonnee? Voor wie zijn dynamische tarieven ...
-
ACM trekt vergunning HEM per direct in - wat betekent dit voor u?
9 december 2024 De ACM trekt de vergunning van HEM per direct in. HEM verkeert in ernstige financiële problemen en i...