Extra kosten voor betalen met acceptgiro onredelijk
door Jeanet Woldring 5 reacties Leestijd: 2 minuten
Dit is een artikel uit 2009. De informatie is mogelijk verouderd. Geactualiseerd: 17-08-2021
Een aanbieder mag voortaan geen extra kosten rekenen voor betalen met acceptgiro als consumenten ook via automatische incasso kunnen betalen. Dat heeft de rechter bepaald, zo schrijft consuWijzer op haar website.
Afgelopen maand heeft de Kantonrechter in Zaandam zich uitgesproken over de redelijkheid van extra kosten voor betalen met acceptgiro. In zijn uitspraak geeft hij een oordeel over een geschil van een consument met een energieaanbieder. De consument had bezwaar tegen de extra kosten die hij moest betalen als hij wilde betalen via acceptgiro in plaats van met een automatischa incasso.
Niet alleen op energiegebied
De rechter ging in zijn uitspraak ook in op deze kwestie in het algemeen:
"Het is immers onredelijk bezwarend te achten om consumenten op straffe van een kostenopslag feitelijk te dwingen tot het afgeven van een machtiging tot automatische afschrijving".
Betaalmogelijkheden
Als een aanbieder de consument de keuze biedt voor twee manieren van betalen, en in de voorwaarden bepaalt dat voor het betalen met acceptgiro een kostenopslag geldt, is zo'n voorwaarde als onredelijk aan te merken.
Acceptgiro of automatische incasso
Wilt u weten of u (ook) via acceptgiro kunt betalen, omdat u uw (energie)kosten liever niet automatisch af laat schrijven? Op de Energievergelijker van Energiewereld.nl kunt u zoeken op betaalwijze. De resultaten kunt u filteren op acceptgiro, automatische incasso of geen voorkeur. Hierdoor ziet u in een oogopslag welke energieleveranciers de mogelijkheid bieden om via acceptgiro te betalen! Daarin is overigens nog genoeg keus. Ook de leveranciers die alleen via internet werken, zoals bijvoorbeeld Energie:direct, bieden deze mogelijkheid.
Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.
Reacties (5)
Van mijn verzekeraar ontving ik bericht dat zij €1,54 in rekening gaan brengen voor de acceptgiro.Ik ben het hiermee niet eens.Wat kan ik daar aan doen .?
W.Bakker
Consuwijzer geeft hier meer informatie over op haar website: http://www.consuwijzer.nl/geld-verzekeringen/betalen/moet-ik-extra-betalen-voor-betalingen-met-acceptgiro
Apart. De kantonrechter geeft aan dat geen extra kosten rekenen voor betalen met acceptgiro, omdat ze daarmee de klant feitelijk dwingend tot het afgeven van een machtiging op straffe van een boete, maar de redactie geeft als antwoord "dat is toegestaan, want...".
Dit is een artikel uit 2009. De informatie is verouderd. In 2010 oordeelde de rechtbank in Den Haag dat een aanbieder wel kosten mag rekenen voor betalen via acceptgiro, terwijl in 2011 de rechtbank in Breda vonniste dat KPN een consument hiervoor geen kosten in rekening mocht brengen. Het blijft dus maar heen en weer zwalken met die acceptgirokosten. ConsuWijzer geeft aan dat het energieleveranciers is toegestaan consumenten meer te laten betalen voor betaling via acceptgiro.
Dong energy rekent ook een euro voor betaling per accept giro.Ik verdom het om dat te betalen.Ik laat me niet dwingen een machtiging af te geven.Al moet ik tot de Hoge Raad
Caiway rekent ook extra kosten als je met een acceptgiro betaalt. Mag dat ?
Dat is toegestaan. Voor de ontvangende bedrijven kunnen acceptgiro`s veel werk opleveren. Sommige bedrijven rekenen voor een acceptgiro dan ook extra kosten.
Energie-Direct stuurt mij ongevraagd een acceptgiro voor het betalen van de energie. Kosten euro 2 extra en om vooral goed aan de rekening te laten denken suren ze over diezelfde rekening een mail met een idealbetaling. Kosten euro 2,50. Dat gaat lekker, vooral als je in de wettelijke schuldsanering zit.
Laatste nieuws
-
Netbeheerkosten in 2025 gemiddeld met 76 euro omhoog
19 december 2024 De netbeheerkosten voor 2025 zijn bekend. De stijging varieert op jaarbasis van € 32 bij Westland to...
-
ACM: leveringstarieven en netbeheerkosten stijgen, energiebelasting daalt
13 december 2024 De leveringstarieven van vaste en variabele tarieven zijn deze maand licht gestegen. Zo ook de netbe...
-
Stroomprijs dynamische contracten bereikt recordhoogte
12 december 2024 Gister was de dynamische stroomprijs historisch hoog. Vandaag is de prijs per kWh uur zelfs 50% hoge...
-
De 5 meestgestelde vragen over dynamische energiecontracten
10 december 2024 Is een dynamisch energiecontract wel zo goed voor uw portemonnee? Voor wie zijn dynamische tarieven ...
-
ACM trekt vergunning HEM per direct in - wat betekent dit voor u?
9 december 2024 De ACM trekt de vergunning van HEM per direct in. HEM verkeert in ernstige financiële problemen en i...