'Flauwekul om 's nachts te stoken'
door Jeanet Woldring 3 reacties Leestijd: 2 minuten
Het huis ’s nachts warm houden, zodat het ’s morgens minder energie kost om op te warmen is onzin. Volgens Milieucentraal ben je zuiniger uit door de thermostaat ’s nachts op 13 tot 15 graden te zetten. 'Dat spaart altijd energie en dus stookkosten.'
Lagere energierekening
Hoe kun je het voordeligst stoken? Daar bestaan nogal wat misverstanden over. Zo denken sommige mensen dat het beter is om de thermostaat 's nachts niet lager te zetten. Dat zou goedkoper zijn dan wanneer de verwarming ‘s ochtends heel hard moet draaien om weer op temperatuur te komen. Maar dat is een misvatting, zo blijkt uit een persbericht van Milieu Centraal.
Een huis dat 's nachts onnodig warm gestookt wordt, verliest ook meer warmte. Daardoor gebruikt de cv-ketel meer gas dan nodig is. De thermostaat lager zetten dan 12 graden heeft overigens ook geen zin, want dat wordt het in huis te vochtig.
Gebruik klokthermostaat
De thermostaat lager zetten kan al ruim voor het slapen gaan. De kamer blijft nog wel even warm genoeg. Een klokthermostaat helpt om op tijd een lagere temperatuur te kiezen en het 's ochtends op tijd weer warm te krijgen. Hij helpt ook tegen vergeten: bijna een kwart van de mensen ziet het 's nachts lager zetten van hun thermostaat soms over het hoofd, aldus de voorlichtingsorganisatie.
Hoe zit het met vloerverwarming?
Volgens Milieucentraal is het ook in zeer goed geïsoleerde nieuwbouwhuizen met vloerverwarming beter om 's nachts de thermostaat lager te zetten, bijvoorbeeld op 18 graden. Installateurs raden nog wel eens af om voor het slapen gaan aan de thermostaat te draaien, maar dat is niet terecht. Dit soort huizen verliest 's nachts heel traag hun warmte, maar ook het opwarmen ervan gaat traag. De thermostaat 's nachts iets lager is dan het meest voordelig.
Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.
Reacties (3)
Ik draai de temparatuur een uur voor na het bed gaan 2 graden lager.
Bevald goed maar denk eraan om na vier graden te gaan.
Heeb nu twee jaar vloerverwarming.
kan ook electronisch bij verwarmen om gas te besparen.
Verwarmen op stroom duur? Heb moderne radiatoren verbruik 400 watt/stuk.
Heb veel stroom via zonnepantelen. 32 panelen 5600 wp totaal.
Ik zou graag willen weten of Milieu Centraal daar echt onderzoek naar heeft (laten) doen? In principe is het waar, hoe groter het temperatuursverschil binnen-buiten is, hoe meer warmteverlies. Maar hoe verhoudt zich dat met condenserend stoken waarbij de temperatuur van het CV-water tot maximaal 55 graden C. wordt beperkt. Lukt het dan om de binnenruimte weer binnen aanvaardbare tijd op de gewenste temperatuur te krijgen? Of moet de maximum CV-watertemperatuur dan noodzakelijk worden verhoogd waardoor het voordeel van condenserend stoken weer vervalt?
Minder comfort waar Hillebrand over schrijft hoeft natuurlijk niet met een zelf lerende thermostaat die de ketel zoveel eerder in werking zet opdat op de aangegeven tijd weer de gewenste ruimtetemperatuur is bereikt.
Dat is egt dikke bull ****!!
Je moet je thermostaat gewoon op 20 laten staan.
Zet het niet op 0
Anders is het bere koud smorgens en moet jou boiler er echt weer tegen stoken om het weer warm te krijgen!!
Dus lieve mensjes niet uit zetten!! Laat je niet voor de gek houden!
MVG Hillebrand
Laatste nieuws
-
Dit zijn de goedkoopste energiecontracten van februari 2025
4 februari 2025 Wij zetten elke maand de goedkoopste vaste, variabele en dynamische contracten voor u op een rij. Di...
-
'Gasprijs omhoog, gasvoorraad omlaag' Dit is wat u moet weten
21 januari 2025 De Energiemonitor van de ACM toont aan dat een variabel energiecontract duurder is dan een vast ener...
-
Dit zijn de goedkoopste energiecontracten van januari 2025
6 januari 2025 Wij zetten elke maand de goedkoopste vaste, variabele en dynamische contracten voor u op een rij. Di...
-
Netbeheerkosten in 2025 gemiddeld met 76 euro omhoog
19 december 2024 De netbeheerkosten voor 2025 zijn bekend. De stijging varieert op jaarbasis van € 32 bij Westland to...
-
ACM: leveringstarieven en netbeheerkosten stijgen, energiebelasting daalt
13 december 2024 De leveringstarieven van vaste en variabele tarieven zijn deze maand licht gestegen. Zo ook de netbe...