Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Gasunie: mogelijk gastekort bij koude winters

door Ӕde de Jong Leestijd: 1 minuut

Gasunie waarschuwt dat Nederland in de toekomst risico loopt op een gastekort in het geval van een koude winter. De voorraad en het aanbod van gas zijn voor de winter van 2024-2025 nog voldoende. Maar om de gasvoorziening op de lange termijn te garanderen, moeten er enkele maatregelen genomen worden. Dat meldt de Gasunie op basis van een advies van haar dochterbedrijf.  

Sluiting Groningenveld

Op 1 oktober 2024 sluit het Groningenveld officieel. Het belang van gasopslagen is hiermee toegenomen, evenals de vulgraad van deze gasopslagen aan het begin van de winter. De sluiting én de afname van het aanbod van Russisch gas maakt Nederland nog meer afhankelijk van geïmporteerd gas. Een verminderd aanbod van vloeibaar aardgas (LNG), zeker als de EemsEnergyTerminal sluit, kan dit probleem na 2030 verergeren.  

Voorgestelde maatregelen 

Gasunie adviseert daarom om op verschillende plaatsen gas in te kopen en om voldoende voorraden aan te leggen. Zo kunnen tekorten worden voorkomen en kan de leveringszekerheid worden gegarandeerd. 

De actuele gasvoorraad vindt u hier.

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: maandag 30 september 2024

Ӕde  de Jong
Ӕde de Jong Content marketeer

Ӕde is sinds begin 2023 werkzaam als content marketeer bij Gaslicht.com, Bellen.com en Internetten.nl. Hij is actief betrokken bij de websitecontent en het nieuws en zet zich dagelijks in om de complexe energie- en telecommarkt begrijpelijk te maken. Daarnaast is Ӕde verantwoordelijk voor het actualiseren van de websites.

Reageren

Beveiligd met reCAPTCHA - Privacy - Voorwaarden
Google ReCaptcha

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.