Geen verplichte slimme meters
door Jeanet Woldring 2 reacties Leestijd: 2 minuten
De slimme meter wordt op vrijwillige basis ingevoerd. Minister Maria van der Hoeven kwam aan de kritische bezwaren van de kamerleden tegemoet door het verplichte karakter van de slimme meter te schrappen. De minister kreeg hiermee de Eerste Kamer achter zich.
Eerder wilde ze de slimme gas- en elektriciteitsmeter verplicht invoeren om zo tot een duurzamere energievoorziening te komen. De Consumentenbond en een deel van de Eerste Kamer zijn echter van mening dat de meters op gespannen voet staan met de privacyregels.
Meterstanden op afstand afleesbaar
Met 'slimme meters' kunnen gebruikers van een afstand hun meterstanden aflezen en hun verwarming afstellen. Ook kunnen de leveranciers met deze meters het energieverbruik van de eindgebruikers beïnvloeden om bijvoorbeeld piekverbruik te voorkomen. Deze verplichting geldt bij nieuwe aansluitingen, op verzoek van de eindafnemer, bij vervanging van de bestaande meters en bij ingrijpende renovaties. Verder moeten energieleveranciers hun klanten elke twee maanden een verbruiks- en indicatief kostenoverzicht sturen in duidelijke en begrijpelijke taal.
Voorstel in 2008 door Tweede Kamer
Het voorstel is op 3 juli 2008 met algemene stemmen aangenomen door de Tweede Kamer. De Eerste Kamer heeft op 24 maart 2009 met de minister van Economische Zaken gedebatteerd over het wetsvoorstel. Op dinsdag 31 maart 2009 zou gestemd worden. Dit is op verzoek van de fractie van de PvdA van de agenda afgevoerd. Vandaag is het wetsvoorstel in afwachting van een novelle aangehouden.
Novelle
Omdat de Eerste Kamer wetsvoorstellen niet kan weigeren, komt Van der Hoeven met een zogeheten 'novelle'. Dat betekent dat zij 'verplicht' verandert in 'vrijwillig'. Daarna moet de Tweede Kamer er weer goedkeuring aan verlenen, voordat de Eerste Kamer er opnieuw over spreekt. Daar gaan waarschijnlijk maanden overheen.
Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.
Reacties (2)
Schandalig voorstel, terecht dat dit is afgewezen door een oplettende 1e kamer.
Nog even en ALLES word van iedereen in Nederland vastgelegd omwille van `besparing en beleid maken`
Bah, geen slimme meter in mijn huis!
Met nieuwbouwhuis geen keus of je wel of niet een BVD/CIA/KGB spionage instrument in je huis wilt hebben. De minister hoorde ik zeggen: die hebben dan pech gehad.
Wat een arrogante taart dat onmens. Met zo`n meter kan een handlanger van het inbrekersgilde bij een private leverancier zo zien of een huis bewoont is. Kom je van vakantie terug is je huis leeg.
Laatste nieuws
-
Netbeheerkosten in 2025 gemiddeld met 76 euro omhoog
19 december 2024 De netbeheerkosten voor 2025 zijn bekend. De stijging varieert op jaarbasis van € 32 bij Westland to...
-
ACM: leveringstarieven en netbeheerkosten stijgen, energiebelasting daalt
13 december 2024 De leveringstarieven van vaste en variabele tarieven zijn deze maand licht gestegen. Zo ook de netbe...
-
Stroomprijs dynamische contracten bereikt recordhoogte
12 december 2024 Gister was de dynamische stroomprijs historisch hoog. Vandaag is de prijs per kWh uur zelfs 50% hoge...
-
De 5 meestgestelde vragen over dynamische energiecontracten
10 december 2024 Is een dynamisch energiecontract wel zo goed voor uw portemonnee? Voor wie zijn dynamische tarieven ...
-
ACM trekt vergunning HEM per direct in - wat betekent dit voor u?
9 december 2024 De ACM trekt de vergunning van HEM per direct in. HEM verkeert in ernstige financiële problemen en i...