Overname Qurrent door Greenchoice in het verschiet
door Jeanet Woldring Leestijd: 2 minuten
Greenchoice zal naar alle waarschijnlijkheid groene stroomleverancier Qurrent per 1 oktober overnemen. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) moet de overname nog goedkeuren.
Krachtenbundeling
Greenchoice wil 100% aandelen overnemen van stichting DOEN, het fonds van de Goede Doelen Loterijen dat als initiatiefnemer achter Qurrent staat. Beide energiebedrijven hebben afgesproken geen mededelingen te doen over de overnamesom.
'Samen groen groot'
Door de krachten te bundelen met het eveneens ‘groene’ Qurrent wil Greenchoice de duurzame energiemarkt in Nederland versterken en de energietransitie verder versnellen. Beide energieleveranciers scoren hoog in de Gaslicht.com vergelijking op prijs en kwaliteit: Greenchoice al jaren op nummer 1 en Qurrent op 5.
Samen half miljoen klanten
Met de overname staat de teller op meer dan een half miljoen klanten. Dat zorgt voor een stevige positie naast BudgetEnergie die door de overname van NLE op 600.000 klanten zit. Eneco, voor 30% eigenaar van Greenchoice, heeft begin dit jaar E.ON overgenomen.
Greenchoice is ongeveer vier keer zo groot als Qurrent. Evert den Boer, algemeen directeur bij Greenchoice, geeft aan dat deze zet aansluit op de groeiambitie en tevens een bijdrage levert aan de versnelling van de lokale energietransitie. Ook vanuit Qurrent klinkt een positief geluid. Zij geven aan dat door deze overname hun vernieuwde initiatieven meer impact krijgen. Mede hierom is besloten alle aandelen van de hand te doen aan Greenchoice. ‘Samen krijg je immers meer voor elkaar’.
Hoge terugleververgoeding
Zowel Greenchoice als Qurrent geven een hoge terugleververgoeding aan consumenten met zonnepanelen die meer stroom terugleveren dan ze verbruiken. Qurrent 10 cent per kWh en Greenchoice 11 cent tot 10.000 kWh. Ter vergelijking: Essent en Nuon geven 7 cent per kWh.
Kritische geluiden
Deze overname betekent goed nieuws voor de vergroening in ons land. Toch is niet iedereen blij met de overname. Uit de reacties van klanten klinken veel kritische geluiden.
Geen winstoogmerk
Qurrent is in 2006 opgericht met als missie 'het eerste energiebedrijf te zijn dat de klant zo weinig mogelijk energie wil laten gebruiken. Het bedrijf had geen winstoogmerk. In 2012 is het verkocht aan stichting DOEN. Alle klanten zijn lid van de Qurrent coöperatie, de grootste energiecoöperatie van Nederland. Langs die weg investeren zij in duurzame projecten, zoals bijvoorbeeld in het Windpark Hellegatsplein. Qurrent is sinds juni 2017 de hoofdpartner van voetbalclub Feyenoord.
Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.
Laatste nieuws
-
Dit zijn de goedkoopste energiecontracten van december 2024
2 december 2024 Bent u op zoek naar het voordeligste energiecontract? Wij zetten elke maand de goedkoopste vaste, va...
-
Hoe hoog zijn uw netbeheerkosten in 2025?
29 november 2024 In 2025 stijgen de netbeheerkosten. Wij hebben de stijgingen voor u doorberekend zodat u een idee he...
-
Gaslicht.com: Beste én Populairste vergelijkssite van Nederland
21 november 2024
-
De 5 meestgestelde vragen over dynamische energiecontracten
21 november 2024 Is een dynamisch energiecontract wel zo goed voor uw portemonnee? Voor wie zijn dynamische tarieven ...
-
ACM: tarieven voor stroom en gas licht gestegen
18 november 2024 De tarieven voor stroom en gas zijn onlangs licht gestegen. De prijs van variabele contracten steeg ...