Greenpeace: instortingsgevaar groene stroommarkt
Leestijd: 2 minuten
De markt voor groene stroom dreigt na 1 juli in te storten als de prijs voor groene stroom stijgt. Dit blijkt uit onderzoek van TNS NIPO, in opdracht van Greenpeace Nederland. 1,2 miljoen huishoudens geeft aan dan over te stappen naar gewone stroom. Dit is bijna de helft van de groene stroomklanten.
Het is heel waarschijnlijk dat de prijs van groene stroom stijgt, ondermeer omdat er een enorm tekort dreigt. Uit het onderzoek blijkt overduidelijk dat het milieu dan het kind van de rekening is. Duurzame energie is een van de belangrijkste manieren om het gevaar van klimaatverandering te voorkomen, stelt Greenpeace en daagt de energiebedrijven daarom uit hun verantwoordelijkheid te nemen en te voorkomen dat de markt voor groene stroom instort.
Consumenten stapten massaal over op duurzame energie toen op 1 juli 2001 de groene stroommarkt werd vrijgegeven. Op dit moment nemen 2,8 miljoen huishoudens, ongeveer 40% van alle huishoudens in Nederland, groene stroom af.
Volgens Greenpeace komt de groene energie in de verdrukking door het gebrek aan investeringen door de energiebedrijven én door fiscale maatregelen. De overheid voert stapsgewijs, op 1 januari j.l., 1 juli a.s. en 1 januari 2005, belasting in op groene stroom. Deze belasting wordt via een stimuleringsmaatregel teruggegeven aan producenten van groene stroom in Nederland. De overheid subsidieert hiermee vanaf januari 2005 alleen nog binnenlands groen productievermogen. Omdat energiebedrijven nauwelijks hebben geïnvesteerd in groen vermogen in Nederland, zou er een enorm tekort aan betaalbare groene energie ontstaan. Op dit moment wordt voor tweederde van de groene stroomklanten de groene stroom geïmporteerd. De stijgende prijs van geïmporteerde groene stroom zal ertoe leiden dat de energiekosten voor alle groene stroomklanten toenemen met het gevaar dus dat zij afhaken.
Ofschoon de drie grootste energieleveranciers Essent, Eneco en Nuon beloven om de prijs voor groen niet te laten stijgen, betwijfelt Greenpeace of ze dit vol kunnen houden.
"Consumenten hebben de afgelopen jaren massaal laten weten een voorkeur te hebben voor groene stroom. Mensen blijken graag iets voor het milieu te willen doen," aldus Joris Thijssen, campagneleider klimaat en energie bij Greenpeace. "De energiebedrijven hebben een verantwoordelijkheid naar deze klanten; investeren in echt duurzame energie, zoals zon, wind en schone biomassa om klimaatverandering te voorkomen. De bal ligt dus bij de grote energiebedrijven Nuon, Essent en Eneco. Het is hoog tijd dat zij hun groene imago waarmaken en voorkomen dat de groene stroommarkt inderdaad instort."
Laatste nieuws
-
Gaslicht.com: Beste én Populairste vergelijkssite van Nederland
21 november 2024
-
De 5 meestgestelde vragen over dynamische energiecontracten
21 november 2024 Is een dynamisch energiecontract wel zo goed voor uw portemonnee? Voor wie zijn dynamische tarieven ...
-
ACM: tarieven voor stroom en gas licht gestegen
18 november 2024 De tarieven voor stroom en gas zijn onlangs licht gestegen. De prijs van variabele contracten steeg ...
-
Dit zijn de goedkoopste energiecontracten van november 2024
1 november 2024 Bent u op zoek naar het voordeligste energiecontract? Wij zetten elke maand de goedkoopste vaste, va...
-
ACM: stookseizoen begonnen, neem uw energiecontract onder de loep
11 oktober 2024 Nu de kachel weer aan moet, adviseert de ACM consumenten om hun energiecontract onder de loep te nem...