Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Groene stroom lijkt schaars te worden

Leestijd: 2 minuten

De uitgifte van groencertificaten stopt per 1 januari 2004.  Het huidige systeem van groencertificaten wordt vervangen door een systeem van "garanties van oorsprong" voor duurzame elektriciteit. Certiq, een dochteronderneming van de landelijk netbeheerder Tennet, is door het ministerie aangewezen om groencertificaten uit te geven. Deze instantie  blijft voor een periode van tien jaar de garantiebeheerinstantie.  

Wat betekent dit allemaal?
Een groencertificaat is een (digitaal) document, dat bewijst, dat stroom binnen de EG op duurzame wijze is opgewekt, ongeacht in welk EG land dit plaats vindt. Dit document wordt opgemaakt direct na de opwekking en vernietigd door Certiq zodra een zelfde hoeveelheid groene stroom in Nederland is geconsumeerd.

Aan het gebruik van groencertificaten zijn belangrijke belastingvoordelen verbonden. Deze belastingvoordelen stellen de leveranciers in staat lage prijzen te berekenen voor groene stroom. Bovendien verkrijgt een afnemer met 100% groene stroomafname automatisch de wettelijk vrije status.

Het probleem van de overheid is dat groencertificaten niet sporen met de regelgeving op dit punt in overige Europese landen. Dit is te voorkomen door een "certificaat van oorsprong" in te stellen, dat in het land van herkomst wordt opgesteld. Dus bijvoorbeeld Duitse windenergie krijgt een Duits certificaat van oorsprong, opgemaakt door de Duitse netbeheerder.

Wat maakt dit voor verschil met nu?
Wat blijft is het volgende: alle consumptie van duurzame stroom, ongeacht land van herkomst, wordt fiscaal beloond.
Wat verandert is dat - medio 2003 al door de Nederlandse overheid ingesteld - alleen Nederlandse duurzame productie wordt gesubsidieerd. Met de garanties van oorsprong kan men subsidie voor de productie van groene stroom op grond van de zogeheten regeling Milieukwaliteit Elektriciteitsproductie (MEP) ontvangen.

Voorheen ging veel subsidie van de Nederlandse overheid naar buitenlandse opwekkers. Import van groene stroom is sinds medio 2003 dus financieel minder aantrekkelijk en vindt derhalve ook minder plaats. Daar komt nu een praktisch probleem bij: veel andere EG-landen zijn nog niet voldoende georganiseerd om certificaten van oorsprong af te geven. Dit  betekent extra schaarste op de groene stroommarkt.

Dit alles gecombineerd met het feit, dat ook de fiscale voordelen voor de consumptie van groene stroom steeds verder afnemen, kan men zich afvragen wanneer groene stroom ophoudt goedkoper te zijn dan gewone (grijze ) stroom. Dit zal ongetwijfeld niet lang meer duren!

Voorlopig zijn er nog veel groencertificaten in voorraad. De lopende groene-stroom-contracten komen niet in gevaar.

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: dinsdag 10 januari 2023

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.