Help! Wie is die netbeheerder?
door Marlies Hazenberg Leestijd: 2 minuten
Meer dan 75 procent van de huishoudens weet niet hoe de stroom- en gasnetbeheerder heet. Ook is vaak onduidelijk wat de rol van de netbeheerder is. Dat blijkt uit onderzoek dat Greenchoice liet uitvoeren. Vaak wordt gedacht dat een grote energieleverancier als Eneco, Nuon of Essent tevens netbeheerder is. Lees in dit artikel het verschil tussen energieleverancier en netbeheerder.
Verschil netbeheerder en energieleverancier
In de meterkast bevindt zich een meter voor gas en voor stroom. Deze beide meters - en het hele netwerk dat daaraan vast zit - zijn doorgaans eigendom van de netbeheerder. De netbeheerder verzorgt het daadwerkelijke transport van stroom en gas tot in uw meterkast.
De energierekening wordt echter betaald aan de energieleverancier. Veel leveranciers regelen ook het innen van de kosten voor meterhuur en het transport van stroom en gas. Deze betalen zij door aan de regionale netbeheerder. Er zijn echter nog enkele energieleveranciers die deze kosten niet innen voor de netbeheerder. Dat kan betekenen dat u apart een rekening krijgt van uw netbeheerder voor het transport. Of dat bij u het geval is, kunt u op deze site controleren. In de vergelijking kunt u de leveranciers sorteren op de wijze van factureren: alles op één factuur of een aparte rekening voor netbeheer.
Nooit zonder stroom of gas
De angst om over te stappen komt doordat de rol van netbeheerder en energieleverancier onbekend is. Consumenten zijn namelijk bang één of meerdere dagen zonder energie te komen zitten. Dit zal echter niet gebeuren, omdat de netbeheerder het transport blijft verzorgen.
Omdat er in een regio maar één netwerk ligt, is er ook maar één netbeheerder. Het is daarom ook niet mogelijk om over te stappen op een andere netbeheerder. Deze kosten blijven dus, ongeacht bij welke energieleverancier u zit, altijd hetzelfde.
Wat doet de netbeheerder?
De netbeheerder verzorgt dus het transport, maar ook het onderhoud aan het transportnetwerk. Daarnaast zijn de meters vaak eigendom van de netbeheerder. Hiervoor wordt een huurprijs betaald. Ook betalen consumenten een capaciteitstarief: hoe groter de meter, hoe meer stroom er in één keer door heen gaat. Omdat dit meer eist van het netwerk en de meter, rekent een netbeheerder hier ook hogere prijzen voor.
Wie is uw netbeheerder?
Bent u benieuwd wie uw netbeheerder is? Vul dan de energievergelijker op de website in. Bij de vergelijking wordt gelijk getoond wie uw netbeheerder is, en welke kosten u worden gerekend.
Ik ben Marlies, van begin 2017 tot november 2022 was ik werkzaam op de servicedesk van Gaslicht.com. Mensen helpen en adviseren bij het overstappen vond ik erg leuk. Wat is er nou fijner dan mensen te helpen met besparen?
Laatste nieuws
-
Dit zijn de goedkoopste energiecontracten van januari 2025
6 januari 2025 Wij zetten elke maand de goedkoopste vaste, variabele en dynamische contracten voor u op een rij. Di...
-
Netbeheerkosten in 2025 gemiddeld met 76 euro omhoog
19 december 2024 De netbeheerkosten voor 2025 zijn bekend. De stijging varieert op jaarbasis van € 32 bij Westland to...
-
ACM: leveringstarieven en netbeheerkosten stijgen, energiebelasting daalt
13 december 2024 De leveringstarieven van vaste en variabele tarieven zijn deze maand licht gestegen. Zo ook de netbe...
-
Stroomprijs dynamische contracten bereikt recordhoogte
12 december 2024 Gister was de dynamische stroomprijs historisch hoog. Vandaag is de prijs per kWh uur zelfs 50% hoge...
-
De 5 meestgestelde vragen over dynamische energiecontracten
10 december 2024 Is een dynamisch energiecontract wel zo goed voor uw portemonnee? Voor wie zijn dynamische tarieven ...