Het meest gekozen energiecontract
door Jeanet Woldring 9 reacties Leestijd: 3 minuten
Vorig jaar stapten er 50 procent meer mensen via Gaslicht.com over dan in 2011. Ook dit jaar signaleren we al weer een forse toename. Maar welke keuze maken deze overstappers? Eénjarige vaste prijs contracten voor gas en stroom blijken veruit favoriet. Is dit ook de meest voordelige keuze gebleken? Wij zochten het uit.
Vast of variabel tarief?
Overstappers via Gaslicht.com kiezen vooral voor een vaste prijs contract met een bepaalde looptijd. Bij deze contracten staan de leveringstarieven vast gedurende de looptijd. Dit in tegenstelling tot variabele prijscontracten waarbij het leveringstarief kan variëren: doorgaans 2x per jaar. Of deze energietarieven gaan stijgen of dalen is echter moeilijk te voorspellen.
Voor veel consumenten is zekerheid de voornaamste reden om voor een vaste prijs te kiezen. Daarnaast zijn de meeste contracten met variabele tarieven momenteel een stuk duurder. Gunstige uitzondering is Nuon die op dit moment in de TOP 5 staat (Peildatum: 24-09-2013).
1 of 3 jaar vastzetten?
Naast de keuze voor een vast of een variabel tarief moet u een keuze maken voor de duur van het contract. Het merendeel van de overstappers via Gaslicht.com kiest voor een 1-jarig contract. Waarschijnlijk omdat deze als goedkoopste uit de bus rolt vanwege het scherpe actietarief en de hoge korting. Slechts een kleine groep besluit zich voor 3 jaar vast te leggen.
Kiest u voor een 3-jarig contract, dan betaalt u meestal een hoger tarief. Dit komt doordat een energieleverancier zekerheid inbouwt voor eventuele prijsstijgingen. Of een 1- of 3-jarig contract voordeliger is, is dus afhankelijk van wat de markt op lange termijn gaat doen en alleen achteraf te bepalen.
Actietarief en korting
Kiest u voor een 1-jarig contract dan kunt u ieder jaar weer overstappen naar een andere energieleverancier - of een ander contract - met een aantrekkelijk tarief én een korting. Let op: deze korting krijgt u alleen via Gaslicht.com en niet als u zich rechtstreeks aanmeldt. Wanneer u verwacht dat de energieprijzen gaan stijgen of als u niet van jaarlijks overstappen houdt, is een 3-jarig contract met scherpe tarieven een optie.
Jaarcontract dankzij korting het meest voordelig
Uit onderzoek van Gaslicht.com blijkt dat het in de afgelopen jaren het meest voordelig is geweest om ieder jaar over te stappen op een jaarcontract met een vast tarief voor energie en een korting. De prijsverschillen met variabele contracten en 3 jarige vaste contracten liepen op tot zo'n 400 euro per jaar. Ieder jaar overstappen naar een andere energieleverancier blijkt daardoor het voordeligst te zijn geweest.
Honderden euro's voordeel
Uit ervaring van onze inmiddels tienjarige Energievergelijker blijkt dat de consument vooral kijkt naar prijsvoordeel. Ben Woldring: ‘het devies blijft om elke keer bij afloop van je contract weer voor een jaar over te stappen. Je bent dan het meest voordelig uit’.
Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.
Reacties (9)
Het is een slechte zaak dat je MOET overstappen om een korting op het tarief te krijgen. Waarom behouden maatschappijen hun klanten niet? Elke maatschappij die ik tot nog toe heb gehad zal zelf na een aflopen van een jaarcontract het tarief handmatig op een duur variabel tarief zetten en lekker cashen. Was zelf ook vergeten een keer over te stappen en ging meteen voor een paar honderd euro het schip in. Grappige is dan dat ik dit jaar overgestapt ben naar een dochteronderneming van m'n huidige leverancier en daar een dikke (welkomst)korting krijg en bij mij huidige leverancier niet dat tarief kan krijgen. Komt erop neer dat de maatschappijen aan het profiteren zijn van onwetendheid van mensen. Kwalijke zaak die naar mijn mening ook niet lang meer mag voortduren. Transparant zijn is wat anders dan je tarieven noemen op een website. Kortom, maatschappijen buiten nog steeds de mensen uit door hun monopolie positie op de markt. En dat op een eerste levensbehoefte... Naar mijn mening is hiermee ook aangetoond dat privatisering van de energiesector gefaald heeft. Overheid, pak uw taak op en reguleer deze onzin eens.
Nou ja zeg, naschrift redactie hieronder schiet mij toch in hetr verkeerde keelgat. Ik heb zeker destijds bij gaslicht.com geklaagd. Jullie namen niet eens de moeite om te antwoorden. Jullie hadden immers de provisie van mij al binnen, dus waarom een klant die zich bedrogen voelt nog helpen? Nee, dat doen jullie dus nooooooooooooit.
En dan Budgetenergie:
Kennelijk hebt u deze actie wel gehad.
Ik ben namelijk via jullie hiernaar overgestapt met een bnus van 320,- euro. Die moet je echter één jaar zelf voorfinancieren en ook nog eens zes maanden vast recht vooruit betalen (nog voordat het contract in gaat). Dan gaan ze je vervolgens veel te hoog inschatten en weigeren na een klacht om de termijn te verlagen. En dat te hoog inschatten gebeurt dan op basis van het "historisch verbruik" volgens hen.. Zelfs bij een nieuwbouwwoning die de eerste meters heeft met tellerstanden tussen 0 en 100 houden ze dit vol.
Ra, ra hoe kan dat.
En het plaatsen van zonnepanelen kunnen ze al helemaal niet aan en worden dus nooit in het voorschotbedrag meegenomen. En klopt iets niet bij de overstap dan is hun standaard antwoord "dit is de schuld van uw oude leverancier, dat moeten zij oplossing via u, wij kunnen daar niets aan doen", ha, ha.
En met zo'n firma wilt u nog opnieuw in zee gaan lees ik hier ???
Wij willen dit graag voor u uitzoeken. U kunt een email sturen met uw gegevens naar info@gaslicht.com. In principe wordt er op iedere email die bij de servicedesk binnenkomt gereageerd. Wellicht dat er iets is misgegaan.
Het klopt dat BudgetEnergie in het verleden wel met een actiepakket op de website heeft gestaan. Welkomstpremies worden over het algemeen inderdaad aan het einde van het contract verrekend/uitgekeerd. Dit staat ook in de voorwaarden van het pakket, net zoals dat BudgetEnergie vooraf een deel van het vastrecht reeds in rekening brengt. Bij een nieuwbouwwoning zal de netbeheerder de leverancier een inschatting geven in het verbruik, dat wordt vervolgens gehanteerd voor de bepaling van het voorschot.
Het plaatsen van zonnepanelen wordt over het algemeen niet direct in het voorschot meegenomen. Dat komt omdat het in eerste instantie nog afwachten is hoeveel de zonnepanelen gaan opleveren. Pas na een jaar merkt u hier dus iets van in het voorschot. Maar ook dan wordt er ook nog naar het verbruik in de jaren daarvoor gekeken.
Gaslicht.com neemt het aanbod van de markt op, waarbij leveranciers de mogelijkheid wordt geboden daarbij nog een speciaal actiepakket aan te bieden.
In reactie op Bernard de Vries Robles. Natuurlijk leidt het ieder jaar overstappen naar een nieuwe leverancier tot extra transactiekosten landelijk gezien.\leveranciers scherp houdt. Dat is echter niet het probleem van de klant maar van de aanbieder. De vrije markt zorgt ervoor dat leveranciers moeten concurreren om nieuwe klanten. Uitgangspunt is dat de klant zo scherp mogelijk kan inkopen. Het is dan ook daarom dat je er goed aan doet te tanken in Duitsland. Op termijn wordt dan ook de Nederlandse regering gedwongen haar accijnsverhogingen in te trekken.
Ik ben via Gaslicht.com overgestapt naar Greenchoice en ontdek nu dat zij de prijs waarvoor ik ingekocht heb geldt van 1 juli t/m 1 juni 2014, terwijl de levering op 1 juli is ingegaan. Dit heb ik de vorige keren niet gehad bij overstappen via groepsveiling.nl. Hoe kan dit?
Leveranciers hanteren bij sommige contracten inderdaad een vaste start- en/of einddatum, waarbij het actietarief niet vanzelfsprekend geldig is gedurende exact 12 maanden. Als dit het geval is bij uw afgesloten pakket dan kunt u dit terugvinden in de voorwaarden. Leveranciers bepalen zelf of er een vaste einddatum wordt gehanteerd of niet. U bent dan van 1 juni 2014 vrij om eventueel weer over te stappen naar een andere leverancier. Meer informatie omtrent dit onderwerp kunt u terugvinden in een eerder geplaatst artikel: http://www.gaslicht.com/nieuws/wat-betekent-een-energiecontract-met-vaste-start-en-einddatum
Als u wilt dat wij even meekijken naar uw specifieke contract dan kunt u ons ook bereiken via info@gaslicht.com of 0342-411350.
Ik ben een paar weken terug (weer) overgestapt. En weer naar de goedkoopste aanbieder. Nee, dat is niet EnergieDirect, maar Budget Energie. Deze staat weliswaar niet vermeld bij jullie, maar wel bij PrizeWize, dus heb ik dit jaarcontract dan ook via hen afgesloten.
Zo werkt "onafhankelijk" blijkbaar. Als je bij een partij geen provisie krijgt, vermeld je deze partij gewoon ook niet.......
Ik sluit elk jaar opnieuw een jaarcontract met vaste prijs af, en heb op 1 x na, nooit geen problemen gehad. Die ene keer betrof EnergieDirect, die mij te hoge kosten in rekening bracht voor Netwerkkosten, maar na veel heen en weer gemail, heb ik deze kosten uiteindelijk toch teruggekregen.
BudgetEnergie wordt ook op Gaslicht.com getoond. Leveranciers zijn echter vrij om actiepakketten niet overal aan te bieden. Wij zijn nog over het actiepakket in gesprek met BudgetEnergie, vandaar dat dit pakket op dit moment niet afneembaar is. Dit heeft niets te maken met een provisie. Het komt helaas af en toe voor dat de actiepakketten/premies op de verschillende energievergelijkers verschillen.
Wij zijn blij te vernemen dat u goede ervaringen heeft met uw jaarlijkse overstap naar een andere energieleverancier.
Is er dan niemand die zich afvraagt hoe pervers dit systeem feitelijk functioneert? Als je goedkoper uit bent door voortdurend over te stappen veroorzaak je ieder keer weer transactiekosten. En vraagt nou niemand zich af waarvan die betaald worden? Het zou veel beter zijn als we een concurrerende inkoopmarkt hadden voor energie waar de prijzen openbaar zijn en de consument goed kan beoordelen wat er verder bij de leverancier aan de strijkstok blijft hangen.
Ik heb nu twee maal achter elkaar deze route van elk overstappen ook gevolgd. Echter pure ellende iedere keer weer met voorwaarden en meterstanden die niet kloppen.
Ze vragen je voor de overstap wel naar de meterstanden, maar zetten vervolgens in het landelijk systeem maar wat geschatte standen zogenaamd op basis van het 'historisch gebruik'. En ja hoor natuurlijk wordt dan het maandbedrag veel hoger dan op de website van gaslicht berekend werd. Doet gaslicht hier iets aan? Neen atuurlijk niet, die nemen de provisie en bekommeren zich nergens meer om.
En dan nog de werkwijze van de verschillende maatschappijen specifiek:
Greenchoice: Je denk een JAAR-contract te hebben. Ze nemen echter de datum van aanmelden en niet de datum van overstappen. Aan het einde van 'hun jaar' waarschuwen ze je niet maar je komt gewoon op varaibel (dus duur) te staan.
U vult het door uzelf ingeschatte energieverbruik in op Gaslicht.com om tot een goede vergelijking te kunnen komen. Het klopt echter dat de energieleverancier uiteindelijk de definitieve hoogte van het energieverbruik voor u in zal schatten. Daarvoor wordt onder meer gekeken naar de hoeveelheid energie die u in de afgelopen jaren heeft verbruikt en de verwachting rondom de prijs van de energie. Een leverancier probeert daarmee te voorkomen dat u uiteindelijk veel moet bijbetalen op de jaarafrekening. Indien u het echter niet met het voorschot eens bent kunt u bij veel energieleveranciers het voorschot laten aanpassen. Bij sommige energieleveranciers kunt u het zelf online aanpassen. Bij anderen kunt u het voorschotbedrag op verzoek (telefonisch of per mail/brief) laten verhogen of verlagen. Mocht u er niet met uw energieleverancier uitkomen kunt u ook nog altijd bij ons terecht (via info@gaslicht.com). Gaslicht.com zal dan de leverancier voor u benaderen met een verzoek tot aanpassing van het voorschot. Meer informatie omtrent dit onderwerp vindt u ook in het artikel ‘Voorkom bijbetaling op jaarafrekening energie’ van woensdag 18 september 2013 http://www.gaslicht.com/nieuws/voorkom-bijbetaling-op-jaarafrekening-energie
Leveranciers hanteren bij sommige contracten inderdaad een vaste start- en/of einddatum, waarbij het actietarief niet vanzelfsprekend geldig is gedurende exact 12 maanden. Dit staat echter los van de aanmelddatum. Als een leverancier een vaste start- of einddatum hanteert dan wordt dit in de voorwaarden van het contract weergegeven. Het klopt dat leveranciers niet verplicht zijn om u op de hoogte te brengen op het moment dat uw contract en daarmee uw actietarief afloopt. Uiteraard is het heel vervelend als u daardoor onwetend omgezet wordt naar een duurder tarief. Het is daarom belangrijk dat u dit goed in uw agenda zet, ook kunt u hier gemakkelijk de ContractWekker van Gaslicht.com voor gebruiken http://www.gaslicht.com/overstappen/contractwekker . U wordt dan tijdig op de hoogte gebracht van het aflopen van uw energiecontract, zodat u desgewenst kunt overstappen.
Geheel eens met de conclusie. Er vindt, gegeven de grote overcapaciteit, een gevecht om de afnemer plaats. Het laten doorlopen van een contract boven de contracttermijn kan ertoe leiden dat het - voordelige - actietarief wordt gewijzigd in een gewoon dus hoger tarief. Waarom niet door te switchen ieder jaar profiteren van een goedkoop actietarief van weer een nieuwe leverancier. Door contracten te sluiten van één jaar houdt je flexibiliteit. Wel belangrijk om bij de switch goede opgave te doen van de dan actuele meterstanden.
Ik verander ieder jaar van energiecontract via Gaslicht.com en heb daar ieder jaar veel voordeel bij.
Maar wat schetst mijn verbazing toen ik mijn dochter aan wilde melden zou deze 800 euro voor moeten schieten omdat zij BKR genoteerd stond.
Zelfs heel haar postcode.
Naar de energieleverancier gebeld en deze wist mij te vertellen dat als je in het verleden betalingsmoeilijkheden had gehad en BKR genoteerd stond dat je niet via Gaslicht.com kon aanmelden zonder die 800 euro als voorschot te betalen.
Die kreeg je wel na een jaar weer terug natuurlijk als je netjes betaald had.
Ik mocht haar wel nu telefonisch aanmelden en zou dan een veel lagere welkomstbonus krijgen.
Vraag ik mij ook weer af waarom Gaslicht.com dit niet vermeld bij de energieaanbieder want er zijn zelfs energieaanbieders die 1200 euro als borg vragen aan mensen die in financiele problemen hebben gezeten.
Mensen die die bonussen het beste zouden kunnen gebruiken.
Asociaal ?
Het klopt dat alle energieleveranciers een waarborgsom kunnen vragen aan consumenten die BKR genoteerd staan. Een energiebedrijf kan u dus vragen een aantal maanden energie vooruit te betalen. Dat bedrag staat echter niet vast. Vandaar dat het lastig is om daar uitspraken in te doen, omdat dit per leverancier en consument kan verschillen. Als er inderdaad andere regels zouden gelden bij de leverancier omdat u via Gaslicht.com overstapt, dan zouden wij dat graag van u vernemen zodat wij hier achteraan kunnen gaan bij de betreffende leverancier. U kunt eventueel e-mailen naar info@gaslicht.com, ook is onze servicedesk doordeweeks tot 22.00 uur bereikbaar via 0342-411350.
Laatste nieuws
-
Netbeheerkosten in 2025 gemiddeld met 76 euro omhoog
19 december 2024 De netbeheerkosten voor 2025 zijn bekend. De stijging varieert op jaarbasis van € 32 bij Westland to...
-
ACM: leveringstarieven en netbeheerkosten stijgen, energiebelasting daalt
13 december 2024 De leveringstarieven van vaste en variabele tarieven zijn deze maand licht gestegen. Zo ook de netbe...
-
Stroomprijs dynamische contracten bereikt recordhoogte
12 december 2024 Gister was de dynamische stroomprijs historisch hoog. Vandaag is de prijs per kWh uur zelfs 50% hoge...
-
De 5 meestgestelde vragen over dynamische energiecontracten
10 december 2024 Is een dynamisch energiecontract wel zo goed voor uw portemonnee? Voor wie zijn dynamische tarieven ...
-
ACM trekt vergunning HEM per direct in - wat betekent dit voor u?
9 december 2024 De ACM trekt de vergunning van HEM per direct in. HEM verkeert in ernstige financiële problemen en i...