Hoe wordt het voorschot berekend?
door Jeanet Woldring Leestijd: 2 minuten
Uit vragen die op onze helpdesk binnenkomen, blijkt dat er veel onduidelijkheid is rondom de bepaling van het maandelijkse voorschotbedrag. Gaslicht.com legt het u graag uit.
Wat is een voorschot?
Met een voorschot betaalt u iedere maand alvast een deel van uw jaarlijkse energierekening. De energieleverancier kan pas aan het eind van het jaar berekenen hoeveel energie u daadwerkelijk heeft gebruikt en hoeveel dat exact kost. U ontvangt dan een jaarafrekening. Van deze rekening betaalt u vooraf iedere maand een deel: het voorschot, ook wel termijnbedrag genoemd.
Hoe wordt de hoogte van het voorschot bepaald?
Om de hoogte van het voorschot te berekenen, doet de energieleverancier een inschatting van hoeveel energie u in het komende jaar zult gaan verbruiken. Voor de bepaling wordt gekeken naar de hoeveelheid energie die u in de afgelopen jaren heeft verbruikt en de verwachting rondom de prijs van de energie.
Voorschot na verhuizing
Als u verhuist, wordt er een inschatting gemaakt van het voorschot aan de hand van de hoeveelheid energie die er op het adres in de afgelopen jaren is afgenomen. Dit kan behoorlijk afwijken aangezien er wordt gekeken naar het verbruikpatroon van vorige bewoners. In overleg met uw energieleverancier kunt u de inschatting bijstellen indien u dat wenst. Let op dat u uw voorschot niet te laag vaststelt, dan is de kans minder groot dat u moet bijbetalen op het moment dat u de jaarafrekening ontvangt.
Voorschot en nieuwbouwwoning
Bij een nieuw gebouwde woning zijn er geen historische verbruiksgegevens bekend. Dan wordt het voorschot bepaald aan de hand van het verwachte jaarverbruik. Dat wordt mede bepaald op basis van de grootte van de woning, de ligging en de mate van isolatie.
Zonnepanelen
Als u zonnepanelen krijgt, zal de energieleverancier daar in eerste instantie niet direct rekening mee houden. Het voorschot wordt op dezelfde wijze bepaald als bij klanten zonder zonnepanelen. Er wordt dus een inschatting gemaakt van uw energieverbruik aan de hand van het historische verbruik. Pas na een jaar zult u het verschil ook in uw voorschot gaan merken.
Lees meer over de voorschotnota
Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.
Laatste nieuws
-
Netbeheerkosten in 2025 gemiddeld met 76 euro omhoog
19 december 2024 De netbeheerkosten voor 2025 zijn bekend. De stijging varieert op jaarbasis van € 32 bij Westland to...
-
ACM: leveringstarieven en netbeheerkosten stijgen, energiebelasting daalt
13 december 2024 De leveringstarieven van vaste en variabele tarieven zijn deze maand licht gestegen. Zo ook de netbe...
-
Stroomprijs dynamische contracten bereikt recordhoogte
12 december 2024 Gister was de dynamische stroomprijs historisch hoog. Vandaag is de prijs per kWh uur zelfs 50% hoge...
-
De 5 meestgestelde vragen over dynamische energiecontracten
10 december 2024 Is een dynamisch energiecontract wel zo goed voor uw portemonnee? Voor wie zijn dynamische tarieven ...
-
ACM trekt vergunning HEM per direct in - wat betekent dit voor u?
9 december 2024 De ACM trekt de vergunning van HEM per direct in. HEM verkeert in ernstige financiële problemen en i...