Is nachtstroom echt voordeliger?
4 reacties Leestijd: 2 minuten
Wat levert het gebruik van dag- en nachtstroom nu écht op? Consumentenprogramma Kassa liet uitrekenen of een besparing haalbaar is als je kiest voor nachtstroom. Het voordeel is echter minder groot als mensen denken.
Volgens Kassa kun je slechts 10 euro op jaarbasis besparen als je erin slaagt om 40% van het stroomverbruik in de daluren te laten plaatsvinden. Als een huishouden zijn uiterste best doet en ervoor zorgt dat 50% van het stroomverbruik in de daluren plaatsvindt, kan op jaarbasis een besparing van circa 40 euro worden behaald.
In het rekenvoorbeeld ging Kassa uit van een jaarverbruik van 4000 kWh. Er is gerekend met de gemiddelde van de meest courante tarieven van de drie grootste energieleveranciers Essent, Nuon en Eneco. Ook is gekeken naar gemiddelde transportkosten.
Wie zijn wasmachine, wasdroger en vaatwasmachine in de nacht en in het weekend aanzet, haalt die 50% niet. Daarvoor is meer nodig en dat wordt moeilijk. Immers, niet al het elektriciteitsverbruik laat zich sturen. Zaken zoals verlichting, koelkast, televisie en koken en dergelijke zijn niet te verplaatsen naar de nachtelijke uren of naar het weekend. Daardoor is het niet makkelijk om de helft van je verbruik, of liefst zelfs meer, te verplaatsen naar de daluren.
Toch is het heel goed mogelijk om jaarlijks zo'n 100 euro te besparen op de gemiddelde stroomkosten. Energiezuinige apparaten aanschaffen, bewust omgaan met energie (lampen uit, computer niet continu op stand-by) of op zoek gaan naar een andere energieleverancier*. Wie dit doet, bespaart 100 euro op de gemiddelde stroomkosten van 800 euro per jaar!
Meer informatie: Hoe moet ik overstappen naar een andere energieleverancier?
Reacties (4)
Wij zitten al jaren op dag/nachtstroom. Maar wat ik me nu afvraag is hoe zo`n meter nou weet wanneer het dag of nacht is. Wanneer het weekend is en nog moeilijker de steeds wisselende officiële feestdagen waarop ook het nachtstroomtarief geldt?
Geachte redactie: de NMa mag dan wel mooie sier maken dat dubbeltarief voor de MEESTE klanten tientallen procent omlaag is gebracht, maar daar staat tegenover dat voor minimaal 3 en een half miljoen weerloze enkeltarief klanten de meetdienst zonder enige vorm van tegenprestatie met tientallen procenten omhoog is geknald per 1 januari 2008! Ik "mag" 30 procent inleveren bij Continuon, en ze verdienen een bezopen 4 miljoen euri aan deze krankzinnige operatie waar nauwelijks aandacht aan besteed is in de pers!
Continuon is de netwerktak van Nuon. De tarieven voor alle regionale netbeheerders, die de netwerkdiensten verzorgen, zijn gereguleerd door de overheid. Een afnemer heeft op dit vlak dus niets te kiezen maar is afhankelijk van de vastgestelde tarieven.
Op de nota van Essent wordt, ingeval van een édubbele meteré, het verbruik aangeven met laagtarief en normaaltarief.
De benaming normaaltarief is hier echter misleidend. Immers hier wordt de indruk gewekt dat dit het tarief is, welk ook van toepassing is bij gebruik van een éenkele meteré.
De juiste benaming zou dus moeten zijn hoogtarief daar dit tarief hoger is dan het lagere (normale) tarief van de éenkele meteré.
Het echte évoordeelé van het gebruik van een édubbele meteré valt dan ook op de nota niet te achterhalen door het ontbreken van het (lagere) tarief van de éenkele meteré.
Het "voordeel" van de "dubbele meter" zal dan ook te hoog worden ingeschat.
Wat in de uitzending NIET ter sprake kwam is dat je voor een dubbeltarrief meter een vastrecht betaald van rond de 35 euro! of is dat inmiddels achterhaald. Daar geloof ik niets van! Dus per saldo is het voor een gewone particulier gebruiker NIET goedkoper, maar duurder.
Meterhuur voor enkele en dubbele meter is inmiddels gelijkgetrokken. Bij Essent, Nuon en Eneco is de meterhuur 29,12 euro per jaar, voor zowel een enkele of dubbele meter oftewel continu-, avond- of nachttarief. De tarieven zijn incl. BTW en gelden vanaf 1-1-2008. De NMa heeft voor 2008 een landelijk max. tarief voor enkel en dubbelmeters vastgesteld omdat de toezichthouder geconstateerd heeft dat sinds het vrijgeven van de metermarkt de tarieven onevenredig zijn gestegen.
Laatste nieuws
-
ACM: tarieven voor stroom en gas licht gestegen
18 november 2024 De tarieven voor stroom en gas zijn onlangs licht gestegen. De prijs van variabele contracten steeg ...
-
Dit zijn de goedkoopste energiecontracten van november 2024
1 november 2024 Bent u op zoek naar het voordeligste energiecontract? Wij zetten elke maand de goedkoopste vaste, va...
-
ACM: stookseizoen begonnen, neem uw energiecontract onder de loep
11 oktober 2024 Nu de kachel weer aan moet, adviseert de ACM consumenten om hun energiecontract onder de loep te nem...
-
Dit zijn de goedkoopste energiecontracten van oktober 2024
1 oktober 2024 Bent u op zoek naar het voordeligste energiecontract? Wij zetten elke maand de goedkoopste vaste, va...
-
Innova Energie lanceert nieuw energiecontract zonder terugleverkosten
30 september 2024 Innova Energie komt met een nieuw 3-jarig contract waarbij je geen terugleverkosten betaalt als je t...