Lancering Gaslicht in Media Plaza
1 reactie Leestijd: 4 minuten
In Utrecht in Media Plaza, de zo genoemde ICT-marktplaats van Nederland, werd afgelopen donderdagmiddag 19 juni Gaslicht.com geopend.
Wim Bens, directeur van Media Plaza, benadrukte in de inleiding het belang van elektronische intermediairs, zoals Ben Woldring bijvoorbeeld heeft opgezet. Voor elke sector kan zo'n 'elektronische makelaar' de processen veel efficiënter maken, omdat deze de communicatie, de coördinatie en coöperatie stroomlijnen. Tijdens een inspirerende presentatie, waarbij een vergelijking met de varkenssector gemaakt werd, zette Bens de rol van e-commerce en internet voor de consumentenmarkt op een bijzonder enthousiasmerende en interactieve wijze uiteen. Hierbij gebruik makend van metaforen als het 'hamlapje'.
Paul Smits, ex-voorzitter KPN Telecom, was ook bij de lancering en stelde dat de telefoonmarkt zeer ondoorzichtig is geworden. Hij voorspelde dan ook dat het met de liberalisering van energiemarkt dezelfde kant op gaat. Hij verwacht echter dat de switch van klanten in dit geval echter veel groter zal zijn, al was het maar omdat de klant zijn telefoonnummer niet verliest, zoals destijds bij het telefoonbedrijf. Smits wees erop hoe ongelofelijk moeilijk het is om van een nutsbedrijf een 'normaal' bedrijf te maken, wat volgens hem ook gold voor het telefoonbedrijf. Smits is er voorstander van om feitelijke produktie en de levering van het produkt en de dienstverlening van elkaar te scheiden.
Martin Kloet, van de Stichting Energiecentrum Midden- en Kleinbedrijf , stelde: 'Liberalisering geeft koudwatervrees, en monopolisten spelen in op angst, en zeggen dan dat ze niet meer garant staan voor de kwaliteit, de levering, de facturering.' De monopolies zijn slecht, bendrukte Kloet, want ze weten niet wat er bij de klant gebeurt, en willen dat ook niet weten. Kloet wees ook op het schrijnende informatietekort. De overheid communiceert dit bijvorbeeld bij lange na niet voldoende, de energiebedrijven al net zo min, vond Kloet. Hij kondige aan via zijn eigen site enthousiast te gaan werken aan 'naming and shaming' van energiebedrijven en zag voor informatieverschaffers als het nieuwe bedrijf van Ben Woldring hierbij een belangrijke rol weggelegd.
Arend Hermans, directeur-generaal Energie van het ministerie van Economische Zaken, verrichtte de officiële opening door op de knop: Geef vol Gas licht in de duisternis te klikken. Vervolgens hield hij een toespraak over het belang van onafhankelijke productvergelijking in de vrije energiemarkt.
Hermans stelde dat de Nederlandse markt voor energie bijzonder is. Hier zijn bijvoorbeeld anders dan in welk land ook, al 1,4 miljoen mensen vrijwillig overgestapt op groene stroom, mede dankzij de voorlichting van de overheid en de energiebedrijven. Hermans bleek ook groot voorstander van vergelijkende informatie, maar vond tegelijkertijd dat het geven van die informatie geen taak van de overheid is, maar juist van het bedrijfsleven. Zulke consumenteninformatie moet dan wel betrouwbaar zijn, en Hermans gelooft dat de nieuwe site van Ben Woldring ook in dat opzicht een buitengewoon goed initiatief is. Vooral het feit dat de gebruiker na het vinden van de geschikte informatie zijn keuze meteen kan uitvoeren en zich online bij een nieuwe leverancier kan aanmelden.
Vincent Everts, internetgoeroe en eerste directeur van Media Plaza, mocht zich zich als eerste aanmelden op de site. Hij bewees de opmerkingen van Arend Hermans en vertelde hoe hij al enkele weken terug had getracht bij de NUON een contract dat nota bene zijn vriendin had getekend, ongedaan te maken - wat nog steeds niet gelukt was. 'Hoewel ik al twintig jaar klant ben, werd ik vreselijk behandeld', zei hij, zo zijn instemming met de liberalisering van de energiemarkt en Ben Woldrings nieuwe site benadrukkend.
Annemarie Jorritsma, voormalig minister Economische Zaken, kwam Ben speciaal feliciteren. Ze benadrukte dat het voor burgers van groot belang is steeds meer keuzes te krijgen, en dat een website als dat van Ben daarbij het nodige inzicht biedt. Jorritsma had wat moeite met het uitstellen van de liberalisering van de energiemarkt van een half jaar tot 1 juli 2004, maar vond dat de overheid een strakke deadline moet stellen omdat 'geen enkel bedrijf graag meewerkt aan het kwijtraken van zijn klanten'.
Na de feestelijke openingshandeling werd de website door Ben toegelicht in dialoogvorm met een Mystery Guest, die letterlijk en figuurlijk in de energie gedoken was. Aan de hand van vragen over stroomkeuze, switchcriteria, besparingstips e.d. werd de inhoud van de website uit de doeken gedaan. Na afloop van deze 'act' werd duidelijk dat de mysterieuze gast de programmeur van Gaslicht.com was...
Reacties (1)
Vanaf start Gaslicht.com energieprijzen vergeleken. Hieruit bleek
deze de meest betrouwbare vergelijkingssite te hebben.
Laatste nieuws
-
'Gasprijs omhoog, gasvoorraad omlaag' Dit is wat u moet weten
21 januari 2025 De Energiemonitor van de ACM toont aan dat een variabel energiecontract duurder is dan een vast ener...
-
Dit zijn de goedkoopste energiecontracten van januari 2025
6 januari 2025 Wij zetten elke maand de goedkoopste vaste, variabele en dynamische contracten voor u op een rij. Di...
-
Netbeheerkosten in 2025 gemiddeld met 76 euro omhoog
19 december 2024 De netbeheerkosten voor 2025 zijn bekend. De stijging varieert op jaarbasis van € 32 bij Westland to...
-
ACM: leveringstarieven en netbeheerkosten stijgen, energiebelasting daalt
13 december 2024 De leveringstarieven van vaste en variabele tarieven zijn deze maand licht gestegen. Zo ook de netbe...
-
Stroomprijs dynamische contracten bereikt recordhoogte
12 december 2024 Gister was de dynamische stroomprijs historisch hoog. Vandaag is de prijs per kWh uur zelfs 50% hoge...