Maakt het kabinet de beloftes over dalende energierekening waar?
door Maartje Sebek Leestijd: 3 minuten
Dit jaar steeg de energienota met gemiddeld 334 euro, ruim drie keer zo veel als Mona Keijzer, staatssecretaris Economische Zaken & Klimaat, beweerd had. Dit leidde tot ongeloof in de Tweede Kamer. Hoe heeft dit kunnen gebeuren? Om de crisis te bezweren deed premier Mark Rutte in maart de volgende belofte: "Ik wil hier en nu uitspreken dat we de belasting op de energierekening aanzienlijk gaan verlagen en dat we de belasting voor bedrijven gaan verhogen". Dit zijn natuurlijk mooie beloftes, maar zal het kabinet deze ook waarmaken? Vandaag verscheen hierover een publicatie in het Algemeen Dagblad.
AD: Energienota laat Wiebes zweten (14-9-2019)
Energierekening daalt met 100 euro
Bij de presentatie van het Klimaatakkoord eind juni werd het plan van het kabinet concreet: de belasting op gas zal met 4 cent per m³ stijgen + 1 cent per m³ in de 6 jaren daarna. Alle extra middelen die op deze manier worden opgehaald, wil de overheid teruggeven via de belastingvermindering en een lager energiebelastingtarief voor elektriciteit. Ook komt er een verandering in de verdeling Opslag Duurzame Energie (ODE) tussen huishoudens en bedrijven. Al met al zal het belastingdeel van de energierekening voor een huishouden met een gemiddeld verbruik in 2020 dalen met 100 euro. In 2021 stijgt de energiebelasting niet en na 2021 is de belastingverhoging 'beperkt'.
Gemiddeld energieverbruik per huishouden
Het lijkt erop dat het kabinet wéér uitgaat van een te laag gemiddeld energieverbruik per huishouden. In de laatst gepresenteerde plannen voor het Klimaatakkoord (juni 2019) wordt van een gemiddeld verbruik uitgegaan van 2581 kWh stroom en 1170 m³ gas. Terwijl wij van Gaslicht.com, op basis van onze overstappers, kennis en ervaring, rekenen met een gemiddeld verbruik van 3500 kWh stroom en 1500 m³ gas. Ook het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Nibud gaan uit van een veel hoger gemiddeld verbruik dan het kabinet in juni meldde.
Belasting op gas stijgt weer
De belasting op gas zal in 2020 dus weer toenemen. Dit heeft als doel dat Nederlanders van het gas af gaan en bijvoorbeeld een warmtepomp nemen. Voor nieuwbouwprojecten werkt dat wel. Maar voor de bestaande bouw zijn vaak grote aanpassingen nodig om deze huizen full electric te krijgen. De huishoudens die nog veel gas gebruiken zijn daardoor op dit vlak gewoon duurder uit.
Verdeling Opslag Duurzame Energie
Ondanks dat de belasting op gas stijgt wil het kabinet de Opslag Duurzame Energie (ODE) anders gaan verdelen, waardoor de energiebelasting omlaag moet gaan. Nu wordt de helft van de ODE nog opgebracht door huishoudens en de andere helft door bedrijven. Dit wordt anders: huishoudens gaan straks minder bijdragen (een derde) en bedrijven meer (twee derde).
Dit wordt voorgesteld als een enorme lastenverdeling, maar het is goed om dit in het juiste perspectief te plaatsen. Van de totale overheidsheffingen die u betaalt, bestaat slechts 15,6 procent uit ODE. Deze 15,6 procent krijgt straks een één derde/twee derde verdeling ten gunste van huishoudens.
Prinsjesdag 2019
Aankomende dinsdag is het zo ver: Prinsjesdag 2019. Op deze dag wordt duidelijk of het kabinet de beloftes waarmaakt. Welke effecten dit exact zal hebben op uw energierekening in 2020? Wordt vervolgd.
Maartje was tot november 2021 werkzaam als Marketing en Communicatie medewerker voor Gaslicht.com.
Laatste nieuws
-
Netbeheerkosten in 2025 gemiddeld met 76 euro omhoog
19 december 2024 De netbeheerkosten voor 2025 zijn bekend. De stijging varieert op jaarbasis van € 32 bij Westland to...
-
ACM: leveringstarieven en netbeheerkosten stijgen, energiebelasting daalt
13 december 2024 De leveringstarieven van vaste en variabele tarieven zijn deze maand licht gestegen. Zo ook de netbe...
-
Stroomprijs dynamische contracten bereikt recordhoogte
12 december 2024 Gister was de dynamische stroomprijs historisch hoog. Vandaag is de prijs per kWh uur zelfs 50% hoge...
-
De 5 meestgestelde vragen over dynamische energiecontracten
10 december 2024 Is een dynamisch energiecontract wel zo goed voor uw portemonnee? Voor wie zijn dynamische tarieven ...
-
ACM trekt vergunning HEM per direct in - wat betekent dit voor u?
9 december 2024 De ACM trekt de vergunning van HEM per direct in. HEM verkeert in ernstige financiële problemen en i...