Netbeheerkosten huishoudens stijgen in 2018 met 12 euro
Leestijd: 2 minutenHuishoudens moeten volgend jaar gemiddeld 12 euro meer betalen aan de netbeheerkosten voor energie dan dit jaar. Dat blijkt uit de tarievenbesluiten die de Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft vastgesteld. Volgens onze berekening is het 17 euro. En dan hebben we het nog niet over de energiebelastingen die fors zullen stijgen in 2018.
Netbeheerkosten één vijfde van energierekening
Het grootste deel van de energierekening van consumenten bestaat uit leveringskosten en overheidsheffingen. De netbeheerkosten maken ongeveer een vijfde van de energierekening van huishoudens uit (klik op cirkeldiagram).
Volgens de toezichthouder stijgt de totale energierekening door de hogere netbeheerkosten (ofwel transportkosten) met ongeveer 1 procent. Uitgaande van de energierekening van een gemiddeld huishouden dat nog nooit is overgestapt, komen wij echter uit op 17 euro in plaats van 12 euro meer. Immers, huishoudens met een standaardcontract van Essent, Nuon of Eneco betalen gemiddeld ruim 1700 euro per jaar.
Precariobelasting
De stijging van de netbeheertarieven voor gas komt met name door de stijging van tarieven van lokale netbeheerders, de zogeheten precariobelasting. Gemeenten heffen precariobelasting als vergoeding voor het gebruik van openbare grond voor bijvoorbeeld kabels en leidingen. Regionale netbeheerders berekenen deze belasting door in de tarieven.
Investeringen oorzaak stijging tarieven TenneT
De stijging van de tarieven van TenneT komt onder meer doordat de netbeheerder veel moet investeren in de uitbreiding van het hoogspanningsnetwerk, bijvoorbeeld vanwege de energietransitie. De netten moeten worden versterkt om grote hoeveelheden elektriciteit van de windparken op zee te kunnen transporteren en de energiemarkten in Europa verder te kunnen integreren. Mede hierdoor stijgen de inkomsten die TenneT mag behalen in 2018 met 15 miljoen ten opzichte van 2017. Ook de komende jaren zijn veel investeringen nodig waarvan TenneT de kosten mag verwerken in de tarieven. De ACM verwacht dat de tarieven hierdoor verder zullen stijgen.
Lees meer over de opbouw van de energierekening
Jeanet Woldring is ruim 24 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom en energie voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.
Laatste nieuws
-
ACM: energierekening stijgt, bespaar door over te stappen
11 april 2025 De Autoriteit Consument & Markt (ACM) verwacht dat de energierekening de komende jaren flink gaat st...
-
Rondetafelgesprek Tweede Kamer: Hoe blijft energie betaalbaar?
11 april 2025 Hoe houden we energie betaalbaar voor huishoudens? Daarover werd de Tweede Kamer op 9 april geadvise...
-
De goedkoopste energiecontracten voor zonnepaneelbezitters in april 2025
1 april 2025 Wij zetten elke maand de goedkoopste energiecontracten voor zonnepaneelbezitters op een rij. Dit zij...
-
Dit zijn de goedkoopste energiecontracten van april 2025
1 april 2025 Wij zetten elke maand de goedkoopste vaste, variabele en dynamische contracten voor u op een rij. Di...
-
Consumenten weer positiever over overstap van energieleverancier
19 maart 2025 Consumententevredenheid over energieleveranciers is bijna terug op het niveau van vóór de energiecri...