Nuon reageert op berichtgeving over misleiding
Leestijd: 2 minutenEnergieleverancier Nuon erkent klanten 'onvoldoende te hebben geïnformeerd’ over Natuurstroom. Het gaat om klanten die tussen 1996 en 2002 zo'n energiecontract hebben afgesloten. Deze klanten dachten een meerprijs te betalen waarmee investeringen in groene stroom werden gedaan, maar vanaf 2002 is die 'koppeling' losgelaten. Dat blijkt uit onderzoek van het Het Financieele Dagblad.
Natuurstroom
In 1996 ontwikkelde Nuon het product Natuurstroom. Voor de opwekking wordt alleen gebruikgemaakt van Nederlandse zon, wind en water. Bijzonder aan het product is de toeslag. Klanten betalen een meerprijs die voor een huishouden bij een gemiddeld gebruik per jaar kan oplopen tot 60 euro. De meerprijs zou gebruikt worden voor nieuwe duurzame energieprojecten. Vandaag blijkt uit onderzoek van Het Financieele Dagblad dat die koppeling sinds 2002 is losgelaten. Waarom dat is gebeurd, maakt de krant niet duidelijk.
Nuon laat in een reactie weten dat in 2002 de directe koppeling is losgelaten tussen opbrengsten uit Natuurstroom en groeninvesteringen. Na 2003 heeft Nuon deze investeringen in duurzame opwekcapaciteit – gebaseerd op inkomsten vanuit Natuurstroomklanten – niet langer afzonderlijk gespecificeerd. Toen werd besloten dat voortaan alleen over het totaal aan investeringen in duurzame energie zou worden gerapporteerd.
Niet voldoende geïnformeerd
Nuon erkent dat deze verandering niet goed aan klanten is gecommuniceerd. Het gaat om klanten die tussen 1996 en eind 2002 een Natuurstroomcontract hebben afgesloten en dit contract nu nog hebben. Deze klanten zullen actief door Nuon benaderd worden. Op welke wijze dat precies zal gebeuren is nog niet bekend. Op dit moment heeft Nuon nog ongeveer 50.000 Natuurstroomklanten.
Investeringen wél gedaan
Nuon erkent de fout weliswaar maar benadrukt dat in de jaren ’90 en begin deze eeuw de beloofde investeringen wel degelijk gedaan zijn in opwek van duurzame energie, juist met het doel om de Natuurstroomklanten te voorzien van de beloofde schone elektriciteit. Sinds 2002 heeft Nuon zo'n 558 miljoen euro geïnvesteerd in duurzame opwekking van stroom. Dit bedrag zou zes maal de opbrengsten uit Natuurstroom zijn geweest.
Nuon CO2 OK
Op dit moment is het overigens niet meer mogelijk een Natuurstroomcontract af te sluiten. Mensen die duurzame energie willen, kunnen kiezen voor Nuon CO2 OK Stroom en gas. Op onderstaande kaart ziet u waar Nuon's duurzame energiebronnen staan.
Heeft u nog een Natuurstroomcontract dan kunt u contact opnemen met Nuon. Uiteraard helpt Gaslicht.com u ook graag verder.
Jeanet Woldring is ruim 24 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom en energie voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.
Laatste nieuws
-
ACM: energierekening stijgt, bespaar door over te stappen
11 april 2025
-
Rondetafelgesprek Tweede Kamer: Hoe blijft energie betaalbaar?
11 april 2025 Hoe houden we energie betaalbaar voor huishoudens? Daarover werd de Tweede Kamer op 9 april geadvise...
-
De goedkoopste energiecontracten voor zonnepaneelbezitters in april 2025
1 april 2025 Wij zetten elke maand de goedkoopste energiecontracten voor zonnepaneelbezitters op een rij. Dit zij...
-
Dit zijn de goedkoopste energiecontracten van april 2025
1 april 2025 Wij zetten elke maand de goedkoopste vaste, variabele en dynamische contracten voor u op een rij. Di...
-
Consumenten weer positiever over overstap van energieleverancier
19 maart 2025 Consumententevredenheid over energieleveranciers is bijna terug op het niveau van vóór de energiecri...