Energiebelasting stijgt met 115 euro voor 2012
1 reactie Leestijd: 2 minuten
De energierekening zal in 2012 tussen de 115 en 130 euro hoger uitvallen bij gemiddeld jaarverbruik. De stijging van de leveringstarieven, netbeheerkosten en energiebelasting zorgen bij elkaar voor een flink hogere nota.
De diverse kosten die de energierekening bepalen, zorgen alles bij elkaar voor een forse stijging: de energierekening zal tussen de 115 euro en 130 euro hoger uitvallen op basis van het gemiddelde verbruik van 3500 kWh en 1800 m3 gas.
Leveringstarieven
Al eerder werd bekend dat de leveringstarieven omhoog gaan per 1 januari. Verwacht mag worden dat de leveringskosten ongeveer 70 à 90 euro omhoog gaan op jaarbasis ten opzichte van 2011.
Netbeheerkosten
Ook de netbeheerkosten zullen het komende jaar stijgen, volgens de Nederlandse Mededingingsautoriteit met bijna 9 procent. Dit resulteert in een kostentoename tussen de 29 en de 34 euro op jaarbasis.
Energiebelasting
Als laatste zijn de energiebelasting tarieven bekend gemaakt: deze kosten worden ongeveer 14 euro per jaar hoger. Dit wordt niet gecompenseerd door een verhoging van de heffingskorting: deze blijft het komende jaar gelijk.
Totaalplaatje
U kunt eenvoudig besparen op uw energiekosten als u overstapt. De huidige actiepakketten liggen zeker 300 euro lager dan de reguliere pakketten die energieleveranciers aanbieden. U kunt dat eenvoudig doen door te vergelijken en over te stappen via de energievergelijker.
Reacties (1)
Geachte heer/mevrouw, Wij zijn een keer overgestapt van Eneco naar Nuon. Wij wonen in Haastrecht. Eneco beheert het transportnetwerk in deze regio. De mindere kosten aan gas en elektra waren wij praktisch weer kwijt aan extra transportkosten; apart in rekening gebracht door Eneco. Je schiet er derhalve weinig mee op.
Wat ik tevens erg vind is, dat je over een belasting aan de overheid en in rekening gebracht door diezelfde overheid ook nog eens BTW betaalt. Dit is verre van ethisch te noemen. Of is het gewoon Jatten?
Tenslotte; wij zijn nu 43 jaar gehuwd. Wat me aan de 1e energienota opviel was toen reeds het gewicht van de Vaste Lasten in het geheel. Met andere woorden hoe minder energie verbruik hoe zwaarder de vaste lasten doorwogen. Dus hoe hoger de nota. Het blijkt nog steeds zo te zijn. Wanneer komt er echte concurrentie en verdwijnen bij de energiemaatschappijen een deel van de onderlinge afspraken alsmede een deel van de zware overhead kosten.
Geachte heer,
U heeft ongelijk in uw redenering dat u extra transportkosten zou moeten betalen en daardoor uw voordeel op de leveringskosten teniet gedaan zou worden. Transportkosten zijn namelijk afhankelijk van uw netbeheerder in uw regio. Op deze kosten kan niet worden gespaard. Dus u betaalt dezelfde transport- of netbeheerkosten, onafhankelijk van welke leverancier u energie afneemt. De NMa ziet toe op deze kosten.
Laatste nieuws
-
Dit zijn de goedkoopste energiecontracten van februari 2025
4 februari 2025 Wij zetten elke maand de goedkoopste vaste, variabele en dynamische contracten voor u op een rij. Di...
-
'Gasprijs omhoog, gasvoorraad omlaag' Dit is wat u moet weten
21 januari 2025 De Energiemonitor van de ACM toont aan dat een variabel energiecontract duurder is dan een vast ener...
-
Dit zijn de goedkoopste energiecontracten van januari 2025
6 januari 2025 Wij zetten elke maand de goedkoopste vaste, variabele en dynamische contracten voor u op een rij. Di...
-
Netbeheerkosten in 2025 gemiddeld met 76 euro omhoog
19 december 2024 De netbeheerkosten voor 2025 zijn bekend. De stijging varieert op jaarbasis van € 32 bij Westland to...
-
ACM: leveringstarieven en netbeheerkosten stijgen, energiebelasting daalt
13 december 2024 De leveringstarieven van vaste en variabele tarieven zijn deze maand licht gestegen. Zo ook de netbe...