Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Opslag duurzame energie in 2019 naar 133 euro per huishouden

door Jeanet Woldring 1 reactie Leestijd: 2 minuten

De Opslag Duurzame Energie (ODE) gaat een gemiddeld huishouden volgend jaar 133 euro kosten. Dit betekent een prijsverhoging van zo'n 50 euro op jaarbasis. Dat stelt minister Eric Wiebes in een toelichting op de wetswijziging die naar de Tweede Kamer is gestuurd. De lastenverdeling tussen huishoudens en bedrijven blijft zoals het nu is. Wat betekent het voor uw energierekening?

prijsverhoging-opslag-duurzame-energie-2019.PNG

Stimulering duurzame energie

Nederland streeft naar een aandeel hernieuwbare energie van 14 procent in 2020. Ter vergelijking: het energieverbruik uit hernieuwbare bronnen bedroeg vorig jaar nog maar 6,6 procent (bron: CBS). In het Energieakkoord is daarnaast afgesproken dat het aandeel in 2023 moet doorgroeien naar 16 procent. Er moet dus een tandje bij, willen we de doelstellingen halen. 

Aangezien de kostprijs van duurzame energie vooralsnog hoger ligt dan de kostprijs van grijze energie vindt de overheid dat duurzame energie gestimuleerd moet worden. De vraag is alleen wie voor de kosten opdraait: huishoudens of bedrijven? 

Huishoudens ontzien?

Het kabinet wil inzetten op een zo kosteneffectief mogelijke energietransitie. De verdeling van de lasten tussen burgers en bedrijven is daarbij één van de vraagstukken. Moet de koopkracht van huishoudens zoveel mogelijk worden ontzien of weegt concurrentiepositie van bedrijven zwaarder? 

Lasten blijven gelijk verdeeld

Wiebes vindt het beter om de huidige lastenverdeling tussen huishoudens en bedrijven te handhaven. Dat betekent dat het blijft zoals het in 2013 ingevoerd is. De ene helft van de lasten drukt op huishoudens en de andere helft op bedrijven. "Bij een alternatieve verdeling van deze lasten ten gunste van huishoudens zouden burgers waarschijnlijk indirect, via hogere consumentenprijzen, worden geconfronteerd met de hogere lasten voor de opslag", is de redenering.

Forse verhoging Opslag Duurzame Energie 

Door de tariefsverhoging van de Opslag Duurzame Energie zal een gemiddeld huishouden met een jaarverbruik van 1170 m³ aardgas en 2582 kWh elektriciteit  in 2019 gemiddeld een jaarlijkse bijdrage leveren van circa 133 euro. Dit betekent maar liefst een toename van 50 euro op jaarbasis. En dan is het nog maar afwachten hoeveel de energiebelasting op gas en stroom zal stijgen. We zullen het dinsdag 18 september op Prinsjesdag horen!

Inwerkingtreding 

Het wetsvoorstel zal waarschijnlijk per 1 januari 2019 in werking treden. 

Lees meer over Energiebelasting en Opslag Duurzame Energie

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: woensdag 12 september 2018

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Reacties (1)

Geplaatst door: Aad v Nieuwland ()

hoi, als ik nu in 2018 overstap gaat de huidige prijs dan ook in 2019 gelden?

Opmerking van de redactie op 12-12-2018
Het kale leveringstarief, de vaste leveringskosten en een eventuele welkomstpremie zet u vast. De energiebelasting en netbeheerkosten wijzigen per 1 januari 2019. Dit geldt voor iedereen ongeacht welk contract er is.

Als er vragen of onduidelijkheden zijn, mag u altijd contact met ons opnemen.
Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.