Overstappen of wachten tot 1 juli?
door Jeanet Woldring 7 reacties Leestijd: 2 minuten
Een meevallertje: de gemiddelde energierekening gaat per 1 juli circa 20 euro per jaar omlaag. Gas wordt goedkoper, de prijs van stroom blijft nagenoeg gelijk. U kunt echter nog veel goedkoper uit zijn door de energietarieven goed te vergelijken en niet te wachten tot 1 juli. Door nu in actie te komen kunt u wel 300 à 400 euro besparen. Benieuwd wat u daarvoor moet doen en waar u op moet letten?
Verlaging alleen voor variabele tarieven
De verlaging van de gasprijs betreft de standaardcontracten met variabele tarieven die ieder halfjaar gewijzigd worden. De gemiddelde jaarkosten hiervan liggen momenteel op zo'n 2100 euro. Dat is bijna 400 euro hoger dan de voordeligste energiecontracten met vaste tarieven! Aangezien de verlaging enkel effect heeft op variabele tarieven is wachten tot 1 juli dus niet zo verstandig. Bij een overstap is het namelijk vooral belangrijk om gebruik te maken van de aantrekkelijke acties voor nieuwe klanten met hoge kortingen en scherpe gas- stroomtarieven.
TOP 5 goedkoopste energiepakketten
De TOP 5 goedkoopste energiepakketten op Gaslicht.com zijn ook met de aangekondigde verlaging aanzienlijk voordeliger dan voornoemde standaard pakketten. Uiteraard is het afhankelijk van wat de variabele tarieven per 1 januari gaan doen, maar dat ze niet met een paar honderd euro zullen dalen, durven we rustig te stellen.
Overstappen: let op afloopdatum contract
Besluit u over te stappen, dan doet u er goed aan te letten op de afloopdatum van uw contract. Wanneer u voortijdig overstapt, pleegt u contractbreuk en riskeert u een boete. Heeft u een energiecontract van een jaar, dan mag deze maximaal 50 euro bedragen voor gas en 50 euro voor stroom. Bent u nog nooit overgestapt en heeft u een contract voor onbepaalde tijd, dan kunt u op elk gewenst moment overstappen zonder boete oftewel opzegvergoeding.
Vast of variabel?
Bij vaste energietarieven staan de tarieven vast gedurende de looptijd van uw contract; bij variabele energietarieven kan de leveringsprijs variëren. Variabele tarieven kunnen stijgen, maar ook dalen. Het is moeilijk te voorspellen of deze hoger of lager zullen worden.
Ga voor uzelf na of u de 'zekerheid van een vaste prijs' wilt. Een voordeel is dat u een tijdlang geen omkijken heeft naar uw energiecontract. U weet waar u aan toe bent met een gegarandeerde prijs, maar zult niet profiteren van eventuele prijsdalingen. Het nadeel van variabele tarieven is dat u slechts voor een halfjaar weet wat u voor de levering betaalt.
Lees meer: Vast of variabel
Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.
Reacties (7)
Vandaag overgestapt naar een andere leverancier met ingangsdatum 1 augustus. Vooraf even met hen gebeld over een mogelijke verlaging van hun tarieven na 1 juli. Zij hebben toegezegd om een ev. verlaging in het vaste tarief tussen 1 juli en 1 augustus gewoon in het nieuwe contract te verwerken.
Ben net overgegaan naar 1 jr vast contract Green Choice. Deze firma hanteert geen boetes indien je overstapt voordat het contract afloopt. Per 1 juli a.s. (of later) kun je dus nog eens overstappen.
Pure promotie dit. Maarja er staat "U kunt goedkoper uit zijn". Maarja, dit zou ook net zo goed niet zo kunnen zijn dus 😉 Gewoon wachten tot na 1 juli dus.
Uiteraard zullen de nieuwe vaste prijs producten ook goedkoper worden en niet alleen de variabele prijs producten.
Warrig stukje tekst. Lijkt wel of het enige doel is mensen over te halen via gaslicht.com over te stappen.
Overigens, het aller voordeligst is elk jaar een nieuwe leverancier kiezen.
Beter raar advies. Het wordt per 1 juli goedkoper. Waarom dan nu al overstappen als je niet weet hoe het per 1 juli bij de betreffende aanbieders erbij staat qua prijs. Ik zou juist wachten tot na 1 juli en dan de keuze maken.
Wat overigens zwak vindt is dat er meestal bij de variabele tarieven niet bij staat op welk tarief het gebaseerd is (in dit geval op prijzen van voor of na 1 juli)
Mijn huidige jaarcontract loopt op 1 juli a.s. af.
Kan ik dan nu nog per die datum overstappen?
Het is niet meer mogelijk om per 1 juli al over te stappen. Dat komt omdat de huidige leverancier vaak een opzegtermijn hanteert en de nieuw leverancier u wettelijk verplicht is een bedenkperiode te bieden. U kunt zich wel aanmelden, de nieuwe leverancier zal u dan zo spoedig mogelijk overnemen. Tot die tijd blijft u op een standaard variabel tarief bij uw huidige leverancier.
Mijn contract loopt af in Juli
Laatste nieuws
-
'Gasprijs omhoog, gasvoorraad omlaag' Dit is wat u moet weten
21 januari 2025 De Energiemonitor van de ACM toont aan dat een variabel energiecontract duurder is dan een vast ener...
-
Dit zijn de goedkoopste energiecontracten van januari 2025
6 januari 2025 Wij zetten elke maand de goedkoopste vaste, variabele en dynamische contracten voor u op een rij. Di...
-
Netbeheerkosten in 2025 gemiddeld met 76 euro omhoog
19 december 2024 De netbeheerkosten voor 2025 zijn bekend. De stijging varieert op jaarbasis van € 32 bij Westland to...
-
ACM: leveringstarieven en netbeheerkosten stijgen, energiebelasting daalt
13 december 2024 De leveringstarieven van vaste en variabele tarieven zijn deze maand licht gestegen. Zo ook de netbe...
-
Stroomprijs dynamische contracten bereikt recordhoogte
12 december 2024 Gister was de dynamische stroomprijs historisch hoog. Vandaag is de prijs per kWh uur zelfs 50% hoge...