Overstappen ook zinvol met laag verbruik
door Jeanet Woldring 4 reacties Leestijd: 2 minuten
Huishoudens met een laag energieverbruik denken vaak dat overstappen daardoor niet zinvol is. Niets is minder waar. Ook consumenten met een laag gas- en stroomverbruik kunnen veel besparen door ieder jaar over te stappen van energieleverancier. Hoe dat komt?
Korting
Ook met een laag verbruik is het absoluut interessant om de tarieven van energieleveranciers te vergelijken en over te stappen. Het voordeel dat u behaalt door te switchen, is vaak grotendeels afkomstig uit de korting van de nieuwe leverancier. Deze korting ontvangt u ook met een laag verbruik. Het hangt dus niet alleen af van het geboden energietarief of overstappen voordelig is.
Door ieder jaar gebruik te maken van een actiepakket met korting van een andere energieleverancier kunnen ook mensen met een laag verbruik voordeel halen uit overstappen. Energiecontracten met een hoge korting worden enkel via vergelijkingssites zoals Gaslicht.com aangeboden en niet rechtstreeks bij de leverancier.
De hoogte van de korting is bij sommige leveranciers wel afhankelijk van het verbruik. Zo geeft Energiedirect.nl een lagere korting indien u minder dan 1000 m3 gas verbruikt.
Factoren die het verschil maken
Het voordeel van overstappen hangt van drie factoren af die per leverancier verschillen:
1. de hoogte van het leveringstarief voor stroom en/of gas
2. de hoogte van het vastrecht voor de levering van stroom en/of gas
3. de korting
Deze drie posten zijn leidend in de bepaling of een overstap een besparing oplevert.
Ook een laag energieverbruik? Vergelijk de energietarieven en voorwaarden op deze website
Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.
Reacties (4)
Aan 'Hagenbeek', 2 maanden geleden:
Dat zou ik uit laten pluizen. Als Budget Energie een fout heeft gemaakt bij de overstap, moeten zij dat corrigeren en de bonus alsnog uitkeren.
Dat is zeker waar, dat je met weinig verbruik goedkoper uit kunt zijn met jaarlijks overstappen. Zelfs als je het alleen voor stroom doet.
Ikzelf zat vroeger 'vast' aan Eneco, omdat ik gebonden ben aan de Stadsverwarming. Ik nam daar ook de stroom af. Sinds 3 jaar heb ik echter de jaarlijkse overstap gewaagd voor alleen stroom. Ik ging daarvoor naar achtereenvolgens Greenchoice, Delta, en dit jaar weer naar Greenchoice. En raadt het eens: voor een luttele 1600 kwh stroom die ik jaarlijks verbruik, ben ik jaarlijks toch zo'n 50 euro goedkoper uit!
#DV De welkomsbonus wordt bij de meeste aanbieders op de jaarafrekening uitgekeerd. Een client van mij is via een andere site klant geworden bij Budget Energie tegen een bonus van 315 euro. Hij stapt elk jaar over na afloop contract. Budget Energie draagt het gas over 1 dag na afloop v. contract en de electra 6 dagen voor de afloop van het contract. Dat kost hem dus 315 euro. Zo kan ik ook de hoogste bonus uitkeren.
Ik ben vorig jaar overgestapt van Nuon naar Greenchoice via jullie site, waarbij een welkomstbonus werd belooft. Ik heb daar voor zover ik kan zien nooit iets van gezien. Hoe zit dat dan met die welkomstbonussen? Wel beloven maar niet uitkeren? Worden pas na een bepaalde tijd uitgekeerd? Bij voorbaat dank voor de informatie.
Greenchoice hanteert geen welkomstpremies. Greenchoice komt veelal voordelig uit de vergelijking doordat het voordeel reeds in het tarief is verwerkt. U zal dus geen premie ontvangen bij Greenchoice.
Bij de meeste leveranciers die wel met welkomstpremies werken wordt de korting tegenwoordig aan het einde van het contract uitgekeerd (dit kunt u ook altijd in de voorwaarden van het pakket terug vinden).
Laatste nieuws
-
'Gasprijs omhoog, gasvoorraad omlaag' Dit is wat u moet weten
21 januari 2025 De Energiemonitor van de ACM toont aan dat een variabel energiecontract duurder is dan een vast ener...
-
Dit zijn de goedkoopste energiecontracten van januari 2025
6 januari 2025 Wij zetten elke maand de goedkoopste vaste, variabele en dynamische contracten voor u op een rij. Di...
-
Netbeheerkosten in 2025 gemiddeld met 76 euro omhoog
19 december 2024 De netbeheerkosten voor 2025 zijn bekend. De stijging varieert op jaarbasis van € 32 bij Westland to...
-
ACM: leveringstarieven en netbeheerkosten stijgen, energiebelasting daalt
13 december 2024 De leveringstarieven van vaste en variabele tarieven zijn deze maand licht gestegen. Zo ook de netbe...
-
Stroomprijs dynamische contracten bereikt recordhoogte
12 december 2024 Gister was de dynamische stroomprijs historisch hoog. Vandaag is de prijs per kWh uur zelfs 50% hoge...