Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Overstappen op het juiste moment

4 reacties Leestijd: 2 minuten

'Niets doen kost je poen!' is het motto van de overstapcampagne van de overheid. Overstappen naar een andere energieleverancier kan je veel geld besparen. Sommige overstappers krijgen echter een hoge eindnota. Dat is te voorkomen door op het juiste moment over te stappen. Maar wat is het juiste overstapmoment?

Let op afloopdatum

Let op de afloopdatum van uw contract. De meeste contracten worden afgesloten voor een bepaalde duur. Deze kunt u altijd opzeggen met inachtneming van een termijn van 30 dagen.

Verbreekt u zo'n contract echter voortijdig, dan kan uw energieleverancier een opzegvergoeding (overstapboete) in rekening brengen. Daarnaast loopt u uw eventuele korting mis van uw oude leverancier.

Let op de tijd van het jaar

Zorg er ook voor dat u niet te lang wacht met overstappen. Na een jaar vervalt u namelijk weer in het hogere standaardtarief. Daarnaast loopt u de kans te moeten bijbetalen -of geld terug te krijgen- op uw eindafrekening.

Loopt uw oude contract bijvoorbeeld van oktober t/m september en stapt u over tijdens of na de dure wintermaanden, dan is de kans op bijbetalen groot. Stapt u over na goedkope zomermaanden, dan is het mogelijk dat u nog geld terug krijgt van uw oude energieleverancier.

Per saldo maakt het niet uit, want wat u teveel betaalt aan de ene leverancier, krijgt u terug van de andere. Uiteindelijk betaalt u wat u aan gas en elektriciteit verbruikt heeft in een jaar.

Via onze Contractwekker wordt u automatisch op de hoogte gehouden van het juiste overstapmoment!

Lees meer over het juiste overstapmoment.

Over de auteur

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: maandag 5 juni 2023

Reacties (4)

Geplaatst door: Paul van Leijen ()

Al zo'n 6 jaar stap ik elk jaar over. Mijn lopende contract loopt af op 1 mei 2014. Maart 2014 zal ik via gaslicht.com een nieuwe Energieleverancier kiezen. In het verleden zijn er een aantal dingen mis gegaan met overstappen. Zo is een contract ooit in gegaan op 10 juni, waardoor ik vanwege 10 dagen te laat overstappen een overstapboete moest betalen. Later ging een contract weer een maand te vroeg in waardoor ik mijn welkomstpremie mis liep. Ook is er abusievelijk een 0 achter mijn gasverbruik geplaatst, er werd 8800 m3 in rekening gebracht i.p.v. 880 m3, mijn echte verbruik. Overstappen gaat lang niet altijd geruisloos. Gelukkig zijn de laatste twee fouten wel gecorrigeerd. Mijn ervaring is dat je erg scherp moet zijn als je overstapt en in het begin goed op de meterstanden moet letten en de datum van overstap. Wat mij trouwens bevreemd is dat de Energieleverancier je om meterstanden vraagt bij je overstap maar deze soms negeert en kiest voor de geschatte standen van de netwerkbeheerder. Deze standen wijken soms erg af van de juiste meterstanden. Een fotobewijs voldoet niet.

Overstappen loont toch wel, net zoals energie besparen door energievreters zoals (in mijn situatie) een waterbed, oude TV, oude koelkast en elektrische boiler de deur uit doen en een HR-Ketel te plaatsen. In 2006 voor mijn eerste overstap van de Nuon naar Energie Direct betaalde ik 120 euro per maand. Inmiddels betaal ik 50 euro per maand.

Geplaatst door: gerard ()

over gestapt van budgetenergie naar greenchoice. greencjoice heeft het in laten gaan per 5 november. nu boeken beide het volle voorschot voor november af. budgetenergie zegt dat dat moet ondanks maar 5 dagen van hen in november. klopt dat wel?

Opmerking van de redactie op 23-12-2013
Het komt inderdaad voor dat u bij een overstap beide leveranciers een voorschot betaald. Dit heeft te maken met het moment waarop de overstap plaatsvindt. Daardoor kan het net zo uitkomen (afhankeljk van de datum waarop het voorschotbedrag wordt geïncasseerd) dat u zowel een voorschot aan uw huidige als aan de nieuwe leverancier moet betalen. Hier is helaas niets aan te doen. Zodra u de eindafrekening ontvangt wordt dit verrekend. mocht u nog vragen hebben kunt u altijd op onze email aan u reageren.
Geplaatst door: Jan ()

Dus is het handig te weten hoeveel stroom je in de tussenliggende periode verbruikt hebt en hoeveel je opgewekt hebt. Overstappen lijkt dan zinvoller te zijn op het moment dat je meer verbruikt hebt dan opgewekt.

Geplaatst door: Paul ()

Let ook op met zonnepanelen.
Bij zonnepanelen moet je bij overstappen ook opletten op welk moment voor het laatst een jaarrekening is gemaakt. Bij een jaarrekening begint men namelijk weer opnieuw het verbruik en de teruglevering zonneenergie te tellen. In de zomermaanden zul je meestal meer zonnenergie terugleveren dan dat je aan stroom verbruikt. Ga je echter meer terugleveren dan je verbruikt, dan wordt je teruggeleverde stroom niet gesaldeerd voor 23 cent, maar voor slechts 6 cent per KWh.

Voorbeeld.
Stel je jaarcontract is voor het laatst opgemaakt op 1 juli. En je wil per 1 september overstappen van energieleverancier. De kans is dan groot dat je in die 2 maanden meer zonne-energie hebt teruggeleverd dan dat je verbruikt hebt.

Stap je in de winter over dan heb je dit probleem niet, omdat het verbruik dan meestal hoger is dan wat er teruggeleverd is.

Oftewel, pas met zonnepanelen op met overstappen vlak na de zomer.

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.