Subsidie op zonnepanelen: hoe, wat en waar?
door Jeanet Woldring 8 reacties Leestijd: 3 minuten
Een btw verlaging op zonnepanelen, of juist een subsidie op de aankoop: er is de afgelopen maand een hoop geroepen over zonnepanelen. Nu zijn er meer details duidelijk. Naar verwachting kunt u vanaf 2 juli 15% subsidie krijgen op de aankoop van zonnepanelen. Hoe komt u hiervoor in aanmerking en waar moet u op letten?
De belangrijkste voorwaarden die Minister Verhagen in een brief aan de Tweede Kamer toelichtte, zetten we hier voor u op een rijtje.
Hoe hoog is de subsidie?
Als u zonnepanelen aanschaft, kunt u vanaf 2 juli 15% van het aankoopbedrag terugvragen met een maximum van 650 euro. Hiermee moet u met een gemiddeld verbruik ruim in uw elektriciteitsbehoefte kunnen voorzien. De subsidie dekt de materiaalkosten, maar niet de arbeidskosten voor de plaatsing.
Om in aanmerking te komen moet u een zonne-installatie aanschaffen groter dan 0,6 kilo Wattpiek. Informatie over het vermogen in Wattpiek van de zonnepanelen kunt u krijgen van uw installateur.
Hoe kunt u de subsidie aanvragen?
U kunt de subsidie aanvragen met DigiD via een elektronisch loket van Agentschap NL. Daarvoor heeft u een digitale versie van de getekende koopovereenkomst nodig, die gedateerd is op of na 2 juli 2012. Alleen particulieren komen in aanmerking voor subsidie en voor elk adres kunt u maximaal één aanvraag indienen.
Wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Het heeft geen zin de subsidieaanvraag eerder in te dienen: deze zullen worden afgewezen. Wel kunt u alvast een offerte aanvragen. Als u vervolgens besluit de zonne-installatie aan te schaffen, kunt u daarvoor op 2 juli of erna de offerte ondertekenen. Deze offerte met handtekening is ook een koopovereenkomst en moet u digitaal meesturen met de subsidieaanvraag.
Waar moet u op letten?
Minister Verhagen geeft al twee tips waar u goed op moet letten bij het aanvragen van de subsidie. Allereerst adviseert hij consumenten en leveranciers met klem om een ontbindende voorwaarde in de aankoopovereenkomst op te nemen. Dat is om te voorkomen dat u met een aangekochte installatie zit wanneer u geen subsidie zou krijgen.
Daarnaast moet u de installatie binnen zes maanden kunnen realiseren. Lukt dit niet, dan dient u dit bijtijds al aan te geven, anders kan dit nadelige gevolgen hebben voor de subsidieverstrekking.
Heeft u de zonnepanelen geinstalleerd?
Ga dan naar de website energieleveren.nl: hier staat duidelijk hoe u uw installatie kunt registreren, zodat u zeker weet dat de teruglevering geen problemen oplevert. Uw netbeheerder heeft deze gegevens ook nodig om het elektriciteitsnet optimaal te beheren.
NB Dagelijks kunnen er ontwikkelingen zijn met betrekking tot de subsidieregeling zonnepanelen.
Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.
Reacties (8)
Ik heb zonnepanelen besteld en 1e termijn vd factuur betaald. Maar ze liggen nog niet op het dak, naar verwachting pas over 6 weken. Is het verstandig te wachten met subsidieaanvraag tot ze er liggen? Of nu gelijk al doen?
U kunt het beste direct aanvragen via http://www.agentschapnl.nl/programmas-regelingen/aanvragen-subsidie-zonnepanelen.
Het lijkt mij zeer zinvol dat er binnenkort (deze week) een vergelijkingsite komt voor complete systemen, losse panelen en losse omvormers. @Ben, kan jij dat voor de nederlandse consument doen; lijkt mij heel goed!
Alles weten over de subsidiemogelijkheden?
Vergelijk in ieder geval aanbiedingen van verschillende leveranciers.
[quote] Bekker
20-6-2012 17:40:53 Quote
Elly
20-6-2012 15:53:36 Quote
Kun je ook subsidie aanvragen als VVE? Ik heb heb appartement.
Sterker nog je kan dan zelfs de rente voor de financiering aftrekken. (bron: EigenHuis.nl) [/quote]
Is dit laatste een bevestiging dat een VvE subsidie kan aanvragen, terwijl de installatie meer vermogen opwekt dan toegestaan door de minister (zie brief). Volgens EigenHuis.nl niet!!!!!!!!!!
[quote] Elly
20-6-2012 15:53:36 Quote
Kun je ook subsidie aanvragen als VVE? Ik heb heb appartement. [/quote]
Sterker nog je kan dan zelfs de rente voor de financiering aftrekken. (bron: EigenHuis.nl)
- enkele provincies geven ook subsidie bv Limburg. Kun je beide subsidies op één installatie naast elkaar krijgen ?
Nee, als u voor uw zonnepanelen al een andere subsidie hebt ontvangen van een gemeente, provincie of Rijksoverheid dan komt u niet in aanmerking voor de subsidieregeling zonnepanelen voor particulieren.
Kun je ook subsidie aanvragen als VVE? Ik heb heb appartement.
Zie Veelgestelde vragen subsidieregeling zonnepanelen op agentschapnl.nl.
Kun je ook subsidie krijgen en daarmee deelnemen aan een gezamenlijk zonnepanelen project ? Ik ben namelijk huurder
Alleen particulieren komen in aanmerking voor subsidie. Voor elk Nederlands adres kunt u maximaal één aanvraag indienen. De subsidie kan alleen worden uitbetaald op rekening van de aanvrager. Er wordt niet op andere rekeningen uitbetaald om er voor te zorgen dat het subsidiebedrag altijd terecht komt bij de persoon voor wie deze is bedoeld.
Laatste nieuws
-
Dit zijn de goedkoopste energiecontracten van januari 2025
6 januari 2025 Wij zetten elke maand de goedkoopste vaste, variabele en dynamische contracten voor u op een rij. Di...
-
Netbeheerkosten in 2025 gemiddeld met 76 euro omhoog
19 december 2024 De netbeheerkosten voor 2025 zijn bekend. De stijging varieert op jaarbasis van € 32 bij Westland to...
-
ACM: leveringstarieven en netbeheerkosten stijgen, energiebelasting daalt
13 december 2024 De leveringstarieven van vaste en variabele tarieven zijn deze maand licht gestegen. Zo ook de netbe...
-
Stroomprijs dynamische contracten bereikt recordhoogte
12 december 2024 Gister was de dynamische stroomprijs historisch hoog. Vandaag is de prijs per kWh uur zelfs 50% hoge...
-
De 5 meestgestelde vragen over dynamische energiecontracten
10 december 2024 Is een dynamisch energiecontract wel zo goed voor uw portemonnee? Voor wie zijn dynamische tarieven ...