Terugleveren van stroom
door Jeanet Woldring Leestijd: 7 minuten
Wekt u zelf elektriciteit op bijvoorbeeld met zonnepanelen op uw dak? En wilt u stroom die u niet gebruikt terugleveren aan uw energieleverancier? Wij leggen uit hoe dat werkt en wat u nodig heeft.
Wilt u stroom terugleveren?
Geef aan uw energieleverancier door dat u wilt gaan terugleveren. U hoeft geen nieuw contract af te sluiten.
Hoe meldt u zich aan?
Dit kan via energieleveren.nl. De netbeheerder registreert alle aansluitingen. En de netbeheerder is verantwoordelijk voor de aanleg van de netten en het transport van elektriciteit of gas. Door u aan te melden kan de netbeheerder noodzakelijke wijzigingen doorvoeren in het net.
Aanmelden op de website energieleveren.nl
Welke meter moet u hebben?
Ferraris-meter
Hebt u een analoge meter (Ferraris-meter)? Deze Ferraris-meter loopt automatisch terug als u elektriciteit teruglevert aan het net. Dan hoeft u deze niet te vervangen.
Bij salderen wordt uw teruglevering van uw verbruik afgetrokken. Gaat u alleen salderen? Dan kunt u deze meter laten hangen. Levert u meer terug dan u verbruikt dan kan een teruglopende Ferraris-meter onnauwkeurig zijn. Ook kan het negatieve verbruik problemen opleveren in de registratiesystemen van de netbeheerder.
Slimme meter
Levert u meer terug dan u verbruikt? Dan is een slimme meter interessanter. Dit is een meter die naast uw elektriciteitsverbruik ook de teruggeleverde elektriciteit registreert. De slimme meters die nu op de markt zijn registreren allemaal het elektriciteitsverbruik en de teruggeleverde elektriciteit.
Wilt u een slimme meter? Vraag deze aan bij uw netbeheerder. U kunt om een zogenaamde prioriteitsplaatsing vragen. De netbeheerder mag voor de prioriteitsplaatsing voor elektriciteit en gas maximaal 71,40 euro vragen. Hebt u geen gasaansluiting? Dan kost de prioriteitsplaatsing van de elektriciteit slimme meter maximaal 66,64 euro. De netbeheerder plaatst de slimme meter binnen drie maanden.
Hebt u vragen over uw meter of het terugleveren van elektriciteit? Neem dan contact op met uw netbeheerder.
Levert u minder dan 5000 kWh per jaar terug?
Dan wordt uw teruglevering van uw verbruik afgetrokken. Dit heet salderen. Het energiebedrijf brengt het gesaldeerde verbruik bij u in rekening. Alleen over dit gesaldeerde verbruik wordt het leveringstarief en belastingen in rekening gebracht.
Voorbeeld
U wekt met zonnepanelen 2000 kWh per jaar op. En uw eigen verbruik is 2500 kWh. Het energiebedrijf brengt dan 500 kWh bij u in rekening.
Let op
Bij een Ferraris-meter is er door de terugdraaiing vanzelf sprake van saldering.
Levert u meer dan 5000 kWh per jaar terug?
Dan moet het energiebedrijf u over het meerdere een redelijke terugleververgoeding betalen. Het energiebedrijf verrekent de eerste 5000 kWh met uw energieverbruik. Dat is verplicht. Levert u meer terug dan 5000 kWh? Dan pas krijgt u een terugleververgoeding.
Voorbeeld
U levert 6000 kWh terug. Dan wordt tot 5000 kWh gesaldeerd. En over de 1000 kWh krijgt u van het energiebedrijf een terugleververgoeding.
Wat is een redelijke terugleververgoeding?
De terugleververgoeding die u krijgt, hangt af van uw energiebedrijf. Hebt u vragen over de terugleververgoeding? Neem dan contact op met uw energiebedrijf. De NMa (Nederlandse Mededingingsautoriteit) houdt toezicht op de terugleververgoeding. Dit betekent dat zij beoordeelt of een terugleververgoeding redelijk is.
===
Als u saldeert, levert u elektriciteit terug aan het net. Dat is duurzame elektriciteit die u zelf opwekt. De hoeveelheid teruggeleverde elektriciteit trekt uw energiebedrijf af van de hoeveelheid die u verbruikt hebt. Dat heet salderen. U mag tot 5000 kWh teruggeleverde elektriciteit van uw eigen verbruik aftrekken.
Hebt u meer verbruikt dan u via uw aansluiting teruglevert?
Dan brengt het energiebedrijf het energieverbruik wat overblijft bij u in rekening. Alleen over dit resterende verbruik wordt het leveringstarief en energiebelasting in rekening gebracht.
Levert u meer terug dan 5000 kWh, maar niet meer dan u verbruikt?
Dan verrekent het energiebedrijf de eerste 5000 kWh opgewekte elektriciteit met uw energieverbruik. Dat is verplicht. Voor de overige teruggeleverde elektriciteit krijgt u een terugleververgoeding. Dat is een bedrag dat u per kWh teruggeleverde elektriciteit krijgt van het energiebedrijf. Voor de energiebelasting is saldering mogelijk voor uw hele verbruik.
Zie voorbeeld nummer 4 op deze pagina voor meer informatie.
Levert u meer terug dan u verbruikt, maar niet meer dan 5000 kWh?
U kunt de teruggeleverde elektriciteit over uw hele verbruik salderen. U krijgt voor wat overblijft van de teruggeleverde elektriciteit een terugleververgoeding. Negatieve saldering is niet mogelijk.
Zie voorbeeld nummer 2 op deze pagina voor meer informatie.
Let op
U moet de elektriciteit via dezelfde aansluiting terugleveren als waarmee het energiebedrijf u elektriciteit levert. Alleen dan is saldering mogelijk. Verder gelden de regels voor saldering en terugleververgoeding alleen als u een kleinverbruikersaansluiting hebt. Dat is een aansluiting tot 3x80Ampère.
Hoe gaat teruglevering en saldering in zijn werk?
Hieronder staan vier voorbeelden van teruglevering. En wat u in die situatie moet betalen en wat niet. In de voorbeelden gaan wij ervan uit dat u teruglevert via dezelfde aansluiting als waarmee u elektriciteit geleverd krijgt.
Voorbeeld 1
U levert met uw zonnepanelen 2000 kWh per jaar terug aan het net. En uw eigen verbruik is 2500 kWh. Dan wordt tot 2000 kWh gesaldeerd. En het energiebedrijf brengt 500 kWh bij u in rekening. Over deze 500 kWh betaalt u het leveringstarief van het energiebedrijf en energiebelasting.
Voorbeeld 2
U levert met uw zonnepanelen 4000 kWh terug aan het net. En uw eigen verbruik is 3500 kWh. Dan wordt tot 3500 kWh gesaldeerd. Hierdoor hoeft u voor de eventuele leveringen van het energiebedrijf geen leveringstarief en geen energiebelasting te betalen. Over de laatste 500 kWh krijgt u van het energiebedrijf een terugleververgoeding. De energiebelasting speelt bij deze 500 kWh geen rol.
U levert met uw zonnepanelen 4000 kWh terug aan het net. En uw eigen verbruik is 3500 kWh.Dan wordt tot 3500 kWh gesaldeerd. Hierdoor hoeft u voor de eventuele leveringen van het energiebedrijf geen leveringstarief en geen energiebelasting te betalen. Over de laatste 500 kWh krijgt u van het energiebedrijf een terugleververgoeding. De energiebelasting speelt bij deze 500 kWh geen rol.
Voorbeeld 3
U levert met uw zonnepanelen 6000 kWh terug aan het net. En uw eigen verbruik is 6500 kWh. Dan wordt voor het leveringstarief tot 5000 kWh gesaldeerd. Hier betaalt u geen kosten over. U betaalt het leveringstarief over de resterende 1500 kWh die door het energiebedrijf geleverd wordt. En u krijgt over de 1000 kWh teruggeleverde elektriciteit die niet wordt gesaldeerd een terugleververgoeding. Voor de energiebelasting wordt 6000 kWh gesaldeerd. U betaalt dus energiebelasting over 500 kWh.
Voorbeeld 4
U levert met uw zonnepanelen 8000 kWh terug aan het net. En uw eigen verbruik is 6000 kWh. Dan wordt voor het leveringstarief tot 5000 kWh gesaldeerd. Hier betaalt u geen kosten over. U betaalt het leveringstarief over de resterende 1000 kWh die door het energiebedrijf geleverd wordt. En u krijgt over de resterende 3000 kWh teruggeleverde elektriciteit die niet wordt gesaldeerd een terugleververgoeding. Over het eigen verbruik van 6000 kWh wordt geen energiebelasting geheven.
===
als ik zelf elektriciteit opwek mag ik dat aftrekken van mijn verbruik? En hoe regel ik dat dan met mijn energiebedrijf?
De hoeveelheid zelf opgewekte elektriciteit mag u aftrekken van de verbruikte elektriciteit, dat heet salderen. Dat gebeurt zelfs automatisch. De opgewekte elektriciteit kunt u dus zelf gebruiken, maar op sommige momenten zult u ook elektriciteit invoeden op het elektriciteitsnet. Bijvoorbeeld als het zonnig weer is en u zelf niet thuis bent. Dat noemen we terugleveren.
Als u zonnepanelen laat installeren dan moet u dat aangeven bij uw energiebedrijf. Die zorgt er dan voor dat op uw jaarafrekening de hoeveelheid opgewekte elektriciteit wordt gesaldeerd (verrekend) met de hoeveelheid verbruikte elektriciteit. Uw energiebedrijf moet in ieder geval tot 5000 kWh salderen. Daarboven hoeft het energiebedrijf niet meer te salderen, maar krijgt u een terugleververgoeding.
Als u bijvoorbeeld 6000 kWh teruglevert, dan wordt tot 5000 kWh gesaldeerd. En over de resterende 1000 kWh krijgt u van het energiebedrijf een vergoeding. Als u wilt weten hoe hoog die vergoeding is dan moet u contact opnemen met uw energiebedrijf.
Overigens zijn er nog maar weinig consumenten die meer dan 5000 kWh terugleveren. Ter vergelijking: een gemiddeld huishouden verbruikt per jaar 3500 kWh.
U hoeft geen speciale meter te hebben om elektriciteit terug te leveren. Ook oude analoge (terugdraai) meters mogen blijven hangen. Levert u meer terug dan dat je verbruikt dan is een slimme meter interessanter.
Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.
Laatste nieuws
-
Dit zijn de goedkoopste energiecontracten van januari 2025
6 januari 2025 Wij zetten elke maand de goedkoopste vaste, variabele en dynamische contracten voor u op een rij. Di...
-
Netbeheerkosten in 2025 gemiddeld met 76 euro omhoog
19 december 2024 De netbeheerkosten voor 2025 zijn bekend. De stijging varieert op jaarbasis van € 32 bij Westland to...
-
ACM: leveringstarieven en netbeheerkosten stijgen, energiebelasting daalt
13 december 2024 De leveringstarieven van vaste en variabele tarieven zijn deze maand licht gestegen. Zo ook de netbe...
-
Stroomprijs dynamische contracten bereikt recordhoogte
12 december 2024 Gister was de dynamische stroomprijs historisch hoog. Vandaag is de prijs per kWh uur zelfs 50% hoge...
-
De 5 meestgestelde vragen over dynamische energiecontracten
10 december 2024 Is een dynamisch energiecontract wel zo goed voor uw portemonnee? Voor wie zijn dynamische tarieven ...