Tros Radar: Overstappen kan geld kosten
door Jeanet Woldring Leestijd: 5 minuten
Consumenten die overstappen naar een andere energieleverancier kunnen worden geconfronteerd met een hoge eindnota. Het gaat vaak om een rekening van honderden euro’s, terwijl de maandelijkse voorschotten aan de nieuwe energieleverancier nog gewoon betaald moeten worden. Consumenten kunnen hierdoor in de problemen raken, aldus het tv-programma Tros Radar. De uitzending riep veel vragen op die we hier zo goed mogelijk zullen beantwoorden.
Een hoge eindnota kan voorkomen worden als op een goed tijdstip wordt overgestapt. Maar wat is het juiste overstapmoment?
Uitleg
Je betaalt elke maand een voorschot op je energierekening. De voorschotten zijn je jaarnota gedeeld door twaalf maanden. Op deze manier betaal je elke maand hetzelfde bedrag. Maar in de winter verbruik je veel meer energie dan in de zomer. Dit is normaal gesproken geen probleem. Als de voorschotten overeen komen met het verbruik zou een eindnota altijd ongeveer moeten kloppen. Maar als je laatste jaarnota een half jaar geleden kwam, en je stapt over, dan kan dit systeem met voorschotten een sterk afwijkende eindnota opleveren.
Ter illustratie een paar voorbeelden.
Stel: Mevrouw A. ontvangt elk jaar op 1 oktober haar jaarnota. Op 1 april besluit zij over te stappen naar een goedkopere energieleverancier. Haar oude energieleverancier stuurt haar een eindafrekening van €350,- immers, in de winter heeft zij minder betaald dan ze verbruikte.
Haar nieuwe energieleverancier is iets goedkoper.
Voorkomen
U kunt een hoge eindafrekening voorkomen door goed te kijken wanneer uw contract afloopt.
===
Overstappen van energieleverancier is in veel gevallen voordelig. Maar het is wel zaak de kalender daarbij goed in de gaten te houden. Een overstap op het verkeerde moment kan namelijk honderden euro’s kosten, aldus het televisieprogramma Tros Radar. De Consumentenbond raadt aan altijd een jaar na de laatste jaarnota over te stappen om problemen te voorkomen. Energievergelijken.nl wil daar aan toe voegen dat je al wel minimaal 6 weken voor ontvangst van de volgende jaarnota een overstap kunt inplannen. Zo voorkom je dat je nog een een maand of langer tegen een te hoog energietarief wordt afgerekend.
De energierekening en maandelijkse voorschotbedragen
Je betaalt iedere maand een voorschot op je jaarlijkse energierekening. Het maandelijkse voorschotbedrag keer twaalf is in principe genoeg om de kosten voor je jaarlijkse energieverbruik te dekken. Je verbruikt echter in de zomer veel minder energie dan in de winter. In de grafiek hieronder zie je dat de voorschotbedragen het hele jaar gelijk zijn (oranje lijn), maar het energieverbruik (blauwe lijn) verandert gedurende het jaar. Je kunt zien dat je in de winter veel meer dan je maandelijkse voorschotbedrag verbruikt. Eigenlijk betaal je in de zomer al een groot gedeelte van de kosten die je in de winter maakt.
Maar wanneer kun je nu het beste overstappen? Als je op een verkeerd moment overstapt, bestaat het risico dat je in één keer de hele winter moet afrekenen bij je oude leverancier, aldus Tros Radar.
Plan je overstap minimaal 6 weken voordat je de jaarnota ontvangt
De Consumentenbond raadt aan altijd een jaar na de laatste jaarnota over te stappen om problemen te voorkomen. Energievergelijken.nl wil daar aan toevoegen dat dit niet betekent dat je op je jaarnota moet wachten om een overstap in te plannen. Dit is met name belangrijk als je nu een contract hebt met een vaste looptijd en vaste energietarieven. Bijvoorbeeld voor 1, 3 of 5 jaar. Als het contract afloopt en je onderneemt zelf niets, dan wordt je meestal automatisch overgezet op de standaard energietarieven van jouw leverancier. Deze behoren tot de hoogste in de markt. De prijs die je gaat betalen voor jouw energieverbruik wordt dus hoger. Voordat je van dat tarief af bent, ben je minimaal 6 weken verder. Voor het opzeggen van een energiecontract geldt namelijk altijd een opzegtermijn van 30 dagen. Als je een nieuw contract aanvraagt, dan heb je eerst een door de wet bepaalde bedenktijd van 14 dagen. Bij elkaar opgeteld duurt het dus minimaal 6 weken voordat je klant bent bij een nieuwe leverancier. Als je pas een overstap gaat inplannen als je huidige contract is afgelopen, dan betaal je al snel tientallen euros te veel voor je energie.
Voorkom verassingen: Houd zelf je energieverbruik bij
Veel mensen betalen maandelijks liever iets meer dan ze eigenlijk voor hun energieverbruik zouden moeten betalen. Op die manier kom je aan het eind van het jaar niet voor verassingen te staan, is dan de gedachte. Energievergelijken.nl adviseert om gedurende het jaar het energieverbruik bij te houden. Dit kan vaak op de website van de leverancier. Op die manier kun je precies zien of je op schema loopt met je voorschotbedragen. Simpelweg te veel betalen is eigenlijk zonde. Tegenwoordig is ieder extra tientje dat je in de maand te besteden hebt toch mooi meegenomen?
Je betaalt altijd voor de hoeveelheid energie die je hebt verbruikt
Als je overstapt naar een andere energieleverancier, dan zal deze vragen om je meterstanden door te geven. Dit is voor de nieuwe leverancier het beginpunt om jouw energieverbruik met je af te gaan rekenen. Voor de oude leverancier is dit informatie om de eindafrekening op te maken. Per 1 augustus van dit jaar zijn energieleveranciers verplicht deze standen met elkaar te delen. Zo worden dubbele betalingen voorkomen en betaal je altijd precies voor de energie die je hebt verbruikt. De nieuwe leverancier zal het nieuwe maandelijkse voorschotbedrag vervolgens baseren op het historische energieverbruik in jouw woning.
Bron: Energievergelijken.nl
Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.
Laatste nieuws
-
Gaslicht.com: Beste én Populairste vergelijkssite van Nederland
21 november 2024
-
De 5 meestgestelde vragen over dynamische energiecontracten
21 november 2024 Is een dynamisch energiecontract wel zo goed voor uw portemonnee? Voor wie zijn dynamische tarieven ...
-
ACM: tarieven voor stroom en gas licht gestegen
18 november 2024 De tarieven voor stroom en gas zijn onlangs licht gestegen. De prijs van variabele contracten steeg ...
-
Dit zijn de goedkoopste energiecontracten van november 2024
1 november 2024 Bent u op zoek naar het voordeligste energiecontract? Wij zetten elke maand de goedkoopste vaste, va...
-
ACM: stookseizoen begonnen, neem uw energiecontract onder de loep
11 oktober 2024 Nu de kachel weer aan moet, adviseert de ACM consumenten om hun energiecontract onder de loep te nem...