Vaste prijs contract voordeliger
Leestijd: 3 minutenSteeds meer Nederlanders stappen over van energieleverancier. Uit onderzoek van Gaslicht.com blijkt dat u het meeste bespaart op uw energierekening als u ieder jaar overstapt naar een 1-jarig vaste prijs contract. Ook na 1 januari is het nog altijd zinvol om over te stappen naar een andere leverancier.
Vast of variabel in 2013?
Bij vaste energietarieven staan de tarieven vast gedurende de looptijd van het contract. Bij variabele leveringstarieven worden de tarieven doorgaans één keer per half jaar aangepast aan de marktontwikkelingen.
Op dit moment zijn 1-jarige vaste prijs contracten het meest voordelig. Ondanks de daling van de variabele leveringstarieven van Nuon, Eneco en Essent per 1 januari zijn contracten met een vaste prijs gemiddeld 250 tot 300 euro goedkoper. Daarbij is nog geen rekening gehouden met het feit dat variabele tarieven één keer per half jaar aangepast worden aan de marktontwikkelingen. Dat wil zeggen dat bij oplopende olieprijzen op de wereldmarkt de gasprijzen per 1 juli 2013 weer omhoog kunnen gaan. Het is dus nog steeds zinvol, ook na 1 januari, om over te stappen naar een andere leverancier.
Vastzetten voor 1 of 3 jaar?
Doorgaans zijn energiepakketten voor 1 jaar het meest voordelig. Kiest u voor een 3-jarig contract, dan betaalt u meestal een hoger tarief. Kiest u voor een 1-jarig contract dan kunt u ieder jaar weer overstappen naar een andere leverancier met een aantrekkelijk tarief en een korting. Let op: deze korting krijgt u alleen via Gaslicht.com en niet als u zich rechtstreeks aanmeldt.
Of een 1- of 3-jarig contract met een vast of variabel tarief uiteindelijk voordeliger is, is vooraf moeilijk te bepalen. Het is afhankelijk van wat de markt gaat doen op de langere termijn. Uit onderzoek van Gaslicht.com blijkt echter dat het in de afgelopen jaren het meest voordelig is geweest om ieder jaar over te stappen op een jaarcontract met een vast tarief en een korting.
Weergegeven wordt het voordeel of nadeel van 1 jaar vaste prijs en 3 jaar vaste prijs voor stroom en gas (gemiddelde van de Top 5 goedkoopste 1-jarige en 3-jarige vaste pakketten) ten opzichte van de standaard variabele grote 3 (gemiddelde van Nuon, Eneco en Essent). De grafiek van 1 en 3 jaar vast betreft het gemiddelde van de Top 5 goedkoopste pakketten op dat moment. De besparing geeft weer hoeveel een 1-jarig of 3-jarig contract (gemiddelde Top 5) gemiddeld voordeliger of duurder was ten opzichte van de standaard grote 3. De gegevens voor 3 jaar vast stoppen na 1 januari 2010 en voor 1 jaar vast na 1 januari 2012. Dit komt doordat het variabele tarief nog niet bekend is voor de gehele duur van het contract (1 of 3 jaar). Pas wanneer het variabele tarief voor de gehele termijn bekend is kan de vergelijking worden gemaakt. Het verschil is berekend op basis van een gemiddeld huishouden met een verbruik van 3500 kWh stroom en 1800 m³ gas.
Laatste nieuws
-
ACM: energierekening stijgt, bespaar door over te stappen
11 april 2025 De Autoriteit Consument & Markt (ACM) verwacht dat de energierekening de komende jaren flink gaat st...
-
Rondetafelgesprek Tweede Kamer: Hoe blijft energie betaalbaar?
11 april 2025 Hoe houden we energie betaalbaar voor huishoudens? Daarover werd de Tweede Kamer op 9 april geadvise...
-
De goedkoopste energiecontracten voor zonnepaneelbezitters in april 2025
1 april 2025 Wij zetten elke maand de goedkoopste energiecontracten voor zonnepaneelbezitters op een rij. Dit zij...
-
Dit zijn de goedkoopste energiecontracten van april 2025
1 april 2025 Wij zetten elke maand de goedkoopste vaste, variabele en dynamische contracten voor u op een rij. Di...
-
Consumenten weer positiever over overstap van energieleverancier
19 maart 2025 Consumententevredenheid over energieleveranciers is bijna terug op het niveau van vóór de energiecri...