Vergelijking energieleveranciers moet makkelijker
door Jeanet Woldring Leestijd: 3 minuten
Elk aanbod aan consumenten om over te stappen van energieleverancier moet begrijpelijk en vergelijkbaar zijn. Alleen dan kunnen zij kiezen voor het aanbod dat het beste bij hen past. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft daarom vastgelegd welke informatie aanbieders van energiecontracten moeten geven.
Welke informatie de klant moet krijgen staat in het document ‘Informatievoorziening op de consumentenmarkt voor energie’. ACM zal de naleving gaan controleren.
ACM heeft met de aanbieders afgesproken dat aanbiedingen voortaan op maat worden gedaan, waarbij gebruik gemaakt kan worden van het daadwerkelijke verbruik van elektriciteit en gas zoals dat bijvoorbeeld op de jaarafrekening te vinden is.
Schattingen op basis van gemiddeld verbruik of op basis van gezinsgrootte of type huis vindt ACM niet goed omdat ze vaak ver afstaan van het feitelijk verbruik. Met een aanbod op maat moet worden voorkomen dat de werkelijke kosten heel anders zijn dan op basis van het aanbod verwacht werd.
Ook is afgesproken dat duidelijke termen worden gebruikt die bij alle aanbieders hetzelfde zullen zijn. Zo mag er niet meer worden gesproken over transportkosten of netwerkkosten, maar moet eenduidig de term 'netbeheerkosten' gebruikt worden als het gaat om de kosten voor de aansluiting en het transport door de netbeheerder.
Verder is het verplicht om:
• Consumenten vooraf te informeren over alle kosten. Daardoor ontstaat er een totaalprijs waarmee een aanbod eenvoudig kan worden vergeleken met een ander aanbod.
• De juiste kosten voor netbeheer te vermelden, want die zijn per netbeheerder verschillend.
• Bij de totaalprijs in ieder geval de jaarkosten te tonen. Die staan namelijk ook op de afrekening van de huidige leverancier en dat maakt vergelijken wel zo makkelijk.
• Tijdig en persoonlijk een tariefswijziging te communiceren. Mocht de klant op basis hiervan zijn contract willen opzeggen, dan kan dat tijdig voordat dat nieuwe tarief in werking treedt. Daarmee wordt voorkomen dat klanten ongemerkt van een laag (actie)tarief in een veel hoger (slapers)tarief komen. Dit laatste tarief is veel hoger want zonder korting.
• Aan consumenten duidelijk te maken of ze groene of grijze energie kopen.
Met deze regels wil ACM het vergelijken van energieleveranciers nog makkelijker maken voor consumenten. Het gaat zowel om de informatie die bij het aanbod moet staan, als in het energiecontract en op de factuur.
Zie ook de overstapcoach energie van ConsuWijzer. Of bekijk Niets doen kost je poen op Youtube
Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.
Laatste nieuws
-
Netbeheerkosten in 2025 gemiddeld met 76 euro omhoog
19 december 2024 De netbeheerkosten voor 2025 zijn bekend. De stijging varieert op jaarbasis van € 32 bij Westland to...
-
ACM: leveringstarieven en netbeheerkosten stijgen, energiebelasting daalt
13 december 2024 De leveringstarieven van vaste en variabele tarieven zijn deze maand licht gestegen. Zo ook de netbe...
-
Stroomprijs dynamische contracten bereikt recordhoogte
12 december 2024 Gister was de dynamische stroomprijs historisch hoog. Vandaag is de prijs per kWh uur zelfs 50% hoge...
-
De 5 meestgestelde vragen over dynamische energiecontracten
10 december 2024 Is een dynamisch energiecontract wel zo goed voor uw portemonnee? Voor wie zijn dynamische tarieven ...
-
ACM trekt vergunning HEM per direct in - wat betekent dit voor u?
9 december 2024 De ACM trekt de vergunning van HEM per direct in. HEM verkeert in ernstige financiële problemen en i...