Wat betekent doorrekening klimaatakkoord?
door Arnoud Timmerman 2 reacties Leestijd: 3 minuten
De maatregelen in het klimaatakkoord zijn waarschijnlijk niet genoeg om de klimaatdoelen te halen. Dat blijkt uit de doorrekening van het klimaatakkoord door het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en het Centraal Planbureau (CPB). Wat zijn de belangrijkste punten en wat betekent het voor uw energierekening?
Het belangrijkste doel van het akkoord, 49 procent minder uitstoot van broeikasgassen in 2030 ten opzichte van 1990, lijkt niet haalbaar. Dat betekent dat het kabinet opnieuw zal moeten bekijken hoe de doelen wél kunnen worden bereikt. Volgens het PBL moeten er politieke keuzes gemaakt worden waarmee onzekerheden over het precieze effect van de voorgestelde maatregelen afnemen.
Meevaller totale kosten
De geschatte kosten van het klimaatakkoord zullen oplopen tot 1,6 à 1,9 miljard euro per jaar in 2030. Dat is fors lager dan eerder geraamd op basis van het akkoord op hoofdlijnen in 2018. Toen werden de kosten op 3 tot 3,9 miljard euro berekend. Het verschil zou onder meer komen door de lagere kosten voor duurzame stroom en in de industrie.
Wie voelt het in de portemonnee?
Het CPB heeft ook een schatting gemaakt van hoe de kosten van de doorgerekende maatregelen uit het akkoord verdeeld zullen worden. Het lijkt erop dat de middeninkomens het iets meer zullen voelen in de portemonnee dan de laagste en hoogste inkomens.
Bedrijven moeten meer bijleggen dan huishoudens. Zij berekenen naar verwachting 80 procent van de kosten door aan de consument. Verder is nog veel onduidelijk over de vormgeving en uitvoerbaarheid van het zogenoemde bonus-malussysteem voor bedrijven.
Doorrekening op basis van cijfers uit 2017
Het Ontwerp Klimaatakkoord is doorgerekend op basis van de cijfers uit de Nationale Energieverkenning 2017. Het zal niemand zijn ontgaan: dezelfde cijfers waarop staatssecretaris Mona Keijzer zich baseerde toen ze in december Gaslicht.com beschuldigde van foute berekeningen. Later bleek op grond van cijfers van het CBS dat de gemiddelde energienota dit jaar wel degelijk met ruim 300 euro omhooggaat...En dat onze berekening wél deugde!
In de persconferentie lichtte Hans Mommaas van het PBL uitvoerig toe waarom ze nog steeds uitgaan van oude cijfers: "Je moet tijdens de wedstrijd de spelregels niet veranderen." Toch gaan ze de cijfers voor de nieuwe Klimaat en Energieverkenning dit najaar opnieuw bekijken aan de hand van de dan actuele inzichten (om zich niet opnieuw te branden?).
Wat betekent de doorrekening voor uw energierekening?
Mommaas geeft aan dat dit alles helemaal los staat van de discussie over de veranderende energierekening. "We komen volgende week met een actualisatie van de cijfers voor de energierekening voor 2020." Op de vraag of het nog voor de verkiezingen van de Provinciale Staten gebeurt (20 maart) werd geen concreet antwoord gegeven. Het mag duidelijk zijn: Gaslicht.com houdt het kritisch in de gaten!
Eerste reactie kabinet
Het kabinet kwam in de reactie op de rapporten direct met aanpassingen. Ze willen een eerlijke verdeling van de kosten. Het kabinet vindt dat de lasten in de energierekening teveel bij huishoudens terecht komen en dat de verdeling van de lasten tussen burgers en bedrijven evenwichtiger moet worden. In de brief staat dat ze de belasting op de energierekening voor huishoudens aanzienlijk gaan verlagen, in ieder geval door die belasting (ODE) voor bedrijven te verhogen. De verdeling zal daardoor verschuiven van 50/50 naar een derde/twee derde. "We doen dit onder andere door het verhogen van de grootverbruikerstarieven, waardoor de industrie een grotere bijdrage gaat leveren aan de transitie."
Eind april komt het kabinet met een uitgewerkt plan.
Arnoud is voor Gaslicht.com verantwoordelijk voor alle campagnes op radio, tv en in out-of-home. Daarnaast is Arnoud als tekstschrijver en beeldmaker actief betrokken bij websitecontent, nieuws, persberichten, onderzoeken en social media. Door middel van tekst, beeld en geluid zet hij zich dagelijks in om complexe zaken over de energiemarkt begrijpelijk te maken.
Reacties (2)
Als het Bedrijfsleven minimaal 80% van hun bijdrage aan verduurzaming middels CO2 heffing gaat doorberekenen in hun producten en diensten, dan betaalt de burger -onderaan de pikorde- toch in feite bijna alles?( 1/3 + 80% van 2/3)
Bovendien krijgt het bedrijfsleven middels de zogenaamde "terug sluis subsidie" de betaalde CO2 belasting terug om duurzaam te investeren. Dus 2 x bingo voor het bedrijfsleven. Want zij betalen voor de hele verduurzaming uiteindelijk een schamele 10-20%, maar berekenen 80% door . Zij gaan er dus dik aan verdienen. En de burger? Die is uiteindelijk de dupe. Want de burger krijgt weliswaar ook subsidie op verduurzamingsmaatregelen, maar slechts maximaal 10%. Verschil moet er blijkbaar zijn. Rutte vertelt altijd halve waarheden. En pas na de Provinciale verkiezingen komt de aap uit de mouw. Het is niet voor niets dat de bedragen pas bekend worden gemaakt eind april op zijn vroegst en dat het debat in de 2e kamer eveneens over de verkiezingen is getild. Burger: let op uw saeck!
Volgens CU kamerlid woensdagavond 13 maart bij pauw en jinek zou de ODE (opslag duurzame energie) met ca 75 euro verlaagd worden. Is nu 133 voor de consument. Het zou dan ca 60 euro per jaar worden. Daarnaast hadden we een vermindering energiebelasting van 372 euro op de jaarrekening nuon 2018. Deze korting wordt komende jaren afgebouwd, Hoe is dan het eindresultaat ??
In de klimaat-doorrekening staat geen bedrag per woning voor extra isolatie en aanschaf warmtepomp (20 a 30.000 euro). Ook geen bedrag voor aansluiting op nieuwe warmtenetten (kosten per huis ca 10.000 euro). De woningeigenaar of de woningcorporatie moet dat zelf betalen. Dan komt er een veel ongunstiger plaatje uit voor de koopkrachtgevolgen... Hopelijk wordt dat eind april opgelost ?
In het concept Klimaatakkoord stonden twee opties voor de energiebelastingen in de komende jaren. Daarin werd juist over een verhoging van de vermindering energiebelasting gesproken van 65 euro in de komende jaren. Volgende week wordt een doorrekening van de energierekening verwacht. Wij zijn ook heel benieuwd. Echter zullen de plannen uit het concept Klimaatakkoord nog veranderen gezien de reactie van Rutte en Wiebes gister op de doorrekening.
Er werd inderdaad gesproken over een veranderende lastenverdeling van de Opslag Duurzame Energie. In plaats van een 50/50 verdeling is het plan dat de kosten voor 1/3 bij huishoudens komt te liggen en voor 2/3 bij de bedrijven. Echter hoeveel dat dan gaat bedragen hangt weer van de tarieven af. Plan was oorspronkelijk bij de introductie van de ODE om die tarieven ook steeds duurder te laten worden. Dus komt die lastenverlaging op de duurdere tariefplannen voor 2020 of op de tarieven van dit jaar? Op dit moment betalen we zelfs 175 euro (voor een gemiddeld huishuiden 3500 kWh en 1500 kuub) voor ODE op jaarbasis. Waar de 75 euro van Gert-Jan Segers op gebaseerd is, dat blijft nog even gissen wat ons betreft.
Ik vrees dat we niet anders kunnen dan afwachten op de definitieve plannen.
Laatste nieuws
-
Netbeheerkosten in 2025 gemiddeld met 76 euro omhoog
19 december 2024 De netbeheerkosten voor 2025 zijn bekend. De stijging varieert op jaarbasis van € 32 bij Westland to...
-
ACM: leveringstarieven en netbeheerkosten stijgen, energiebelasting daalt
13 december 2024 De leveringstarieven van vaste en variabele tarieven zijn deze maand licht gestegen. Zo ook de netbe...
-
Stroomprijs dynamische contracten bereikt recordhoogte
12 december 2024 Gister was de dynamische stroomprijs historisch hoog. Vandaag is de prijs per kWh uur zelfs 50% hoge...
-
De 5 meestgestelde vragen over dynamische energiecontracten
10 december 2024 Is een dynamisch energiecontract wel zo goed voor uw portemonnee? Voor wie zijn dynamische tarieven ...
-
ACM trekt vergunning HEM per direct in - wat betekent dit voor u?
9 december 2024 De ACM trekt de vergunning van HEM per direct in. HEM verkeert in ernstige financiële problemen en i...