Wat gebeurt er aan het einde van mijn energiecontract?
door Jeanet Woldring 3 reacties Leestijd: 2 minuten
Stapt u regelmatig over? Dan weet u vast dat uw energiecontract automatisch verandert in een contract voor onbepaalde tijd als de looptijd verstreken is. Dit contract kunt u opzeggen wanneer u wilt, met een opzegtermijn van maximaal 30 dagen. Maar weet u ook wat er met de prijs gebeurt na het verstrijken van die eerste contractperiode en hoe u kunt voorkomen dat u teveel betaalt? Wij leggen het graag uit!
Wanneer loopt het contract af?
Allereerst is het belangrijk dat u weet wanneer uw contract precies afloopt. Is het een contract dat exact een jaar (of een meervoud daarvan) na de startdatum afloopt? Of heeft het contract een vaste einddatum, die ongeacht de startdatum hetzelfde blijft? U kunt die informatie terugvinden in de voorwaarden. Het is belangrijk dat u de einddatum noteert, want die bepaalt wanneer u weer boetevrij over kunt stappen zodat u voorkomt dat u teveel betaalt.
Vul de ContractWekker in
Door de ContractWekker in te vullen weet u zeker dat u de einddatum van het contract niet vergeet. U ontvangt dan tijdig een bericht ter herinnering dat uw contract bijna afloopt. Vervolgens kunt u de tarieven vergelijken en bekijken of u opnieuw wilt overstappen. Dat kan uiteraard naar een andere energieleverancier, maar u kunt ook op Gaslicht.com bekijken of uw huidige leverancier een aantrekkelijk verlengingsaanbod heeft.
Wacht niet met overstappen
Zodra het contract voor bepaalde tijd afloopt ontvangt u automatisch een contract voor onbepaalde tijd met variabele tarieven. Deze tarieven liggen vaak veel hoger, wat veel consumenten niet in de gaten hebben. Energieleveranciers waren daar tot dusver ook niet duidelijk over. Gelukkig heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) daar een eind aan gemaakt. In de nieuwe regels staat: 'al bij het afsluiten van de overeenkomst voor de eerste contractperiode zal de aanbieder de consument duidelijk moeten informeren over wat er gebeurt na het verstrijken van die eerste contractperiode.'
Voorkom onnodige kosten door stilzwijgende contractverlenging
Wij adviseren in ieder geval om twee maanden voor het verstrijken van de contractperiode opnieuw over te stappen. Het is zonde en niet nodig om tijdelijk hogere tarieven te betalen. Want ook bij een contract voor onbepaalde tijd geldt een maximale opzegtermijn van 30 dagen.
Twijfelt u naar welk energiecontract u het beste kunt overstappen? Onze servicedesk, bereikbaar via 0342-411350, voorziet u graag van persoonlijk onafhankelijk advies!
Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.
Reacties (3)
Ook mee over te wegen bij een overstap: heeft u zonnepanelen dan kunt u salderen. Zodoende wordt geleverde energie "weggestreept" tegen de ontvangen energie. Heeft u per saldo meer energie geleverd dan ontvangen, dan krijg je voor die energie slechts de kale stroomprijs van rond de 7 Eurocent! Bij mij was het op die manier niet voordelig om in september over te stappen. Immers dan had ik net de zomerperiode met veel energieteruglevering achter de rug. Ik noteer regelmatig de meterstanden, en wacht totdat ik (in of na de winter) dmv salderen niet negatief uitkom.
Om te voorkomen dat je een hoge naheffing krijgt, kun je het beste ná de zomer, dus bv. september, overstappen. Je hebt dan de hele zomer weinig gas gebruikt maar wel het volledige maandbedrag betaald. Was je jaarafrekening bv. in maart/april en je stapt pas in september over dan krijg je honderden euro's terug.Een lekker zakcentje. Denk er bij overstappen wel aan dat je een maand opzegtermijn hebt + 2 weken bedenktijd voor het nieuwe kontract. Je kunt wel je nieuwe leverancier bellen om te zeggen dat je die 2 extra weken niet nodig vind.
Afhankelijk van de datum van overstap naar een nieuwe energieleverancier kun je geconfronteerd worden met een eenmalige zeer hoge eindafrekening bij gas. Hiervoor wordt consumenten nauwelijks over geïnformeerd.
Laatste nieuws
-
Netbeheerkosten in 2025 gemiddeld met 76 euro omhoog
19 december 2024 De netbeheerkosten voor 2025 zijn bekend. De stijging varieert op jaarbasis van € 32 bij Westland to...
-
ACM: leveringstarieven en netbeheerkosten stijgen, energiebelasting daalt
13 december 2024 De leveringstarieven van vaste en variabele tarieven zijn deze maand licht gestegen. Zo ook de netbe...
-
Stroomprijs dynamische contracten bereikt recordhoogte
12 december 2024 Gister was de dynamische stroomprijs historisch hoog. Vandaag is de prijs per kWh uur zelfs 50% hoge...
-
De 5 meestgestelde vragen over dynamische energiecontracten
10 december 2024 Is een dynamisch energiecontract wel zo goed voor uw portemonnee? Voor wie zijn dynamische tarieven ...
-
ACM trekt vergunning HEM per direct in - wat betekent dit voor u?
9 december 2024 De ACM trekt de vergunning van HEM per direct in. HEM verkeert in ernstige financiële problemen en i...