Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Wat vindt Gaslicht.com van de nieuwe Energiewet?

door Ӕde de Jong Leestijd: 4 minuten

Na een grote meerderheid in de Tweede Kamer ligt de Energiewet nu bij de Eerste Kamer. Omdat er binnenkort over de wet gestemd wordt, werd er op 10 september eerst een deskundigenbijeenkomst gehouden. Ben Woldring was hierbij aanwezig om de visie van Gaslicht.com op de nieuwe Energiewet voor de consument toe te lichten.   

De Energiewet is een belangrijke stap in de energietransitie 

Ben Woldring: “De nieuwe Energiewet is een belangrijke stap vooruit in de energietransitie en draagt bij aan een veiligere, duurzamere en transparante energiemarkt voor alle Nederlanders. Gaslicht.com is positief over de nieuwe Energiewet in deze fase van de energietransitie, mede omdat de ACM hierdoor hogere eisen kan stellen aan de vergunningen van energieleveranciers.”  

Energie moet betaalbaar blijven 

Daarnaast bieden modelcontracten met vaste tarieven consumenten meer zekerheid, bijvoorbeeld tijdens een energiecrisis. Tegelijkertijd willen we dat energie betaalbaar blijft. Ben Woldring: “We vragen nogal wat investeringen van de consument, maar niet iedereen heeft de mogelijkheid om te investeren. We merken dat consumenten zich grote zorgen maken over de stijgende kosten van energie.” De extreme prijspieken liggen achter ons, maar voor een gemiddeld huishouden liggen de prijzen nog altijd 1000 euro op jaarbasis hoger dan voor de energiecrisis.   

beneerstekamer.png

Foto: Serge Ligtenberg / Eerste Kamer 

Stimuleer groen gas door minder energiebelasting 

Qua ontwikkeling van groen gas hebben we nog een hele weg te gaan. Het is naast waterstof een goed alternatief voor aardgas, maar groen gas is op dit moment nog duur. “Geen of minder energiebelasting op groen gas zou helpen om de prijs te verlagen. Dat stimuleert de ontwikkeling en maakt het voor consumenten aantrekkelijker om hiervoor te kiezen.” Groen gas kan op veel manieren geproduceerd worden. Ben Woldring: “Een mooi voorbeeld is brood. Bakkers houden vaak brood over en in plaats van dit weg te gooien, kun je dit brood vergisten en er groen gas mee maken.” 

Geef consumenten zekerheid 

Onzekerheid over de salderingsregeling en de bijkomende kosten kan consumenten ontmoedigen om verdere stappen te zetten in de energietransitie. Woldring: “Duidelijke regelgeving is essentieel om het vertrouwen van consumenten te behouden en verdere investeringen in duurzame energie te stimuleren.”  

Houd rekening met lagere inkomens en middeninkomens 

“We pleiten voor een inclusieve energietransitie, waarbij niet alleen de hoge maar ook de lage en middeninkomens kunnen profiteren van de voordelen van verduurzaming. Vrije leverancierskeuze bij warmtenetten kan hieraan bijdragen.  

De energiebelasting is te hoog 

De nieuwe Energiewet gaat weliswaar niet over energiebelasting, maar toch drukt de energiebelasting een flinke stempel op de energierekening. Gaslicht.com wil de verschillende bewindspersonen daarom meegeven om te blijven letten op een goede balans in de energiebelasting, juist om de energietransitie te laten slagen. Ben Woldring: “1 kuub gas kost op dit moment ongeveer € 1,25. Daarvan is ruim 70 cent energiebelasting. Is dat niet een beetje veel?” Als mensen zo veel kwijt zijn aan energiebelasting, wordt het moeilijk om te investeren in duurzaamheid en daar lijdt de energietransitie onder. “De energiebelasting op gas is de afgelopen tien jaar meer dan verdrievoudigd. De voortdurende stijging van de energiebelasting baart de consument grote zorgen. Net als de hoge netbeheerkosten. Het einde van die stijgingen lijkt nog niet in zicht te zijn.”  

Is deze hoge energiebelasting op gas een voorbode van wat er met de energiebelasting op stroom gaat gebeuren wanneer steeds meer mensen elektrisch gaan rijden? Als het aantal elektrische auto’s toeneemt, levert dit de overheid minder accijnsinkomsten uit fossiele brandstoffen op. Ben Woldring: “Als de overheid dit gaat compenseren door de energiebelasting op stroom te verhogen, worden vooral de mensen die hun huis met goede bedoelingen gasvrij hebben gemaakt hiervan de dupe.”  

Meer lezen? 

Bent u benieuwd naar de overige adviezen die Ben Woldring dinsdag 10 september gaf? Lees dan de position paper van Gaslicht.com of kijk de deskundigenbijeenkomst terug.

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: zaterdag 14 september 2024

Ӕde  de Jong
Ӕde de Jong Content marketeer

Ӕde is sinds begin 2023 werkzaam als content marketeer bij Gaslicht.com, Bellen.com en Internetten.nl. Hij is actief betrokken bij de websitecontent en het nieuws en zet zich dagelijks in om de complexe energie- en telecommarkt begrijpelijk te maken. Daarnaast is Ӕde verantwoordelijk voor het actualiseren van de websites.

Reageren

Beveiligd met reCAPTCHA - Privacy - Voorwaarden
Google ReCaptcha

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.