Weet u wat NIET overstappen kost?
door Jeanet Woldring Leestijd: 2 minuten
Veel Nederlanders betalen ongemerkt 250 tot 300 euro meer dan nodig is voor stroom en gas. Dat komt omdat ze een contract met variabele tarieven voor onbepaalde tijd hebben. Hoe kan dat, wat houdt zo'n contract precies in en hoe bespaart u zoveel mogelijk? Ferdi Hilverda van Gaslicht.com legt het uit.
"Vroeger kon u in Nederland niet zelf uw leverancier van gas en stroom kiezen. In 2004 kwam daar verandering in toen de energiemarkt geliberaliseerd is. Er kwam concurrentie, variatie in contracten en keuze tussen vaste en variabele tarieven. Er viel wat te besparen. Mensen gingen daardoor overstappen”, vertelt Ferdi.
Einde aan stilzwijgend verlengen
Na de liberalisering mochten leveranciers aanvankelijk nog contracten stilzwijgend verlengen. Ze plakten dan na afloop van de contractperiode een nieuwe termijn vast aan het contract. "Heel vervelend natuurlijk, want wie even niet oplette zat opnieuw aan een leverancier vast. Sinds een paar jaar is het echter wettelijk zo geregeld dat een energiecontract na afloop alleen stilzwijgend mag worden verlengd als het wordt omgezet in een contract voor onbepaalde tijd. Doorgaans met variabele tarieven, dezelfde die u ook betaalt als u nog nooit bent overgestapt."
Betere bescherming, hogere tarieven
Een contract met variabele tarieven voor onbepaalde tijd is per maand opzegbaar. Consumenten zijn daardoor beter beschermd. Het nadeel is dat de tarieven flink hoger liggen dan de actietarieven. "Op jaarbasis scheelt dat een gemiddeld gezin momenteel circa 250 euro”, zegt Ferdi.
Risico voor energieleveranciers
Dat u duurder uit bent heeft te maken met het risico dat leveranciers lopen. In theorie zou de volgende maand het grootste gedeelte van hun klanten kunnen overstappen. Terwijl leveranciers wel voor een lange tijd vooruit energie moeten inkopen. "De hogere variabele tarieven voor onbepaalde tijd compenseren dat risico”, legt Ferdi uit.
Het meest voordelige aanbod
De oplossing? "Blijf overstappen. Dan bespaart u het meest. Vul uw verbruik in onze energievergelijker in en u ziet direct welk aanbod het meest voordelig is”, zegt Ferdi. ,,Als u liever bij uw huidige leverancier blijft, kijk dan of u een verlengingsaanbieding kunt krijgen. Steeds meer leveranciers hebben zo’n aanbieding om bestaande klanten vast te houden. U vindt deze aanbiedingen in het vergelijkingsoverzicht van Gaslicht.com als u uw huidige leverancier aangeeft in de vergelijkingsmodule.”
Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.
Laatste nieuws
-
Dit zijn de goedkoopste energiecontracten van januari 2025
6 januari 2025 Wij zetten elke maand de goedkoopste vaste, variabele en dynamische contracten voor u op een rij. Di...
-
Netbeheerkosten in 2025 gemiddeld met 76 euro omhoog
19 december 2024 De netbeheerkosten voor 2025 zijn bekend. De stijging varieert op jaarbasis van € 32 bij Westland to...
-
ACM: leveringstarieven en netbeheerkosten stijgen, energiebelasting daalt
13 december 2024 De leveringstarieven van vaste en variabele tarieven zijn deze maand licht gestegen. Zo ook de netbe...
-
Stroomprijs dynamische contracten bereikt recordhoogte
12 december 2024 Gister was de dynamische stroomprijs historisch hoog. Vandaag is de prijs per kWh uur zelfs 50% hoge...
-
De 5 meestgestelde vragen over dynamische energiecontracten
10 december 2024 Is een dynamisch energiecontract wel zo goed voor uw portemonnee? Voor wie zijn dynamische tarieven ...