Woning gasloos maken kost honderden euro's
door Jeanet Woldring 66 reacties Leestijd: 3 minuten
Woningbezitters die mee willen doen aan de antigasrage en hun woning all-electric maken, krijgen een onaangename verrassing van hun netbeheerder. Het verwijderen van de gasaansluiting kost namelijk honderden euro’s. Dat blijkt uit onderzoek van energievergelijker Gaslicht.com. Het Algemeen Dagblad schreef er op 22 december een artikel over,
Huiseigenaren in Zuid-Holland en Utrecht zijn het duurst uit. Netbeheerder Stedin rekent hier gemiddeld een bedrag van 623 euro voor het verwijderen van de gasaansluiting. Klanten van Liander - vooral actief in Gelderland, Friesland en Noord-Holland - zijn tot 605 euro kwijt. Inwoners van Groningen, Limburg en Brabant betalen het minst aan hun netbeheerder Enexis: 346 euro.
Haaks op ambities Rutte III
De hoge verwijderingskosten lijken haaks te staan op de ambities van het kabinet Rutte III. Voor 2021 wil het nieuwe kabinet jaarlijks 30.000 tot 50.000 bestaande woningen gasvrij maken. En dat is nog maar het begin. Op termijn moeten er jaarlijks 200.000 huizen van het gasnet worden afgekoppeld om de klimaatdoelstellingen te halen. Uiterlijk in 2050 moeten alle 8 miljoen Nederlandse woningen aardgasvrij zijn. “Een rekening van honderden euro’s stimuleert niet om je woning gasloos te maken”, zegt Ben Woldring van Gaslicht.com. “Wij pleiten er voor dat deze ‘boete’ op het verduurzamen van je woning geschrapt wordt of dat er een compensatieregeling komt voor woningbezitters die hun huis aardgasvrij maken.”
Geen maximumtarief
Het verwijderen van een gasaansluiting is exclusief voorbehouden aan netbeheerders. Woningbezitters mogen dat dus niet zelf doen of er een installatiebedrijf voor inschakelen. Netbeheerders mogen zelf vaststellen welk bedrag ze in rekening brengen voor het verwijderen van een gasaansluiting, zolang die tarieven maar niet hoger zijn dan de werkelijke kosten. Het is niet verplicht om de gasaansluiting te verwijderen als je geen gas meer gebruikt. Aan het intact laten van de aansluiting hangt echter ook een prijskaartje: woningbezitters blijven in dat geval netbeheerkosten betalen. Die bedragen gemiddeld 125 euro per jaar voor huishoudens die geen gas meer verbruiken.
Verzegelen
Het is ook mogelijk om de gasaansluiting te laten verzegelen. Daarbij blijven de meter en de leidingen gewoon in de woning, maar komt er een slot op de aansluiting. Dit is bij Stedin gratis, Liander (117 euro) en Enexis (120 euro) brengen wel kosten in rekening. Verzegelen geldt als een tijdelijke oplossing omdat de aansluiting onder druk blijft staan, wat risico op lekkage met zich meebrengt.
Nog een tegenvaller
Woningbezitters met duurzaamheidsambities worden ook op ander terrein niet aangemoedigd om te investeren in het aardgasvrij maken van hun woning. Veel energieleveranciers bieden geen voordelige energiecontracten voor consumenten die alleen stroom willen afnemen, blijkt uit een analyse van Gaslicht.com. “Je hebt dus beperkte keuze als je wilt overstappen. Het zijn vooral kleine en groene energieleveranciers die nu deze doelgroep bedienen en hun actietarieven en welkomstkortingen ook beschikbaar stellen aan eigenaren van gasloze huizen”, aldus Ben Woldring.
Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.
Reacties (66)
Wat je dan ook beslist, dit land wordt helaas geregeerd door een bende globalistische dieven en we worden allemaal op zoveel manieren gen...d door de "*** der Bah-lastingen" Onze rotte hoofdrat, verteld doodleuk en altoos glimlachend, hoe alle uitgaven wegvallen omdat u minder energie gaat betalen, dat zal helaas nooit gebeuren. De belastingen gehoorzamen aan een soortgelijk principe als dat van de communicerende vaten, als een vaatje leegloopt, zorgt de hebzuchtdruk wel dat het vaatje weer volloopt. Als ergens in het malafide-maffiasysteem een belasting omlaag gaat, gaat er een ander omhoog. De betalende burger hangt altijd...... of het nu bij de energie maffia is of de zorgmaffia en straks de CO2 maffia en de vluchtelingentax maffia en zolang we ze niet ouderwets afzetten, met of zonder guillotine, houden we dit gelazer. En iedere keer wordt er weer een stukkie belasting aan het systeem toegevoegd en hier en daar een recht van u ontnomen. Wanneer komt u in beweging ? Als het te laat is misschien, als u zodanig uitgemolken bent en er niets meer te halen valt dan u naar het slachthuis af te voeren, bent u dan die ene koe die ontsnapt???Komt u alleen in beweging om een zwarte piet te behouden, terwijl elders de franse gele hesjes u een voorbeeld geven, dat kleur ook in je voordeel kan werken. Bah we moesten ons schamen!!
Ik lees zo vaak dat Gas goedkoper zou zijn dan elektriciteit. Maar dat is niet waar. We betalen bijna 800 euro voor een gasaansluiting: vastrtecht, btw, onderhoud. etc. etc. Voor elektriciteit is dat slechts 250 euro per jaar. mensen kijken blijkbaar alleen naar de KwH prijs.
Aparte situatie dat het zoveel geld kost voor woningbezitters om hun woningen gasvrij te maken. Dat ontmoedigt ongetwijfeld en dat er dan nog eens extra kosten bovenop komen is al helemaal van de zotte.
Naast de boete van 605 euro om onze woning electrisch te maken (electrische vloerverwarming in combinatie met pelletkachel) en het aanbrengen van 20 zonnepanelen, wordt je nog eens gestraft. Om electrisch te verwarmen heb je een hoge piek Amp nodig. Standaard heb je meestal 3*25 A in huis. Dit moest bij ons naar 3*35. Dit is een kwestie van letterlijk drie zwaardere, verzegelde stoppen plaatsen, 5 minuten werk. Dan komt de boete: je mag 80 euro PER MAAND extra vastrecht gaan betalen voor deze verzwaarde aansluiting. Schandalig. De buren stoken lekker door op gas en een vieze open haard; die worden beloond met lage gasprijzen, en in mijn energienota moet ik ook nog meebetalen om HUN electra schoner te krijgen (want ik neem 100% groen nederlands af, maar ook daarin betaal je mee aan de transitie). Ofwel als particulier wordt je aan alle kanten ontmoedigd.
Over de onderhoud van de warmte pomp wordt helaas niet gepraat.
Deze hebben nl. veel/vaak onderhoud nodig.
Meer dan een gewone verwarmingsketel.
Het totaal ombouwen van bestaande woningen naar gasloos . Dus met aanpassingen om bestaande radiatoren vervangen , elektrisch gaan koken enz. , inclusief sloop en breek werk . Aanschaf warmtepomp . Kost ongeveer 75.000,- euro per jaar .per woning . Goedkoopste oplossing is in bestaande distributie gasnet waterstof of Groengas invoeden. Het maken van groengas is eenvoudig en goedkoop , denk bijvoorbeeld aan rioolwateringzuivering Groengas opwekken.
Men kan wel op elk gebouw zonnecellen plaatsen , maar in de avond heeft men elektrische stroom nodig. Opslag is nog niet mogelijk .
Kosten weetje over energie:
10 kwh elektrische energie komt overeen met 1m3 gas .
1kwh elektrisch kost ca. 0,21 cent .
10kwh = ca. 2,10 euro .
1m3 gas kost ca. : 0.64 cent .
Conclusie : Op gas stoken/verwarmen is veel goedkoper , dan elektrisch stoken/verwarmen.
Ik woon nu in een sociale huurwoning, een rijtjeshuis, een tussenwoning. Ik betaal nu aan energie, dus gas en stroom E 55,- per maand. Dit komt doordat ik de radiatoren die in mijn ogen totaal overbodig zijn (in de slaapkamer zit zelfs een radiator?
hoe kunnen ze dat toch verzinnen) net niet helemaal dicht gedraaid heb, (helemaal dicht kan niet, dan geeft mijn ketel een error wegens te weinig doorstroming) Mijn huur verhogen kan niet, want het is en blijft een sociale huurwoning, en dus geldt er een maximum huur. Wie o Wie gaat dan het eventuele ombouwen naar gasloos betalen ?? Niet ik in ieder geval. Ik betaal nu
E 660 per jaar aan energie en ben niet van plan om zelf mee te betalen aan de ombouw van "een huis van de woning stichting"
Het kan toch niet zo zijn dat ik straks moet financieel moet boeten (meer moet betalen) vanwege mijn zuinige leefstijl ??
Er zijn plannen om in de toekomst diegene die met zonnecellen elektrische energie opwekt en deze terug levert in het net .
Om ze aan te zien als een bedrijf , en hierover belasting te laten betalen over het terug geleverde energie .
De overheid moet wel de schatkist vullen . Ze kunnen dit straks mooi controleren zodra iedereen een slimme meter heeft .
Diegene die het nu niet aan de slimme meter gaat , zeggen ze over een paar jaar dat de oude meter niet meer nauwkeurig is , om u alsnog aan de slimme meter te krijgen!
Het is eigenlijk heel simpel,de energiemaatschappijen liggen allang te te slapen.Zij zouden op korte termijn over moeten schakelen naar schone energie.
Dat wordt nu maar gedeeltelijk gedaan,Daarin moet eigenlijk een heel grote progressie zijn die ver te zoeken is.De nieuwe schone energie wordt daardoor
tegen gewerkt en je ziet het, iedereen gaat zonnepanelen op het dak zetten warmte pompen aanschaffen om het gebrek van die maatschappijen op te lossen.En niet te spreken over de grootste groep in de samenleving die dat soort dingen niet kunnen aanschaffen en slaafs zijn overgeleverd aan die maatschappijen.
Dus energiemaatschappijen, hier ligt een taak om snel eens te gaan investeren En let wel er zijn energiesoorten die ontdekt zijn waar nog geen ontwikkeling in plaats vinden. Daar moeten jullie ook nu alvast gaan investeren om deze rijp te maken voor productie.
Daarom laat zien dat jullie voor de consument belangrijk zijn.
Toch wat nuancering. Als je echt geen gas meer wilt gebruiken dan is het logisch om de aansluiting weg te halen. Anders moet er altijd onderhoud blijven plaatsvinden om het veilig te houden. Dus hij moet eruit. Dan komt de vraag wie zal dit betalen? Nou dat is duidelijk geregeld de netbeheerder kan dit alleen bij de klant in rekening brengen. Als we dit niet willen en de ,netbeheerder doet het gratis, wat gebeurt er dan. Dan komen de kosten voor het collectief en wordt het over de mensen die nog wel gas verbruiken verdeeld. Dus plat gezegd als mijn buurman zijn gas op zegt moet ik dat betalen. Als het er 1 is op 2 miljoen aansluitingen is dat pragmatisch bijna geen geld. Maar als er 20.000 opzeggen is dat misschien minder logisch? Wat als een iedere die het kan betalen er af gaat en de mensen met de smalle beurs er niet af kunnen omdat ze investering in een warmtepomp etc niet kunnen betalen moeten die daar dan voor betalen? Die is een politiek vraagstuk wat niet bij de netbeheerder ligt maar in Den Haag.
Inmiddels zijn wij volledig van het gas af.
De gasmeter verwijderen kostte 625,- helaas, daar viel niets aan te veranderen. Het verzegelen wilde de energieleverancier niet..
Het zou kunnen, maar dan bleven de kosten voor vastrecht bestaan, dus complete verwijdering laten doen.
Wij hebben inmiddels een paar maanden een lucht/water warmtepomp in combinatie met 17 zonnepanelen.
Daarbij hebben we een houtkachel die CV gestookt is, zodat er een groot gedeelte van de warmte vandaan gehaald kan worden.
Het is een flinke investering (alles bij elkaar c.a. 23500,-), maar eenaal gedaan heb je er altijd profijt van.
Wat wel jammer is, dat de saldering wordt aangepakt in de toekomst en dat de vaste stroom aansluiting nu weer duurder geworden is, waardoor
het wel moeilijker wordt om rendement te behouden.
Er zijn momenteel slechts zeer weinig gasloze huizen echt gasloos. Want niet alleen worden 97% van alle huizen nog steeds verwarmt met gas, daarnaast wordt 54% van alle electriciteit in Nederland opgewekt in gasgestookte centrales. Electrische gasloze huizen stoken dus voornamelijk gas, daarnaast nog kolen, kernenergie en een beetje wind of zonnepanelen. Eigenlijk is er momenteel nog geen vervanging voor gas. We bouwen duurzame auto's en huizen, en laten ze draaien op fossiele brandstoffen.
Geen idee wat de beste oplossing is ik denk van alles een beetje wellicht
het is maar net wat de overheid toestaat bedrijven aan particulieren te berekenen aan energie en de verdeelsleutel voor gas en elektra
Ik denk dat het een illusie is dat we met zijn alle minder gaan betalen want hierdoor zal er minder belasting geld binnen komen en dat geld kan en wil de overheid niet missen.
Als voorbeeld kan ik geven dat minister Wiebes al bezig is de salderingsregeling aan te passen naar de terug leversubsidie
zal hem vast niet alleen om de naam gaan ?
ik ben groot voorstander om Energie te beperken mits daar geen absurd prijskaartje aanhangt
Beste JW
Kan jij mij informatie geven over zonnepanelen, via de China route
Warmtepomp via de Spanje route (na subsidie) € 3.000.
En de pelletkachel via de Italië route € 1.500 (in NL € 3.000).
10 jaar geleden begon ik met een warmwaterboiler op 8 panelen zonne-energie. Bleek alleen geschikt voor de douche, ondanks aanschaf allernieuwste ketel juist voor warmwater/zonneboiler. 2 jaar geleden offerte gevraagd voor zonne-erergie en warmtepomp combinatie om volledig onafhankelijk te kunnen zijn van gas en eventueel ook van electra. Kosten: € 35000,00............., nl 34 panelen en warmtepomp + aansluiten.
Geen subsidie mogelijk, alleen de BTW op de zonnepanelen tot een bepaald maximum. Onze gemeente (Laarbeek) en de provincie deden niets. Zo kan een normaal mens niets doen. Oplossing voor ons, dan maar 16 zonnepanelen en inductiekookplaat
Het elektriciteitsnet is niet geschikt van gas af te gaan. Dit is een te grote belasting voor het elektra net .
Wat denkt u van steeds meer elektrische auto's , hoeveel stroom ze vragen per uur ?
Men kijkt niet naar de milieu belasting van de accu en niet naar de levensduur.
Een accu voor de elektrische auto kost ca. 4000,-
Kosten weetje over energie:
10 kwh elektrische energie komt overeen met 1m3 gas
1kwh elektrisch kost ca. 0,21 cent
10kwh = ca. 2,10 euro
1m3 gas kost ca. : 0.64 cent
Conclusie : Op gas stoken/verwarmen is veel goedkoper , dan elektrisch stoken/verwarmen.
Helaas weten velen ( o.a. politici ) dit niet.
Ik ben de hele klimaat onzin zo ontzettend zat! Wat is er mis met gas? Helemaal niets! Het klimaat verandert toch wel, ook zonder ingrijpen van de mens, als we er uberhaupt al invloed op hebben. Groene onzin moet stoppen, het is een leugen. Haal liever dat plastic uit de zee, dat is 1000x belangrijker.
Succes!! meneer Woldring van gaslicht.com
Ook ik moet veel geld €300 betalen aan Liander in Friesland voor het verwijderen van de gasmeter die ik niet meer nodig heb.
Ik vind dat ook niet passen in het beleid van de regering om duurzaam om te gaan met energie.
Ik heb andere info van Stedin.
Omdat ik een warmtepomp wil aanschaffen + zonnepanelen + inductie-kookplaat, kan het gas afgesloten worden. Vlgs. Stedin worden bij een totale verwijdering van de gasaansluiting (bijv. sloop huis) inderdaad kosten in rekening gebracht. Maar bij overstap op een warmtepomp wordt alleen de gasmeter verwijderd en blijven de leidingen gewoon zitten. En dat is bij Stedin gratis. Een kennis in N.O.Friesland, waar Stedin beheerder is, heeft onlangs ook zonder kosten de gasaansluiting laten verwijderen.
Ik vind de informatie van Eigen Huis dus erg verwarrend.
Harrie van A heeft een goed voorstel n.l.waterstof mét stikstof leveren aan het gas net! Kan dus NUook een verbrandingsmotor op draaien!
Dit was al 70 jaar geleden al bekent overheid-NAM-Shell heeft dit blijkbaar DOELBEWUST tegengehouden! de burger uitkleden!
slecht voedsel blijven produceren! de slechte lucht secu grond secu waterkwaliteit doelbewust via een rechter afdwingen!
Om zelf als RIJK daarvoor NIET verantwoordelijk vóór te zijn! Wel de Groningers miljarden gas euro afknijpen!
1 ste 2 de kamer inclusief overheid dat MOET NODIG gereorganiseerd worden!
Eigen energie opwekking kan!
100 jaar geleden werd begonnen met de aanleg van gasnetten. Allereerst voor de straatverlichting, later werden de woonhuizen aangesloten. Iedere stad maar ook dorpen kregen hun eigen gasfabriek. Een gemeenschap was door deze ontwikkeling voor een groot deel zelfstandig in haar energie behoefte. Alleen elektriciteit werd door grote kolencentrales opgewekt. In de zestiger jaren werden de gasfabrieken ontmanteld omdat Nederland een net ontdekte gasbel had in Slochteren.
DAARNA VIELEN WE IN SLAAP.
Nu, zeventig jaar later, willen we de gaskraan in Slochteren dichtdraaien en dat is een goed idee.
De gasfabriek van honderd jaar geleden gebruikte, net als de elektriciteitscentrales, steenkool en waren sterk vervuilend.
Heden kunnen we Gas en Elektriciteit duurzaam opwekken. Schone energie zonder CO2 uitstoot.
Alleen dan kunnen we ons klimaat langzaam herstellen en iets schoner overdragen aan onze kinderen. Iedere gemeenschap kan met de techniek van vandaag zelfstandig energie opwekken zowel voor onze woning als voor het toekomstige transport. Onze woningen worden in plaats van energieverslinders, energieopwekkers. Energie opslag voor onze koude winter kunnen we gemeenschappelijk realiseren met de productie van GROENGAS. Deze productie gaat het hele jaar door en is eenvoudig op te slaan. Dit kan lokaal worden gerealiseerd. Tenslotte deze onze voorouders dit al.
Een deel van de gasproductie kan in de winter worden omgezet naar elektriciteit waarmee we het te kort aan elektriciteitsproductie van zonnepanelen gedurende de winter compenseren. Zo creëren we een goede balans met het streven om de grote vervuilende kolencentrales uit te schakelen.
Maak je dus geen zorgen, we hoeven egct nie van het gas. Kijk op www.thuysgas.nl
Wij willen lokale gasproductie uit afva, GFT e.d.
Dit is goed realiserbaar en kost de burger niets.
Snap echt niet waar deze gasloos rage vandaan komt. Ik heb in 2009 een nieuwbouwhuis gekocht in Ypenburg, geheel zonder gas aansluiting. warmwater komt via een warmtepomp. Dit is een geheel kansloze installatie voor een volwaardig gezin. dit systeem levert niet genoeg warm water voor het hele gezin en moet dus constant in het dure tarief warm water bijmaken. En dan nog het elektrisch koken, hoewel ik het inmiddels gewend ben, heb ik 10x liever gas. Dus als reactie op dit artikel zou ik graag weten of ik het omgekeerde kan bereiken? Kan ik een gasaansluiting laten aanleggen in een gebied waar dit niet standaard is? Of moet ik met gastanks onder het fornuis aan de slag? ;-)
de gasleiding ligt in mijn grond dus als ik deze niet meer gebruik, omdat we gasloos gaan, zijn ze gewoon verplicht deze gratis weg te halen,lijkt mij.de meter is ook niet van ons. Dus ze willen uw eigendom gebruiken voor opslag van hun materiaal.Of het moet ergens in de voorwaarden staan,welke ik niet gelezen heb.in het verleden is het gebeurd dat mijn vader de bovenleidingpaal van elektra verplaatst wilde hebben het( toenmalige) g.e.b. vroeg eerst 2000 gulden maar na protest is de paal gratis verplaatst. Groet sjef
Groen Gas is het antwoord. Niet van het gas af . Waarom worden weer de burgers onnodig op kosten gejaagd om bestaande woningen om te bouwen ?
Weten de politici te weinig van de huidige technieken ? Op gas verwarmen is stukken goedkoper dan elektrisch verwarmen .
Groen Gas is veel goedkoper dan van het gas af en is CO2 neutraal .
Het is zo eenvoudig om in het huidige distributie gasleidingen in te voeden. De gasleidingen komen in elke woning .
Denk aan omzetting van mest bij de boeren . Omzetten van riool afvalwater/slib omzetten in Groen Gas is heel eenvoudig .
Onze elektriciteitsnet kan het niet aan wanneer we alleen elektriciteit gebruiken en geen gas . Deze kosten komen ook bij de burger terecht van elektriciteitsnet aanpassen . Is dit onwetendheid van de Politici of onwil ?
In de jaren 1960 had DAF reeds een waterstof motor, en Philips de elektronica.
Het lag gereed voor introductie omdat de emissie uitstoot 0 was. Wat deed Shell?
Ze kochten het eigendomsrecht af omdat het belang van Shell lag bij olie/ gas.
Zet een waterstof fabriek neer in Groningen (werkgelegenheid), en laat deze waterstof gemengd met stikstof leveren.
Emissie 0 %.
Waar blijft trouwens de de uitkomst van het onderzoek dat de overheid zou doen door stikstof aan ons gas toe te voegen?
Publicatie Wegener in het verleden.
Dit onderzoek zou moeten uitwijzen dat op die manier ook 0% emissie uitstoot te bereiken zou zijn.
Zal ook wel door belanghebbenden zijn afgekocht.
Mij is al langer duidelijk dat als de overheid zegt dat je iets moet doen, je het juist moet laten, want je doet dan zaken met de meest onbetrouwbare partner.
Heb snel even over de reactie heen gekeken. Wat ons wel interesseert zijn de mogelijkheden om energiezuinig te gaan bouwen.
Wie kan me de juiste weg wijzen?
Het zou VEH sieren als ze de bezorgde reactie die nu onder dit sensatieverhaal staan (wat deels ook al niet klopt) zouden bestuderen en daar een echt, goed onderzoek naar doen. Want veel van de punten die worden ingebracht, zijn vrij eenvoudig te weerleggen of daar wordt al een oplossing voor gezocht/gerealiseerd. Het zou goed zijn als de belangenbehartiger van de eigen woning bezitter daarin de verbinding kan leggen, en ons kan informeren op de vragen die ons bezighouden. (in dit geval: deze reacties dus)
Hallo,
wij zijn van plan dit jaar een nieuw huis te laten bouwen.
Ik wil graag meerwerken aan een zo goed mogelijke oplossing om weinig energie te gaan gebruiken voor verwarming van de woning.
We hebben al besloten om maximaal te investeren in een geïsoleerd huis.
We vinden het moeilijk om te bepalen wat uiteindelijk de beste manier kan zijn om te woning te verwarmen.
Zoals we er nu in staan gaan we gewoon een HR ++ ketel plaatsen voor warm water en vloerverwarming, zonnepanelen op het dak, en misschien een pellet kachel voor de gezelligheid en warmte in de winter.
Wie heeft eventueel een beter advies ?
Het huis komt op de ruimte te staan en zal ongeveer 800 M3 worden.
De energie transitie gaat niet over het zo snel mogelijk van het gas af gaan. Ook al is dat uiteindelijk wel het resultaat.
Wie stopt met gas laat natuurlijk alles zitten, dat is het goedkoopst. Officieel afsluiten gratis of 100 EUR, is dat het best.
Want anders blijf je de aansluit kosten betalen.
Als dan over 10, 20 of 30 jaar de hele wijk van het gas af is, kunnen de leidingen in een keer verwijderd worden.
Laat je niets wijs maken, de energietransitie moet voordeel opleveren, anders gebeurt hij niet.
De Roverheid en bedrijven stellen het voor alsof het geld gaat kosten, maar dat is omdat zij aan ons huishoudens willen verdienen.
Als het goed gebeurt, levert van het gas af, gemiddeld, 700 EUR per jaar op.
Zie dit gedachten experiment
http://www.duurzamebrabanders.nl/blog/2017/10/van-het-gas-af-voor-1-miljoen-fnv-huishoudens/
De echte verandering van de energietransitie is dat ieder huishouden zijn eigen stroom kan gaan opwekken, door zonnepanelen een een kavel windpark te kopen.
Als eigenaar van eigen opwek, heb je de stroom voor de kostprijs. Je koopt alleen nog een balanceringsdienst. Die verkoopt elke dag de stroom die je over hebt en levert de stroom die je te kost komt.
Helaas wil de Roverheid het salderen van je eigen zonnestroom afschaffen. Daarmee remmen ze de energietransitie juist af.
Wie goedkope stroom opwekt, kan zijn huis gemakkelijker met een warmtepomp verwarmen, ook al is het niet perfect geisoleerd.
Reacties op anderen
Een huis uit 1926 moet inderdaad goed bekeken worden hoe dat beter is te isoleren, en of slopen niet goedkoper is. Als het huis technisch, bouwkundig nog OK is, en spouwmuren heeft, zou spouwmuur isolatie voldoende kunnen zijn, met die goedkope zelf opgewekte stroom en een warmtepomp. Als het al geisoleerd is, en de CV radiatoren daarop zijn bepaald, dan is er wel iets extra's nodig.
Als het nog niet is geisoleerd, dan hebben de CV radiatoren een hoog vermogen, bij heet gas gestookt CV water.
Door de spouwmuren te isoleren, en driedubbel glas te zetten, kunnen die oude radiatoren voldoende zijn met een flinke warmtepomp, met minder heet water, en natuurlijk die goedkope stroom.
Wie bijvoorbeeld 3000 m3 gas verstookt, en op een warmtepomp overstapt, gaat meer stroom verbruiken.
3000 m3 gas is vergelijkbaar met 30.000 kWh warmte, een warmtepomp heeft een rendement van bijv 400%, COP 4. Dat betekent dat hij voor elke kWh warmte uit stroom, en 3 van buiten naar binnen pompt. Dus voor die 3000 m3 aardgas heb je dan maar 7500 kWh stroom nodig. De warmtepomp maakt daar dan 30.000 kWh warmte van.
Straks verbruikt een huishouden 3 pakketten stroom, die verschillen per huishouden, maart zouden gemiddeld zo kunnen zijn:
- het huishouden zoals nu, 4000 kWh
- de warmtepomp, 7000 kWh, minder bij een goed of heel erg goed geïsoleerd huis
- de elektrische auto, 4000 kWh, bij 20.000 km per jaar
Samen 15.000 kWh per jaar. Dit is te veel om met eigen zonnepanelen op te wekken.
Daarom is een kavel koop-windpark nodig.
Die stroom kost ca 2 cent per kWh, dus 300 EUR per jaar.
Een nieuwbouw huis hoort geen gas aansluiting nodig te hebben, anders is het verkeerd gebouwd.
Er hoort dan minstens 12 cm isolatie rondom in te zitten, zonnepanelen, vloerverwarming, ook op de verdieping.
3 laags geisoleerd glas.
En een warmtepomp.
En een gebruiksaanwijzing.
Met een warmtepomp in een stenen huis, hou je het huis 24 uur per dag op temperatuur, want even opwarmen gaat niet.
Een gas CV ketel heeft een vermogen van 20 tot 30 kW, en warmtepomp een elektrisch vermogen van 2 a 4 kW en een verwarmingsvermogen van 6 tot 15.
beste mensen.
Ik heb in belgie gewoond en alles was met ELECTRISCH hardstikke DUUR OPHOUDEN DAAR MEE.
Nu woon ik in nederland betaal nog maar een derde van in belgie leve de hr ++ ketel.
Weg met het kabinet knutte bedoel RUTTE.
Groet john- gasketel.
Eigenlijk is dit artikel een stuk Telegraaf journalistiek.
De meeste reacties over waarom het NIET kan.
Je kan natuurlijk ook beginnen met wat wel kan. Dus iet positiever.
Mijn 21 zonnepanelen geplaatst, via de China route minder dan € 4.000.
De warmtepomp via de Spanje route (na subsidie) € 3.000.
De pelletkachel via de Italie route € 1.500 (in NL € 3.000).
Dus volledig NOM, kan zelfs negatief op de meter.
Als bovenstaande gefinancierd (hypotheek) moet worden kost dat ca. € 35 per maand.
Het is ook totale onzin dat gepensioneerden geen hypotheek kunnen krijgen.
Binnenkort 70 jaar en meerdere offertes ontvangen.
Onze VvE stookt met 2 grote Nefit gasketels 50 woningen, een sportschool en een AH winkel warm.
Werkt allemaal prima. Hoe moet dit worden omgezet naar elektrisch ? Kan iemand mij dit uitleggen ? Kunnen de radiatoren blijven bestaan ? Wat te doen met de stijg en retourleidingen in iedere kamer ?
Dit is mijns inziens een even dom plan als dat alle auto's voor 2030 elektrisch moeten zijn. Waar plaats je die laadpalen in een stad met allemaal torenflats? De auto's die nu aan de laadpaal staan hebben een gratis parkeerplaats.
Zullen we eerst maar eens beginnen met alle NU nieuw te bouwen huizen energie neutraal te bouwen, maar dan ook alle.
Ook starter woningen en "sociale woningbouw" en niet alleen proef projecten.
Daarna alle oude binnen steden met huizen vanaf 1250 jaar geleden en elk huis dat absoluut niet te renoveren is slopen(grapje),
want daar gaan we naar toe met deze plannen van onze meesters die het zo goed weten.
En als de opmerking van een vorige plaatser klopt over Frankrijk is het de vraag waar zijn wij mee bezig.
Ik ben nu boven de 60 jaar oud en met mijn huidige hypotheek, heb ik ook niet en krijg niet het geld bij elkaar om deze aanpassingen te betalen, trouwens toen ik informatie in won over zonnepanelen kreeg ik te horen dat mijn huis niet geschikt was.
Even nog een toelichting de € 0,39 daarmee wordt bedoeld € 0,39 per Watt.
In Nederland zit je minimaal op het dubbele.
Een beetje wereldwijd shoppen kan schelen.
Een pelletkachel kachel uit Italie (waar de meeste worden gemaakt) kan 50% schelen
Een warmtepomp uit Spanje scheel minimaal € 1.500
Zonnepanelen rechtstreeks uit China (voor € 0,39) scheelt ook gauw 50%
Overhaasten maakt onze aarde kapot
Het is een goede zaak om je huis zo energiearm mogelijk te maken. Met gewoon spouwmuur, dak en vloer naisolatie , HR ++ beglazing, HR combiketel en luchtdichter maken van mijn huis en 6 zonnepanelen heb ik wonend in een hoekwoning uit 1965 en twee bewoners een maandrekening van 60 euro.
Door alle elektrische apparatuur in de toekomst energiezuinig aan te schaffen kan ik waarschijnlijk dit bedrag verder omlaag brengen.
Maak ook gebruik van passieve energie door de zon onbelemmerd in huis toe te laten. Dus gebruik zonwering uitsluitend in de zomermaanden.
Het NOM principe heeft voor mij als groot nadeel dat veel bouwmaterialen - lees kostbare grondstoffen- verspild worden. Zowel tijdens het verwijderen van bestaande buitengevels, kozijnen, daken en installaties als het vernieuwen van voornoemde bouw en installatie-elementen. En dan nog maar niet te spreken van alle energie die in deze maatregel wordt gestoken.
Onze aarde zal als alle woningen Nul op de Meter worden verbouwd betreffende het gebruik van nieuwe grondstoffen volledig worden uitgeput. Daar kan ik mij dus niet achter scharen want dat belast het milieu onevenredig.
Ik ben er van overtuigd dat we niet overhaast te werk moeten gaan. Tracht door isolatie eerst het energieverbruik zoveel mogelijk omlaag te brengen. Zie de Trias Energetica. PV panelen zijn een prachtig instrument om duurzaam elektriciteit op te wekken en het is dan ook goed om deze aan te brengen. Maar gedurende de wintermaanden ben en blijf je afhankelijk van een energiecentrale. Zolang deze zijn elektriciteit via gas en steenkool opwekt met een rendement van 40% ben ik het met jullie eens om voorlopig met zo min mogelijk gas je woning te verwarmen maar wel in een goed nageisoleerde woning. Een pelletkachel is zelfs minder belastend dan een elektriciteitcentrale.
De kosten van het verzwaren/vervangen van de infra zullen op termijn ook op ons bordje komen. Dat kun je allemaal voorkomen cq beperken door de Trias Energetica te volgen en je huis goed te isoleren met minder verspilling van grondstoffen en gedeeltelijk behoud van de huidige infra.
Als de overheid ons duurzame energie kunnen aanbieden is het vroeg genoeg om de infra overhoop te gooien. Maar dat zal nog heel lang duren.
In die tijd zijn er ongetwijfeld weer nieuwe ontwikkelingen waarmee we op een duurzame wijze onze woning kunnen verwarmen.
Concreet het overhaast Nul op de Meter en installeren van een warmtepomp is momenteel heel milieubelastend en over niet al te lange tijd achterhaald.
De heer Peter Prins heeft al zonnepanelen. Wil je echt 'van het gas af' voor warmte, warm water en koken en wil je de elektriciteitsrekening laag houden, komt er minstens nog 6000 euro bij. Is je huis goed geisoleerd dan kom je met 10000 euro in de buurt denk ik. Ga alvast maar sparen Nederland!
Het zoveelste falen van kabinet Rutte, natuurlijk wil je meekijken of duurzaamheid kan. Wij hebben een woning uit 1926 met het label G en dan wordt het een peperdure aangelegenheid om dit voor elkaar te krijgen, wij hebben diverse bedrijven geinformeerd over de mogelijkheden van gas verwijdering, isolatie enz.
De meeste bedrijven gaven aan beter ons huis te laten slopen omdat we het geld er nooit meer uit krijgen( en wij hebben het geld niet eens) zij schatte dat verduurzamen van ons huis naar minimaal label C tegen de 95.000 euro zou gaan kosten en dan is het nog niet voor 100% in orde. De waarde van ons huis in de huidige staat is 156.000 euro.
Gezien de toekomst en alle Rutte plannen raken mensen met een ouder huis en lage label hun huis nauwelijks nog kwijt zo is ingeschat door diverse bedrijven gezien de komende eisen. Ook zei een makelaar hier dat niemand nog klaar is om de plannen uit DenHaag te kunnen financiëren en wettelijk aantrekkelijk te maken want alles is nog onvoldoende uitgezocht en moet men er toch 5 jaar voor uit trekken wil er een schikking komen die een ieder past.
Ook de belasting regel op de energie kosten gaat mensen met oude huizen treffen omdat deze niet goed geisoleerd kunnen worden/zijn, dus bedankt Rutte.
De kosten gaan omhoog en lijdt weer tot schulden binnen bepaalde groepen in de samenleving.
Het zou fijn zijn als onze eletriciteit hier in Nederland eerst klimaat vriendelijk zou worden opgewekt,voordat er wordt gesproken over gas afsluiten,
Wat een stemmingmakerij!
'onvervreemdbaar' moet zijn 'over te' , dankzij de automatische woordsuggesties: -(
De accu’s in elektrische outomobielen zijn nu ook weer niet echt milieu vriendelijk te noemen.
Waterstof is denk ik een betere optie.
Jammer dat de neuzen niet allemaal dezelfde kant op staan. Onze polilitici zouden de stip op de horizon moeten schertsen en het wettelijk kader daarbij moeten leveren, zodat monopoliste als Liander e.d. Facilitairend moeten zijn aan het doel. Zelf heb ik 2012 een passiefhuis gebouwd. Met doorzettingsvermogen en goede kennis is het gelukt, maar dat ging bij de gemeente, aannemer en architect niet vanzelf. Wij hebben dus geen gas aansluiting. En ik zou iedereen adviseren geen gasaansluiting te nemen. Het het is en hoeft niet duurder te zijn bij nieuwbouw. Wat de isolatie duurder is, bespaar je op de installatie. Er is echter een sfeer van winst vergroting bij de bouwers van nul- energie woningen, en dat is jammer. Als iemand meer wil wete ben ik bereid mee te denken. Wanr 2030 zal her gas schaars/ op zijn. Ik neen aan dat gaslicht.com mij weet te vinden als er mensen zijn meer willen weten
Alles is eigenlijk al gezegd. Ik wil alleen toevoegen dat er ook steeds meer elektrische auto's komen die aan huis opgeladen moeten worden.
Als een hele straat el-auto's aan de laadpaal legt kan het el-net dit niet eens aan. El-auto's zijn trouwens ook milieu verontreinigend.
Overstappen op elektriciteit is niet zaligmakend. Elektriciteit is een secundaire energie drager met een laag rendement en helpt niet aan de milieu doelstelling zolang deze door verbranding van fossiele brandstoffen opgewekt wordt..
Elektriciteit opgewekt zonder fossiele brandstoffen te verbanden zal alleen dan een bijdrage leveren aan het milieu.
Overstappen op elektriciteit gaat heel veel geld kosten.
Jammer dat het van het gas af gaan door dit sensatiebericht in zo'n slecht daglicht komt te staan. Je kunt je gas gewoon laten stoppen bij Liander. Het kost verder natuurlijk wel het een en ander, maar daar krijg je dan ook veel comfort voor terug en het belangrijkste: het milieu heeft er baat bij.
Het lijkt of 'we' gedwongen worden om op electra onvervreemdbaar gaan voor koken, verwarmen e.d. En dat zonder subsidie? Is voor het gemiddelde huishouden nier te betalen. Afwachten lijkt helaas het beste.
Overigens was ik in het najaar inFrankrijk in de Midipyreneeen. En weet je wat ik daar zag? Echt waar! Men legt daar gaspijpleidingen aan zoals wij dat in Nederland tientallen jaren geleden deden. Daar worden de buitengebieden nu pas van aardgas voorzien. Zijn wij gek of de Fransen? Ik weet het even niet meer!
Met betrekking tot inschakelen VEH heb ik slechte ervaringen; VEH heeft bij niet gevonden dat een verdeelstation lekte, dat de CV installatie zwaar gecorrodeerd was. Een klacht mijnerzijds is op ondeugdelijke gronden verworpen. Men wilde niet de moeite nemen het huis te inspecteren en de bewijsstukken werden niet aanvaard.
VEH heeft demond vol over andermans activiteiten maar als consumentenorgnisatie wil ze haar eigen taxaties beoordelen.
VEH is goed mbt voorlichting maar ik zou ze nooit (meer) inschakelen. Het is een slager die zijn eigen vlees keurt. Dus Frits van Dijk: ik zou een ander adres zoeken!!
Het wordt hoog tijd dat de discussie over de energie-transitie (een serieuze zaak met enorme consequenties en waarschijnlijk in de 'aardgasvrij-vorm' met heel veel kapitaalvernietiging) uit handen van de wensdenkende politici wordt genomen, die er vanwege hun alpha-opleidingen geen snars van snappen. Het allereerste probleem dat nu al manifest wordt is dat er onvoldoende vaklui zijn om "NL in 2050 aardgasvrij" waar te maken. Verder is er over het aardgasvrij maken van (7.000.000) woningen nog verre van voldoende kennis. 'Elektrisch koken en een warmtepomp' is voor heel veel woningen te simpel gedacht. Zelf deponeerde ik de vraag bij VEH hoe mijn vrijstaand huis van 850 m³ met een 33 kW ketel en radiatoren-verwarming aardgasvrij kan worden gemaakt en wat dat gaat kosten. Dat was in juni 2017. Buiten een telefoontje 'we werken eraan', heb ik nu (jan'18) nog geen antwoord. QED!!
Klimaatdoelstellingen halen?
Beginnen met het aan banden leggen van het vliegverkeer.
De kerosine flink belasten - waarom dat niet en tabak wel?!
En geen uitbreiding van luchthavens toestaan.
Nier maar in het vliegtuig stappen omdat de tarieven zo onrealistisch laag zijn.
Volgens mij is het grootste probleem van de gasindustrie dat het netwerk aan vervanging toe is. Dit is bij gas veel duurder dan een nieuwe kabel bijleggen voor stroom. De verantwoordelijkheid voor het netwerk kun je wel bij de netwerkbeheerder neerleggen maar die kunnen dit niet betalen. Dat was voor de privatisering door de regering geregeld. Ik vind de politiek ook heel naief maar ook iedereen die praat over warmtepompen en hun rendement. Terugverdientijd is hetgeen waar naar gekeken moet worden. Ik kan geen ondergrondse opslag betalen. Ook niet met 1200 euro subsidie.
En daarbij komt ook nog dat wanneer je de gasaansluiting laat vallen, een warmtepomp + zonnepanelen laat installeren, inductie kookplaat plaatst etc, je in veel gevallen niet meer genoeg hebt aan de elektra aansluiting van 3x25A. Upgrade naar 3x35A kost zo'n 600 EUR extra per jaar (afgezien van de eenmalige kosten tot vergroting van je capaciteit)!
Als je voordelig weg wilt, ik ga geen €600,- voor meter weghalen betalen en laat hem verzegelen €221,- deze bedragen afhankelijk netbeheerder....
Verder is extra stroom aansluiting en warmtepomp niet altijd nodig.
Bij een Pellet ketel, dus die kleine brokjes en geen Pallets die onder de producten zit... die stook je ook als CV ketel en zowel alle radiatoren als de schoorsteen is herbruikbaar.
Het grootste nadeel is de opslag, 1000 Kg pellets in zakjes kost 1.6 m3 dus flinke stapel.
Ook is een flink aantal zakken sjouwen een flinke klus.
De 100x 10 kg tot 66x 15 kg is flink trap lopen naar boven.
Doorgeven met meerdere personen en staan blijven op trap is makkelijker, liefst 3 personen en doorgeven.
Een alternatief is bulk gestort met blaas systeem, niet geruisloos en niet goedkoopste en maakt soms lawaai.
Maar je mag je ketel ook beneden in schuurtje plaatsen, net zo makkelijk, maar denk eens aan Pellets.
De woonkamer kachels met €500,- subsidie, de CV aangesloten kachels in woonkamer €1400,- of de ketels €2500,-
Bij een flinke ketel van €3200,- betaal je maar €700 netto, en omdat de gasprijs omhoog gaat en de pellets al 4 jaren vrijwel gelijk bleven......
Er is meer dan Gas of warmtepomp.
Wel is met Heatpipe zowel de douche als huis te verwarmen.
Bij 20 pipe's de douche maar 60, 90 of 120 kom je al heel eind mits je niet teveel PV panelen hebt.
Deze oplossingen gebruiken minder stroom en dat word komende jaren ook duurder!
Ja zoals anderen al schreven, waarom niet gewoon wachten totdat Gasunie met een alternatief komt voor Natural Gas. (bijv waterstof, bios gas of combinatie van alternatieven) Ze zijn er druk mee bezig. En .... een slot op de meter laten zetten i.pv. weg laten halen is een heel goedkoop alternatief en kun je in de toekomst zo weer wel gas gebruiken (of een eventuele nieuwe bewoner). Ook totaal overgaan op elektriciteit zul je al heel snel naar grootverbruiker moeten, wat heel veel extra kosten met zich mee gaat brengen. Dus wachten lijkt me het verstandigste.
Het energieverlies op de koperen electra-leidingen kan groot zijn omdat daar bij de eerste installatie nooit rekening mee gehouden is, de leidingen zouden dikker moeten zijn om de grotere stroomsterkte zonder veel verlies aan te kunnen, dat geldt overigens ook voor de transformatoren in de verdeelstations. Waarom niet gewoon het aardgas vervangen door een mengsel van waterstofgas en stikstof? Hierbij hoeft alleen de brander van de ketel te worden aangepast en de totale infrastructuur blijft intact. Ik heb nu een (Nefit) CV-ketel met een rendement van 107% (jawel, er komt meer uit dan erin gaat!!!) en dat red je helaas niet met electrische energie.
Ik heb een nieuwbouwwoning en ik overweeg sterk een gasaansluiting te plaatsen. Waarom? Het rendement van gasgestookte energiecentrales ligt op max. 60%. Bij het transport van elektriciteit treedt warmteverlies van 5-15% waardoor het rendement van verwarmen op elektriciteit inefficient is. Een goede warmtepomp (met een buffer diep in de grond) kan het warmterendement uit gas net weer naar 100% brengen. Warmtepompen met warmte uit buitenlucht daarentegen zijn veel minder efficient. Elektrisch bijverwarmen heeft een rendement van 45-55%. Gasverwarming heeft een warmterendement van 98%. Gasverwarming is dus vanuit milieu oogpunt beter dan elektriciteit, zolang er nog gas- en kolencentrales zijn. Warmtepompen hebben een lange terugverdientijd en dus is het voordelig om op gas te stoken.
Was bezig mijn gaskookplaat te vervangen door een inductie kookplaat.
Wat ik nu te lezen krijg doet mij ff wachten.
Subsidie op de elektrische vervangingen lijkt mij een goed idee.
Net hoor ik dat vervanging van een groep van de meterkast extra gaat kosten omdat ik krachtstroom geleverd krijg en dat kost mij 225 euro extra en dat elk jaar . Dus maar ff niet.
Wat is eigenlijk het alternatief voor de gas combi ketel?
Dit zijn allemaal kosten die in het niet vallen als wij onze huizen energieneutraal moeten maken. Als AOW'er krijg ik geen hypotheek meer e ik geloof sowieso dat de helft van Nederland dit niet kan opbrengen omdat ze ook aan een dure hypotheek vastzitten. Al dit gedoe wordt ons in mijn ogen alleen maar ten gunste van de industrie opgedrongen: voor ons milieu is het niet noodzakelijk.
Wat een zielig sensatie verhaal weer, ik heb mijn gas af laten sluite bij Eneco’s, de meter laten zitten , mijn kosten waren € 121,-.
Het risico van lekkage ligt bij de netbeheerder. Het is zijn leiding tot aan de meter.
Vereniging eigen huis wanneer gaan jullie eens beter je huiswerk doen. !!
Logisch, want de netwerkbeheerderders werken tegen kostprijs. Ik vind het vreemd dat dit als straf gezien wordt. De monteur komt niet gratis voorrijden en wordt niet met smarties betaald. In plaats van de netbeheerders erop aan te kijken is het beter om je pijlen te richten op de politiek. Ik zou het een goed idee vinden om subsidies te verstrekken zodat eigenaren van woningen die gasloos worden tegemoetgekomen worden.
Ik mis nog de extra kosten en maandkosten die de netbeheerder/energieleverancier in rekening gaat brengen als je elektrische huisaansluiting verzwaard moet worden omdat je huidige aansluiting al het extra benodigde vermogen door elektrisch koken, elektrisch je waswater en douche/badwater verwarmen, met elektrische warmtepompen je huis verwarmen het deel dat de warmtepompen niet kunnen opbrengen deels elektrisch bijverwarmen niet mee kan opbrengen.
Zodra hele straten overgaan op "gasloos" zal ook het elektriciteit netwerk uitgebreid en verzwaard moeten worden en ook deze kosten zullen aan de gasloze gebruiker doorberekend worden.
Vanwaar die haast? Politiek? "....De Gasunie wil opgewekte windenergie opslaan en verspreiden in gasvorm.... " en KIWA rapport: "Gasvormige opslag is ook aantrekkelijk omdat het huidige aardgasnet dan gehandhaafd kan blijven voor de distributie van het groene gas en niet versneld hoeft te worden afgeschreven door een overgang naar ‘all electric’. Dat voorkomt niet alleen een forse kapitaalvernietiging, maar heeft ook diverse andere voordelen. Gasdistributie is bijvoorbeeld veel goedkoper dan elektriciteitstransport. Verder is geen enorme en kostbare verzwaring van het elektriciteitsnet nodig. Zo is bij een volledige elektrificatie van de Nederlandse energievoorziening minimaal een verdubbeling van de elektriciteitsinfrastructuur nodig. ..."
Precies onze ervaring Sanne. Fijn dat je dit publiceert. Het lijkt inderdaad op straf.
Na een jaar aankloppen bij allerlei instanties voor informatie wordt deze maand onze gasaansluiting afgesloten of verwijderd. Daar wordt geen duidelijkheid over gegeven. Overigens zegt Liander dat € 605,- het standaardbedrag is. Of het nu veel of weinig werk is, daar wordt ook geen duidelijkheid over gegeven.
Ik hoop dat er nog een compensatieregeling komt maar daar gaan wij niet op wachten gezien onze jaarlijkse kosten van € 248,- voor het niet gebruiken van de gasaansluiting.
Mocht er meer informatie over dit item komen dan hoor ik dat graag.
Vriendelijke groet Gerard
E.e.a. geldt ook voor het laten loskoppelen van een stadsverwarming. Stel: je wilt overschakelen naar een eigen warmtepomp. Die monopolist kan (afhankelijk van de locale situatie) zomaar meer dan 2000 euro kosten rekenen. In Utrecht heeft iemand daar al eens een rechtzaak over gevoerd (en gewonnen, omdat hij zelf een eenvoudiger en goedkopere manier van ontkoppelen had bedacht). Pas als de nieuwe warmtewet (met daarin maximum loskoppel kosten) door de 2e en daarna 1e kamer is, kun je ergens mee schermen. Nu sta je als eenling tegenover een monopolist.
Tja, dus
635 euro om gas af te sluiten
500 voor 120liter boiler
300 installatiekosten
600 Electrische kookplaat en oven
300 installatie kosten
500? Twee of drie groepen erbij ( indien dat mogelijk is.) Anders een veelvoud.
Daarna nog energiebelasting ter stimulering om vooral zuinig te zijn. Duurzaamheidsbelasting om de windmolenparken installatie te betalen
BOVENDIEN
Te verwachten dat de inkomsten van verkoop gas minder worden dus meer belasting op andere energie vormen.
Dus 3000 euro met de optie extra genaaid te worden?
Ik wacht het wel even af.
Heb nu zonnecellen die mijn verbruik evenaren en stook de woning op de houtkachel warm. Heb alleen nog maar netwerkbeheerkosten en een beetje gas voor warm water en koken.
Dat was een totaalrekening van 300 over 2016.
Kosten afsluiten, verwijderen gasaansluiting, verwarmingsketel verwijden, vloerverwarming aanleggen of elektrische ketel of dergelijk, gasfornuis vervangen voor elektrische kookplaat, stroom is veel duurder dan gas, zeker het transport van stroom.
Zo kan ik nog wel even doorgaan, dit geintje gaat jan de particulier veel geld kosten, heel veel geld!!
Het lijkt telkens weer dat er niet nagedacht wordt over het geheel wat alle consequenties zijn. Amsterdam heeft nu een actie waarbij je subsidie krijgt om gasloos te worden maar als je dit wilt kun je maar een paar opties kiezen die bijna niet te doen zijn in Amsterdam. Het geen wat wel te realiseren is een elektrische ketel en elektrisch koken maar daar geven ze dan geen subsidie voor.
In alle berichten over "overstappen" moet wel eerlijk verteld worden dat je dat meestal maar 1 keer kunt, met de beloofde besparing.
Anders zou na een aantal keer "korting" je rekening op nul uitkomen.
Wanneer u eenmalig overstapt dan gaat u na dat contract weer naar de veel duurdere variabele tarieven voor onbepaalde tijd. Door opnieuw over te stappen zorgt u er dus voor dat u bespaart ten opzichte van uw rekening als u niets doet.
Laatste nieuws
-
Dit zijn de goedkoopste energiecontracten van januari 2025
6 januari 2025 Wij zetten elke maand de goedkoopste vaste, variabele en dynamische contracten voor u op een rij. Di...
-
Netbeheerkosten in 2025 gemiddeld met 76 euro omhoog
19 december 2024 De netbeheerkosten voor 2025 zijn bekend. De stijging varieert op jaarbasis van € 32 bij Westland to...
-
ACM: leveringstarieven en netbeheerkosten stijgen, energiebelasting daalt
13 december 2024 De leveringstarieven van vaste en variabele tarieven zijn deze maand licht gestegen. Zo ook de netbe...
-
Stroomprijs dynamische contracten bereikt recordhoogte
12 december 2024 Gister was de dynamische stroomprijs historisch hoog. Vandaag is de prijs per kWh uur zelfs 50% hoge...
-
De 5 meestgestelde vragen over dynamische energiecontracten
10 december 2024 Is een dynamisch energiecontract wel zo goed voor uw portemonnee? Voor wie zijn dynamische tarieven ...