Zonnepanelenbezitters snakken naar duidelijke regels en zekerheid vanuit overheid
door Sanne Bins 2 reacties Leestijd: 3 minuten
De salderingsregeling voor zonnepanelen blijft voorlopig bestaan. Dat lijkt een welkome meevaller, helaas is de werkelijkheid anders. Voor energieleveranciers is dit juist een extra trigger om de hogere kosten direct bij zonnepanelenbezitters in rekening te brengen. Uit een analyse van Gaslicht.com op basis van honderdduizenden overstappers blijkt dat de financiële voordelen van zonnepanelen het afgelopen halfjaar sterk zijn afgenomen. Gaslicht.com roept de overheid op voor eenduidigheid te zorgen in de manier waarop energieleveranciers sinds een halfjaar op verschillende manieren kosten bij zonnepanelenbezitters in rekening brengen en daarnaast een haalbaar plan op te stellen zodat zonnepanelen ook in de toekomst binnen een redelijke termijn terugverdiend kunnen worden.
Maatregelen zijn niet nieuw
Het is niet nieuw dat energieleveranciers onderscheid maken tussen energiecontracten voor zonnepanelenbezitters en niet-zonnepanelenbezitters. Maar vanaf september 2023 is er een duidelijk omslagpunt te zien. De besparing die overstappers met een eenjarig vast contract nog kunnen realiseren door zelf stroom op te wekken daalt vanaf dat moment in rap tempo. Mede door aanvullende maatregelen vanuit energieleveranciers in de vorm van hogere vaste leveringskosten, lagere welkomstkortingen, hogere energietarieven en de recente introductie van terugleverkosten. Ook de daling van de energiebelasting op stroom ten koste van een hogere belasting op gas, zorgen voor een langere terugverdientijd van zonnepanelen.
Sanne Bins, Business Unit Manager van Gaslicht.com: “Voor consumenten met zonnepanelen is het door de diversiteit aan extra kosten op de energierekening lastig om de impact hiervan te overzien. Veel consumenten stellen vragen over wat de maatregelen betekenen voor hun eigen situatie. Gaslicht.com heeft een speciale vergelijking gemaakt met een actueel overzicht van de maatregelen per energieleverancier.”
Financieel voordeel van zonnepanelen verdampt bij laag verbruik
De laatste jaren konden huishoudens met een gemiddeld verbruik (3200 kWh/ 1200 m3) door 70% van hun eigen stroom zelf op te wekken tussen de 25% en 30% besparen op de jaarlijkse energierekening. In september 2021 kon dit huishouden nog 485 euro besparen op een energierekening van 2000 euro. In maart 2024 kan ditzelfde huishouden nog maar 248 euro besparen op een totale energierekening van 2045 euro. De besparing is daarmee gehalveerd.
Consumenten met een laag energieverbruik (1750 kWh/700m3) lijken het hardst te worden geraakt. Sanne Bins: “Huishoudens met een laag verbruik waarbij driekwart van het totale stroomverbruik zelf wordt opgewekt, zijn gemiddeld nog slechts 30 euro per jaar goedkoper uit dan huishoudens die geen zonnepanelen hebben.”
Gaslicht.com roept overheid op met een oplossing te komen
Inmiddels is er door de invoering van alle maatregelen een andere situatie voor de consument ontstaan. De door de overheid vastgestelde terugverdientijd van minder dan 7 jaar is gebaseerd op de huidige stroomprijzen en een prognose van de stroomprijs en daarmee ook de terugleververgoedingen voor de aankomende jaren. Deze grondslag is veel te beperkt. Eigenlijk zou de totale rekening voor stroom, inclusief alle doorbelastingen van extra kosten voor teruglevering en het mislopen van (welkomst)kortingen, moeten meewegen in de berekening van de terugverdientijd van zonnepanelen.
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft in een eerste studie vastgesteld dat leveranciers inderdaad hogere kosten maken voor zonnepanelenbezitters. De ACM doet momenteel aanvullend onderzoek naar de hoogte van de doorberekende kosten.
Nu de salderingsregeling toch blijft bestaan, zijn ook duidelijke regels over de wijze van salderen noodzakelijk. Energieleveranciers salderen op verschillende manieren en dat leidt geregeld tot geschillen met consumenten. Zonnepanelenbezitters blijven inmiddels door de huidige maatregelen, marktontwikkelingen en door gebrek aan duidelijke regels vanuit de overheid in verwarring achter zonder duidelijk perspectief.
Sanne is als Business Unit Manager verantwoordelijk voor onze website content, onderzoeken, persberichten en de samenwerking met de energieleveranciers. Samen met het team streeft Sanne naar het meest complete energieaanbod, de beste service en de hoogste klantwaardering. Sanne wordt vanwege haar expertise regelmatig gevraagd voor media-interviews en om mee te denken over energievraagstukken binnen Nederland.
Reacties (2)
Gaan nu dan eindelijk bij mensen de oogkleppen af? Enerzijds beter voor "klimaat" en ook nog beter voor de portemonnee gaan niet samen. Dit werd zo voorgespiegeld dmv subsisies om het financieel aantrekkelijk te maken om mensen aan te smeren. Nu komt de aap uit de mouw. Niks beter voor uw portemonnee. Een greenwashing verdienmodel is het. De kosten rijzen de pan uit. Als iedereen zonnepanelen heeft zitten we straks allemaal zonder stroom omdat het net dat helemaal niet aankan. Veel plezier met je panelen die uitstaan en je lege thuisbatterij en standby warmtepomp.
De salderingssubsidie had moeten worden afgeschaft. Nu zitten we met een onbegrijpelijk spagetti van (terechte) extra kosten die energieleveranciers rekenen om de gemaakte kosten niet ook op klanten zonder zonnepanelen af te wenden. Eventueel zou nog steeds wat subsidie op zonnepanelen kunnen worden gegeven, hoewel de spectaculaire daling van de prijzen van zonnepanelen (terwijl deze daling nog verder zal doorzetten) dit eigenlijk overbodig maakt. Ook met dynamische contracten zijn zonnepanelen al rendabel binnen enkele jaren.
Het beste kan daarom de vaste en variabele contracten worden afgeschaft, zodat vraag en aanbod op de stroommarkt het beste op elkaar aansluiten en consumenten zelf opslag zullen gaan nemen ter besparing.
Laatste nieuws
-
Netbeheerkosten in 2025 gemiddeld met 76 euro omhoog
19 december 2024 De netbeheerkosten voor 2025 zijn bekend. De stijging varieert op jaarbasis van € 32 bij Westland to...
-
ACM: leveringstarieven en netbeheerkosten stijgen, energiebelasting daalt
13 december 2024 De leveringstarieven van vaste en variabele tarieven zijn deze maand licht gestegen. Zo ook de netbe...
-
Stroomprijs dynamische contracten bereikt recordhoogte
12 december 2024 Gister was de dynamische stroomprijs historisch hoog. Vandaag is de prijs per kWh uur zelfs 50% hoge...
-
De 5 meestgestelde vragen over dynamische energiecontracten
10 december 2024 Is een dynamisch energiecontract wel zo goed voor uw portemonnee? Voor wie zijn dynamische tarieven ...
-
ACM trekt vergunning HEM per direct in - wat betekent dit voor u?
9 december 2024 De ACM trekt de vergunning van HEM per direct in. HEM verkeert in ernstige financiële problemen en i...