Wat te doen tijdens en na een stroomstoring?
Wat te doen bij grote stroomuitval en wanneer heeft u recht op een vergoeding?
Recht op vergoeding wegens stroomstoring
Of u recht heeft op een vergoeding wegens een stroomstoring is afhankelijk van de duur en het type aansluiting dat u heeft. Een normaal huishouden met een aansluiting van maximaal 3x25 ampère kan pas na 4 uur zonder stroom rekenen op een vergoeding en die bedraagt dan 35 euro.
Duurt de storing langer dan 8 uur, dan krijgt u 20 euro per periode van 4 uur dat u aaneengesloten zonder stroom zit. Bijvoorbeeld 13 uur geen stroom? Dan krijgt u voor de eerste 8 uur 35 euro en voor het 8e tot het 12e uur 20 euro. Voor het 13e uur krijgt u geen vergoeding, want het is geen aaneengesloten periode van 4 uur. Totaal dus 35 euro + 20 euro = 55 euro.
Bij bedrijven met aansluitingen groter dan 3x25 ampère hangt de vergoeding af van de spanning (kV). Is de spanning niet groter dan 1 kV, dan krijgen zij na 4 uur 195 euro, na 8 uur 100 euro extra per vier uur. Voor aansluitingen tot 35 kV komt die vergoeding na 2 uur en is de spanning 35kV of hoger dan komt deze al na 1 uur. Kijk daarvoor op de website van ACM.
Hoe krijgt u de vergoeding?
Uw netbeheerder betaalt de vergoeding uit binnen 6 maanden na de stroomstoring. U hoeft hiervoor niets te doen. Wilt u weten wie uw netbeheerder is? Vul dan uw postcode en huisnummer in op de website EAN Codeboek. Voor alle duidelijkheid: het maakt voor de vergoeding niet uit bij welke energieleverancier u bent aangesloten. Ook voor wat betreft stroomuitval maakt het niet uit of u bij een goedkope of dure energieleverancier zit. Om deze reden te switchen van energieleverancier of contract heeft dus geen zin. Zowel de duurste als de voordeligste energieleverancier heeft geen enkele invloed op stroomstoringen.
Tips bij stroomuitval
- Zorg ervoor dat zaklantaarn, kaarsen en aansteker altijd in de kast liggen
- Koelkast en vriezer zo min mogelijk openen
- Haal spanningsgevoelige apparaten uit het stopcontact (reageren doorgaans niet goed op pieken)
- Bel niet onnodig, om overbelasting van het telefoonnet te voorkomen
- Meld de storing bij het Nationale Storingsnummer: 0800-9009
Stroom- of gasstoring melden?
Een stroom- of gasstoring kunt u melden bij het Nationale Storingsnummer: 0800-9009. Bel NIET naar 112 om overbelasting van het netwerk te voorkomen Dit nummer is gratis en dag en nacht bereikbaar. Uw melding komt terecht bij uw netbeheerder voor gas en elektriciteit en niet bij uw energieleverancier. Uw netbeheerder kan dan meteen maatregelen nemen. Heeft u problemen met het gas of elektriciteit in uw huis vanaf de meter? Deze storing zult u zelf moeten oplossen. U kunt hiervoor een installateur laten komen.
Algemeen
- Na een afschakeling/uitval zal het netwerk doorgaans geleidelijk worden opgestart. Dit wordt gedaan om eventuele pieken (alle apparatuur gaat immers tegelijkertijd aan) op te kunnen vangen zodat er niet nog een storing ontstaat.
- Grote gebieden afschakelen gebeurt door Tennet die probeert te voorkomen dat er een domino effect ontstaat.
Geactualiseerd: 21-03-2019