Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?
Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen? Dat is een van de eerste dingen die mensen zich afvragen als ze zonnepanelen willen plaatsen. De meeste daken zijn geschikt voor zonnepanelen, maar hoe geschikt is uw dak? Dat hangt af van meerdere factoren, zoals de ligging en de helling van het dak. Er spelen ook andere zaken mee, zoals vergunningen en of u in een monumentaal pand woont. In dit artikel zetten we uiteen welke daken geschikt zijn voor zonnepanelen.
Ga snel naar:
- Beschikbare ruimte op het dak
- Het gewicht van zonnepanelen
- Schaduw: is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?
- Helling en richting van het dak
- Soort dak: platte daken, schuine daken en materiaal
- Monument of beschermd stads- of dorpsgezicht: vergunning nodig?
- Zonnepanelen Zonder Gedoe
Beschikbare ruimte op het dak
Hoeveel zonnepanelen u kwijt kunt op uw dak, hangt af van de grootte van uw dak en het formaat van de zonnepanelen. Een zonnepaneel is gemiddeld 176 bij 104 centimeter groot. Bij grotere sets zijn zonnepanelen in verhouding goedkoper. Grotere sets worden vaak in rijen geplaatst. In de vergelijker kunt u uitrekenen hoeveel panelen u nodig heeft. Installateurs moeten wel wat ruimte aan de dakrand vrijhouden. Daarnaast zorgen schoorstenen en dakkapellen ervoor dat er minder ruimte beschikbaar is voor panelen.
Het gewicht van zonnepanelen
Uw dak moet de zonnepanelen natuurlijk wel kunnen dragen. Een zonnepaneel weegt ongeveer 20 kilo, tussen de 10 en 14 kilo per vierkante meter. Naast het gewicht van de zonnepanelen moet u ook het gewicht van het installatiemateriaal, zoals de bekabeling, en de eventuele ballast op een plat dak, meerekenen.
De meeste daken kunnen dit aan, maar bij daken van 40 jaar of ouder is dit niet altijd het geval. In dat geval moeten de panelen verder uit elkaar komen te liggen of moet de constructie versterkt worden. Is uw dak ouder dan 25 jaar? Controleer dan of er asbest in zit. Zo ja, dan mag u geen zonnepanelen op uw dak plaatsen.
Schaduw: is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?
Valt er schaduw op uw dak? Dan zijn zonnepanelen alsnog een optie. Voor zonnepanelen die gedurende de dag een tijdje in de schaduw liggen, worden micro-omvormers of optimizers gebruikt. Daardoor beïnvloeden de panelen die in de schaduw liggen niet de opbrengst van het hele systeem en kunt u alsnog genoeg stroom opwekken. Verder is het aan te raden om de panelen niet strak tegen een schoorsteen of dakkapel aan te leggen, omdat dat ook voor schaduwvorming zorgt.
Helling en richting van het dak
Daken op het zuiden, oosten en westen zijn geschikt voor zonnepanelen. Op het noorden worden geen zonnepanelen geplaatst: dat levert te weinig zonne-energie op. Het hangt van de ligging en de helling van uw dak af in wat voor hellingshoek de panelen komen te liggen.
Soort dak: platte daken, schuine daken en materiaal
Een schuin dak met dakpannen, een dak met golfplaten of platte daken zijn het meest geschikt voor zonnepanelen. Zonnepanelen op andere soorten daken, zoals een rieten dak, of leien daken zijn niet altijd een optie. Vraag een vrijblijvende offerte aan.
Monument of beschermd stads- of dorpsgezicht: vergunning nodig?
Voor het leggen van zonnepanelen heeft u meestal geen vergunning nodig, maar op het dak van een monument of een beschermd stads- of dorpsgezicht wel. Doe hier een vergunningcheck.
Zonnepanelen Zonder Gedoe
Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen? Elk dak is anders en hoe geschikt uw dak is voor zonnepanelen hangt van meerdere factoren af. Bij Zonnepanelen Zonder Gedoe worden de aanschaf en installatie van zonnepanelen van A tot Z voor u geregeld. Onze installateurs houden met alles rekening en zorgen dat uw panelen een zo hoog mogelijke stroomopbrengst hebben.
Ook interessant bij dit onderwerp:
Ӕde is sinds begin 2023 werkzaam als content marketeer bij Gaslicht.com, Bellen.com en Internetten.nl. Hij is actief betrokken bij de websitecontent en het nieuws en zet zich dagelijks in om de complexe energie- en telecommarkt begrijpelijk te maken. Daarnaast is Ӕde verantwoordelijk voor het actualiseren van de websites.