Zonnepanelen in 3 stappen

Wij vragen uw adresgegevens om de kosten nauwkeurig te berekenen.

Voor statistische doeleinden bewaren we alleen uw postcode, maar zonder huisnummer zodat uw privacy gewaarborgd blijft.

Wij delen uw adresgegevens niet met derden.
  • Installatie binnen 6 weken
  • Zekerheid door 25 jaar garantie
  • Snelle terugverdientijd

Zonnepanelen schoonmaken: tips & tricks

Om de opbrengst en de levensduur van zonnepanelen te optimaliseren, is het belangrijk ze af en toe te reinigen. Controleer daarom regelmatig of de panelen nog voldoende schoon zijn. Zo voorkomt u dat u onnodig opwekvermogen misloopt als de panelen erg vies zijn. Gaslicht.com geeft u tips over de beste manieren om zonnepanelen te reinigen.

Ga snel naar:

Zonnepanelen schoonmaken: tips & tricks

Waarom zonnepanelen schoonmaken?

Het schoonmaken van uw zonnepanelen is belangrijk om de volgende redenen:

Verlengen levensduur

De gemiddelde levensduur van zonnepanelen is 25 jaar. Daarmee zijn zonnepanelen een duurzame investering, die zichzelf (bijna) altijd terugverdient. Om het maximale uit de investering voor uw zonnepanelen te halen, is het belangrijk dat deze zo lang mogelijk meegaan. Het goed onderhouden en schoonmaken van zonnepanelen zorgt ervoor dat u de levensduur actief verlengt. Vervuiling kan op lange termijn het slijtageproces namelijk versnellen. Zo tast vogelpoep dat te lang op de panelen blijft zitten de beschermlagen aan en veroorzaakt doffe plekken.

Optimaliseren rendement

Vervuiling op zonnepanelen heeft niet alleen invloed op de levensduur, maar ook op het rendement. Vuile zonnepanelen wekken minder energie op dan schone zonnepanelen. Dit werkt op zijn beurt weer door in de terugverdientijd. Gemiddeld leveren schone zonnepanelen 2 à 3% meer duurzame energie op dan vuile exemplaren. Zonnepanelen reinigen is dus niet alleen fijn voor het aangezicht, maar ook voor de portemonnee!

Bij traditionele zonnepanelen zonder optimizers heeft het zwakste zonnepaneel veel invloed op de prestaties van de andere panelen. Wanneer één paneel bevuild is door vogelpoep of aanslag, vermindert dat de prestaties van de andere panelen. Door regelmatig te reinigen en het vuil te verwijderen, voorkomt u dat u rendement verliest op uw panelen.

Hoe vaak zonnepanelen schoonmaken en wanneer?

Omdat het in Nederland relatief vaak regent, spoelt het meeste vuil vanzelf van zonnepanelen af. Vooral als ze schuin liggen. Daarom is het vaak voldoende om eens per jaar de zonnepanelen te reinigen. Het beste moment voor het schoonmaken van zonnepanelen is in de vroege lente. De maanden april, mei, juni en juli bevatten namelijk de meeste zonuren. Bovendien zit er na de winter vaak groene aanslag op de panelen. Door in maart uw zonnepanelen schoon te maken, zorgt u dat ze optimaal presteren in de volgende zes maanden. Van april tot en met september behalen zonnepanelen namelijk de hoogste opbrengst. Let er in de herfst wel op dat u regelmatig uw zonnepanelen controleert op losliggende bladeren. De bladeren blokkeren het zonlicht, waardoor u minder rendement uit uw panelen haalt. 

Zonnepanelen laten schoonmaken of zelf doen? 

Een deel van de vuiligheid op zonnepanelen spoelt bij een regenbui weer weg. Maar in periodes zonder neerslag en bij hardnekkige vuilresten is het een goed idee om de zonnepanelen te reinigen. Controleer daarom 2 tot 3 keer per jaar de status van uw zonnepanelen. Als u de zonnepanelen moet schoonmaken, kunt u ervoor kiezen om dit zelf te doen. Een andere optie is uw zonnepanelen te laten schoonmaken door een professioneel bedrijf. Hieronder zetten we de voor- en nadelen van beide keuzes voor u op een rijtje.

Zelf zonnepanelen schoonmaken

Voordelen Nadelen
Geen arbeidskosten Risico op schade aan zonnepanelen bij gebruik verkeerde materialen
Geen afspraak nodig Investeringen voor aangepaste schoonmaakmaterialen
Valgevaar

Zonnepanelen laten schoonmaken door professional

Voordelen Nadelen
Geen investering in aangepaste schoonmaakmaterialen Arbeidskosten
Geen risico op beschadiging zonnepanelen Afspraak maken en thuis blijven
Geen valgevaar

Tips voor zelf reinigen zonnepanelen

Gaat u zelf uw zonnepanelen schoonmaken? Lees deze tips:

  1.  Inspecteer uw zonnepanelen regelmatig, ongeveer 3 keer per jaar. Zo weet u zeker dat ze  schoon zijn en optimaal functioneren.
  2. Schakel het zonne-energiesysteem tijdens het schoonmaken uit en kom niet aan de bekabeling. 
  3. Bij zonnepanelen op een plat dak is het belangrijk dat u niet op de panelen gaat staan of zitten, omdat ze hierdoor kunnen beschadigen.
  4. Bij zonnepanelen op een schuin dak altijd zorgen voor valbeveiliging.
  5. Gebruik een uitschuifbare telescoopwisser of tuinslang, geen hogedrukspuit.
  6. Maak de panelen schoon als het bewolkt is, in de ochtend of juist in de avond. 
  7. Gebruik geen hard water met veel kalk uit de kraan. Als u geen demiwater heeft, kies dan voor regenwater. 

Wanneer en waarmee zonnepanelen schoonmaken? 

Plan het reinigen van uw zonnepanelen niet op een hele zonnige dag. De temperatuur van de panelen kan in de volle zon namelijk wel oplopen tot 80 graden Celsius. Bij het schoonmaken met water dat een veel lagere temperatuur heeft, kan het glas barsten.  Ook ontstaan er kringen of vlekken als het water te snel droogt. Dit heeft een negatieve invloed op het rendement. Het beste is daarom om de schoonmaakwerkzaamheden op een bewolkte dag of regenachtige dag vroeg in de ochtend te plannen. Haal om te beginnen het droge afval, zoals bladeren en takjes weg. Vervolgens kunt u met een zachte borstel of doek aan de slag voor het aangekoekte vuil. Voor hardnekkig vuil kunt u het beste een spons gebruiken. Gebruik geen schuurspons of hogedrukreiniger; deze kunnen het glas beschadigen of zorgen dat er water tussen de cellen en het glas komt. Bij moeilijk bereikbare zonnepanelen kunt u een telescoopborstel met inwendige wateraanvoer gebruiken. Andere opties zijn een uitschuifbare wisser of een (normale) waterspuit.

Gedemineraliseerd water: demiwater

Zorg verder voor gedemineraliseerd water (demiwater) of osmosewater bij het schoonmaken van de zonnepanelen. Dit water bevat geen kalk, waardoor het water geen strepen achterlaat en er geen kalk in het glas kan branden. Een schoonmaakmiddel is vaak niet nodig. Als de zonnepanelen sterk vervuild zijn, gebruik dan een biologisch schoonmaakmiddel of een speciale zonnepanelenreiniger. Normale schoonmaakmiddelen kunnen de beschermingslaag van de zonnepanelen aantasten.

ZONNEPANELEN SCHOONMAKEN: Wel gebruiken Niet gebruiken
Ontkalkt water of regenwater Kraanwater
Zachte borstel, spons of doek Schuurspons
Telescoopborstel Hogedrukspuit
Tuinslang Autoshampo
Speciaal schoonmaakmiddel Algemeen reinigingsmiddel

Tarief reinigen zonnepanelen

Uiteraard kunt u er ook voor kiezen om uw zonnepanelen te laten reinigen door een professioneel schoonmaakbedrijf. De kosten hiervoor lopen uiteen. Sommige bedrijven rekenen een vaste prijs die gebaseerd is op het aantal te reinigen zonnepanelen. Andere organisaties werken met een startprijs plus een prijs per zonnepaneel. De exacte tarieven hangen af van verschillende factoren:

  • het aantal zonnepanelen op uw dak
  • de bereikbaarheid van de zonnepanelen
  • de professionaliteit van het bedrijf dat u kiest
  • eventuele voorrijkosten

Voor bedrijven met een groot aantal zonnepanelen of zonneparken gelden andere prijzen. In deze gevallen stellen schoonmaakbedrijven vaak een specifieke offerte op voor de schoonmaak van de zonnepanelen.

Geactualiseerd: dinsdag 11 juni 2024

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Website van het Jaar Shopping Awards

Ontdek wat zonnepanelen opleveren

Vergelijk pakketten met zonnepanelen inclusief omvormers en montagemateriaal.