Zonnepanelen in 3 stappen

Wij vragen uw adresgegevens om de kosten nauwkeurig te berekenen.

Voor statistische doeleinden bewaren we alleen uw postcode, maar zonder huisnummer zodat uw privacy gewaarborgd blijft.

Wij delen uw adresgegevens niet met derden.
  • Installatie binnen 6 weken
  • Zekerheid door 25 jaar garantie
  • Snelle terugverdientijd

Welke soorten zonnepanelen zijn er?

U heeft besloten om zonnepanelen te nemen, want u wilt profiteren van zonne-energie. Uw dak blijkt geschikt te zijn en u weet ook hoeveel panelen u nodig heeft om de gewenste hoeveelheid stroom op te wekken. U hoeft alleen nog de zonnepanelen uit te kiezen. Maar welke soorten zijn er en wat zijn de voor- en nadelen?

Ga snel naar:

Welke soorten zonnepanelen zijn er?

De meeste zonnepanelen bestaan uit 60 (of 120 halve) zonnecellen. Dit gaat om reguliere zonnepanelen van rond de 380 Wattpiek. Panelen met een hoger rendement (bijvoorbeeld 500 Wp) zijn groter en hebben meer zonnecellen, vaak 72.  

Monokristallijne en polykristallijne zonnepanelen 

De twee meest gebruikte soorten zonnepanelen zijn monokristallijne zonnepanelen en polykristallijne zonnepanelen. Net als een monokristallijn zonnepaneel wordt een polykristallijn zonnepaneel gemaakt van silicium, maar de afwerking van het kristal verschilt. Bij monokristallijne panelen worden de kristallen na het stollingsproces nog bewerkt en in dezelfde richting gelegd. Bij polykristallijne zonnepanelen gebeurt dit niet. Het is dus arbeidsintensiever om monokristallijne zonnepanelen te maken en daardoor zijn ze duurder, maar het rendement is ook hoger. 

Monokristallijne zonnepanelen

Op de meeste daken worden monokristallijne zonnepanelen geplaatst. Deze panelen zijn meestal zwart en soms donkerblauw. U kunt deze panelen herkennen aan de ruitvormige ruimtes tussen de cellen. Dit zijn de meest efficiënte zonnepanelen.

+ Hoogste rendement
+ Vallen op de meeste daken minder op dan andere panelen
+ Presteren beter bij bewolkt of warm weer dan polykristallijn zonnepanelen
- Prijzig

Full black of white back-sheet?

Bij sommige monokristallijne panelen wordt het frame zwart gespoten. Veel mensen vinden dit namelijk mooier. U kunt ook kiezen voor een white back-sheet. Deze panelen hebben een hogere opbrengst, ongeveer 10 Wattpiek meer. In onze vergelijker kunt u eventueel aanvinken dat u een zonnepaneel met een white back-sheet wilt. 

Polykristallijne zonnepanelen 

Deze panelen zijn te herkennen aan de helderblauwe kleur. Elke cel is opgebouwd uit onregelmatig op elkaar aansluitende siliciumkristallen. Omdat de meeste mensen voor monokristallijn zonnepanelen gaan, worden polykristallijne panelen steeds minder verkocht. 

+ Relatief gunstige prijs t.o.v. normale panelen
- Lager rendement dan monokristallijne zonnepanelen
- Niet iedereen vindt helderblauwe panelen mooi

Glas-glas-zonnepanelen

Glas-glas-zonnepanelen bestaan uit een laag glas, een laag zonnecellen en daarachter weer een laag glas. Glas-glas-panelen zijn minder onderhevig aan degradatie door vocht, temperatuurverschillen en mechanische spanningen. Deze panelen krijgen dan ook een vermogensgarantie van rond de 87% na 30 jaar. Dat betekent dat deze panelen na 30 jaar nog ongeveer 87% van het oorspronkelijk beloofde rendement behalen. Ook glas-glas-panelen wekken door de jaren heen minder stroom op, alleen de degradatie gaat minder snel dan bij ‘normale’ panelen (glas-folie-panelen).

+ Duurzamer om te maken
+ Hoog rendement
+ Goed bestand tegen extreem weer
- Prijzig

Amorfe zonnepanelen

Deze panelen worden ook wel dunne film-zonnepanelen genoemd. Dit soort zonnepanelen wordt gemaakt van een dun, flexibel laagje silicium. Ze zijn buigbaar en licht, maar het rendement is lager dan bij kristallijne panelen. Dit soort panelen wordt vaak gebruikt wanneer traditionele zonnepanelen minder geschikt zijn, bijvoorbeeld geïntegreerd in daken. 

+ Goedkoper
+ Presteren goed bij weinig licht
+ Flexibel en buigbaar
- Minder rendement 
- Gaan minder lang mee

Dubbelzijdige zonnepanelen 

Ook wel bifacial zonnepanelen genoemd. Bij dit soort zonnepanelen zitten aan beide kanten zonnecellen. Daardoor wekken deze panelen meer stroom op, tussen de 10 en 20 procent. Ze hebben toegevoegde waarde als het licht weerkaatst wordt, zoals op het water, in de sneeuw of boven een witte ondergrond. Deze panelen worden bijvoorbeeld gebruikt in zonne-energiecentrales of langs de snelweg. Dubbelzijdige zonnepanelen worden meestal van monokristallijne zonnepanelen gemaakt, maar ook weleens met glas-glas-panelen. 

+ Hoge opbrengst
+ Efficiënt bij reflecterende oppervlakken 
+ Vooral interessant op een plat dak i.v.m. reflectie
- Weinig toegevoegde waarde t.o.v. normale panelen op een schuin dak
- Prijzig

Zonnedakpannen

Zonnedakpannen zijn dakpannen met zonnecellen. Deze zonnedakpannen zijn vooral bedoeld voor mensen die zonnepanelen op hun dak niet mooi vinden. 

+ Vallen minder op dan normale zonnepanelen
- Prijzig: minstens twee keer zo duur als normale zonnepanelen
- Minder rendement dan normale panelen
- Weinig aanbod en keuze

Hybride zonnepanelen

Naast fotovoltaïsche zonnepanelen, panelen die licht in stroom omzetten, zijn er ook panelen die warmte of zelfs waterstof produceren. Er zijn ook zonnepanelen die de techniek van reguliere zonnepanelen combineren met de techniek van zonnecollectoren: PVT-panelen. Deze panelen zetten zonlicht om in stroom én warmte. 

Zonnepanelen Zonder Gedoe

Als u zonnepanelen koopt via Zonnepanelen Zonder Gedoe wordt de installatie van A tot Z voor u geregeld. In onze vergelijker kunt u uitrekenen of invullen hoeveel panelen u nodig heeft en aangeven welke soort panelen u wilt. 

Geactualiseerd: maandag 25 maart 2024

Ӕde  de Jong
Ӕde de Jong Content marketeer

Ӕde is sinds begin 2023 werkzaam als content marketeer bij Gaslicht.com, Bellen.com en Internetten.nl. Hij is actief betrokken bij de websitecontent en het nieuws en zet zich dagelijks in om de complexe energie- en telecommarkt begrijpelijk te maken. Daarnaast is Ӕde verantwoordelijk voor het actualiseren van de websites.

Website van het Jaar Shopping Awards

Ontdek wat zonnepanelen opleveren

Vergelijk pakketten met zonnepanelen inclusief omvormers en montagemateriaal.