Hoe afhankelijk van stroom kun je zijn...
door Sinie Oskam Leestijd: 5 minuten
Een zondagavond, begin van de winter. Lekker op de bank een serie kijken, terwijl het eten in de oven staat. PATS! En alles is uit. Alweer! Wat zijn we toch afhankelijk van stroom. Twee weken geleden gebeurde het ook al. Toen bleek er een stop gesprongen. Dat had ik zo opgelost. Nieuwe stop er in (ja, ik heb nog een ouderwetse meterkast met echte stoppen) en alles deed het weer. Nou ja, niet alles, mijn tv-box was zo van slag dat ik nog meerdere keren heb moeten resetten voordat ik mijn serie verder kon kijken.
Stroomstoring
En nu dus weer geen stroom. En in de meterkast zag alles er goed uit. Wat nu? Mijn vader woont vlakbij. Even Appen of hij ook zonder zit. Het gekke was, dat ook het mobiele internet eruit lag, dus WhatsApp had een enorme vertraging. Maar inderdaad, hij had ook storing.
Websites als Liander.nl (mijn netbeheerder) of gasenstroomstoringen.nl bezoeken lukte niet, want het mobiele internet was er nog steeds niet tot nauwelijks. Via WhatsApp een vriendin ver buiten mijn regio laten checken en daar stond inmiddels dat de storing nog wel 2 uur kon gaan duren.
Wat is het noodplan?
De zon zou bijna onder gaan. Dus dan maar even bij het laatste daglicht kijken hoe ik licht kon maken. Waar zijn mijn kaarsen? En de lucifers? Waar is mijn zaklamp? Mijn mobiel maar even proberen bij te laden aan de accu van de laptop, zodat ik ook die zaklamp kan gebruiken.
Mijn eten kon ik wel vergeten. Elektrische oven doet weinig zonder stroom. Eitje bakken kan wel. Dat is dan het voordeel van een gasfornuis. Nooit bedacht dat die ontsteking elektrisch is. Gelukkig had ik de lucifers inmiddels gevonden. Afwassen doen we morgen wel, want warm water zit er ook even niet in. De CV-ketel was ook uitgevallen.
Afhankelijkheid van stroom
Inmiddels ben ik over mijn frustratie heen dat ik midden in een spannende aflevering zat en word ik vooral overvallen door een bepaalde mate van verbazing.
Met mijn 34 jaar weet ik niet beter of er is altijd stroom. Als ik zin heb in een kopje thee dan zet ik de waterkoker aan. Als ik zin heb dan zet ik een serietje op de tv op. Wordt het donker dan doe ik wat lampen aan. Heb ik het koud, dan heb ik verwarming. Doet het wifi het niet, dan baal ik als een stekker.
Ik lees ook heel veel boeken. Maar dan wel omdat ik daar op dat moment zin in heb. Niet omdat dat het enige is wat je kunt doen. Ik heb regelmatig kaarsen aan, maar dan vooral zo in de herfst en winter voor de gezelligheid en de warmte. Niet omdat dat de enige lichtbron is die ik heb. Ik moet bekennen, ik neem mijn telefoon wel eens mee naar de wc. Uit automatisme of omdat ik nodig moet maar nog iets op mijn telefoon aan het doen ben. Niet omdat ik kon kiezen uit mijn telefoon of een kaars om voldoende licht te hebben op de wc.
Tips bij een stroomstoring
- Ken je meterkast. Als je weet hoe de meterkast normaal gesproken hoort te werken, dan herken je bij een storing gemakkelijk of je het probleem zelf kunt oplossen.
- Heb kaarsen in huis en zorg dat je deze (blind) weet te vinden. Leg er ook een doosje lucifers of een aansteker bij, zo hoef je daar niet naar te zoeken.
- Zorg voor een zaklamp met (extra) batterijen of bijvoorbeeld een knijpkat. Deze kan je ook zonder stroom gebruiken. Leg deze ook op een handige plek, zoals in of bij de meterkast. Hier moet je bij een storing sowieso een kijkje nemen.
- Zorg dat je een volle powerbank in huis hebt, zodat je altijd je telefoon kunt opladen.
Realitycheck: We zijn afhankelijk van stroom
Voor mij was de storing een goede realitycheck. Ik ben me bewuster hoe afhankelijk we zijn van stroom. Ik heb nog meer respect voor mensen in landen waar black-outs aan de orde van de dag zijn. Ik realiseer me ook dat ik vooral zelf wil kunnen kiezen. Ik kan prima een paar dagen zonder tv als ik in een goed boek zit, maar als ik in een serie zit wil ook gewoon die af kunnen kijken.
Opgelost
Uiteindelijk duurde de storing bij mij 3 uur. Helaas net 1 uur te kort voor een vergoeding van 35 euro van de netbeheerder. Maar ik kon nog wel de aflevering afkijken voordat ik naar bed moest.
Sinie is sinds 2013 werkzaam voor Gaslicht.com vanuit Amersfoort. Sinie heeft gewerkt als Coördinator Customer Care & tarieven, momenteel als Head of site information. Dit betekent dat zij samen met het team verantwoordelijk is voor het aanbod van de energieproducten. Hiervoor heeft zij dagelijks contact met energieleveranciers en andere marktpartijen. Ook is Sinie betrokken bij het ontwikkelen van nieuwe features van de website en bij onderzoeken voor onze nieuws- en persberichten.