Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Een andere energieleverancier voor je recreatiewoning?

door Jeanet Woldring 6 reacties Leestijd: 4 minuten

Je hebt een recreatiewoning of een tweede huis op een vakantiepark. Lekker, maar die energierekening: kan die niet omlaag? In dit blog leggen we je uit wat je mogelijkheden zijn om over te stappen naar een goedkopere energieleverancier.

Recreatiewoning vaak niet-openbaar netwerk

Eerst maar even de basis. Recreatiewoningen hebben meestal geen ‘gewone’ aansluiting op het energienet. In plaats daarvan komt gas en stroom centraal binnen op het vakantiepark en loopt het daarna naar jouw huisje. Je kunt dit vergelijken met de situatie in een appartementencomplex. Ook daar deel je met meer bewoners één aansluiting en betaal je maandelijks een bedrag voor gas en stroom aan de eigenaar. 

Energierekening onnodig te hoog

Het gevolg is dat alle bewoners in principe dezelfde energieleverancier hebben: de leverancier die de eigenaar van het park voor jou gekozen heeft. Grote kans dat dit al jaren dezelfde leverancier is. Voor de eigenaar van het vakantiepark heeft het namelijk niet de hoogste prioriteit om uit te zoeken of er voor jullie te besparen valt op gas en stroom.

Ga in gesprek met eigenaar van vakantiepark

De eerste en makkelijkste stap die je kunt zetten, is een gesprek met de eigenaar van het vakantiepark. Misschien wil die best nadenken over een (jaarlijkse) overstap. Of eens kijken of het maandelijkse bedrag dat jullie betalen voor elektriciteit en gas omlaag kan. Zelf kun je ondertussen maatregelen nemen om jouw vakantiewoning energiezuiniger te maken. Zeker als je jouw woning ook verhuurt, is dat een interessante investering. Het zou bijvoorbeeld kunnen door je huis beter te isoleren of zonnepanelen op je dak te plaatsen.

Wil de parkeigenaar niet meewerken?

Als de eigenaar van het recreatiepark aangesloten is bij branche-organisatie RECRON wijs hem dan op de Gedragscode elektriciteit en gas. In die gedragscode zijn afspraken vastgelegd over:

- redelijke tarieven voor elektriciteit en aardgas
- vrije keuze voor een ander energiebedrijf voor bewoners
- klachtenregelingen

Kies voor een nieuwe energieleverancier én een eigen aansluiting

Een wat rigoureus alternatief is dat je de netbeheerder vraagt om een aparte aansluiting naar je woning aan te leggen. Daarna ben je vrij om zelf een energieleverancier te kiezen. Bekijk hier wie de netbeheerder is in de regio waar jouw recreatiewoning staat. Die aansluiting moet je natuurlijk zelf betalen en dat kan flink in de papieren lopen. Vraag een offerte aan en reken even door of dat opweegt tegen de besparing op je energierekening.

Let op: je woning moet een onroerende zaak zijn

Bovenstaande geldt alleen voor woningen die een onroerende zaak zijn. En de woning moet jouw eigendom zijn waarvoor je onroerendezaakbelasting (OZB) betaalt. Weet je niet of de woning een onroerende zaak is? Dan kun je daarover informatie opvragen bij je gemeente.

Energietarieven moeten redelijk zijn

Verder goed om te weten: de eigenaar van jouw vakantiepark is vrij om zelf te bepalen wat hij aan jou en andere bewoners vraagt voor gas en stroom, maar de energietarieven moeten wel redelijk zijn. Over wat redelijk is valt natuurlijk te twisten, maar uit reacties op ANWB blijkt dat een hoger tarief dan de gangbare markttarieven niet onredelijk is.

Laat je niet ontmoedigen!

Ook kun je hier uit afleiden dat de vrije keuze van een leverancier lastig is op vakantieparken. Parkeigenaren lijken het te ontmoedigen, omdat het juist een 'verdienmodel' voor hen is. Toch heb je van de Autoriteit Consument & Markt het recht om over te stappen naar een andere energieleverancier. 

Een andere energieleverancier voor je recreatiewoning?
Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: vrijdag 26 april 2024

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Reacties (6)

Geplaatst door: M.J.van Koert ()

geachte gaslicht

ik heb sinds 3 jaar een vakantie woning eigen grond
ik heb de energie kosten met mijn eigen woning en vakantiewoning vergeleken erg groot verschil
ik betaal voor stroom 0,60 gas 5,56 en water 6,15 m3 voor mijn vakantiewoning wat kan ik er aan doen
dank u

mj van koert

Geplaatst door: Eimert ()

Tijmen,wat een zwak antwoord,ik betaald dik de huur maar recreatiepark,betaald 1 derde van prijs voor gas en licht,tis gewoon een inkomstenbron,de meeste mensen wonen hier niet uit luxe,zijn de bewoners het niet eens prijs,dan rotten ze naar op,ik persoonlijk vind dat de eigenaar van 2 walletjes eet,en als ik bereken pakt hij 50.000 per jaar door mensen geen andere keuze kunnen maken je zou zeggen je betaald huur voor de recreatiewoning een recreatiepark mag geen geld verdienen als energy leverancier dat is dan verkapt inkomen bovenop de huur,daarom vind ik jou antwoord er zwak,denk je echt dat hij die 50 000 die hij heel makkelijk verdien door niks te doen gaat inleveren,denk is na!!
Gr Eric

Geplaatst door: Anna ()

Beste,
Bij onze vakantiewoning op ons bungalowpark wordt het gas via gastanks, die op het park staan geleverd. Wij betaalden voor 2024 Euro 3,90 per m3.
Hoe kunnen wij overstappen naar een nieuwe gasleverancier?

Met vriendelijke groet, Anna

Geplaatst door: Martin Mesch ()

Wij hebben op een recreatuepark een vakantiewoning. De parkeigenaar is niet van plan enige informatie te verstrekken over de prijsopbouw, is geen lid van Recron of aangesloten bij de geschillencommissie. Toch zou het van de ACM mogelijk moeten zijn om energie via een andere leverancier te betrekken. Wat zijn dan de te nemen stappen?

Opmerking van de redactie op 13-09-2024
Beste Martin,

Dank voor uw reactie. We adviseren u contact op te nemen met ACM ConsuWijzer.nl. Hopelijk kunnen zij u verder helpen met de te ondernemen stappen.

Met vriendelijke groet,
Team Gaslicht.com
Geplaatst door: Jos van den Berg ()

Goedendag, ik lees dat het mogelijk is om over te stappen op een andere energieleverancier als je op het netwerk blijft van het park dat je energie nu levert. Kunt u mij informeren over de te nemen stappen om dit te realiseren.
Mvg

Opmerking van de redactie op 22-04-2024
Bedankt voor uw reactie.

Aangezien elk park weer anders is, adviseren we om hierover eerst in gesprek te gaan met de parkeigenaar om te kijken wat de mogelijkheden zijn. Op basis daarvan kunt u kijken wat voor u het voordeligst is.

Als we hier nog verder bij kunnen helpen, dan mag u altijd nog even contact opnemen.

Met vriendelijke groet,

Tijmen, namens Team Gaslicht.com
Geplaatst door: Pieter ()

Onze parkbeheerder van ons recreatiepark ( eigenaar) heeft de Electra per KWH verhoogd van 0,58 cent naar 0,84 cent per KWh, eventuele netwerkkosten zitten hierin
De prijs van ,058 was voor mij idee al hoog, maar 0,84 ( inclusief BTW ) is wel een drastische verhoging , en zonder kennisgeving doorgevoerd
Mag dit zomaar ?

Opmerking van de redactie op 29-02-2024
Bedankt voor uw vraag.

Dit zonder kennisgeving wijzigen lijkt me inderdaad niet de bedoeling. We adviseren in ieder geval om hierover in gesprek te gaan met de parkbeheerder om te kijken waar deze wijziging op gebaseerd is en of jullie wellicht over kunnen gaan op een voordeliger contract. Alternatieven staan ook in bovenstaand artikel beschreven. Komt u er echt niet uit met de parkbeheerder, dan zou u altijd de ACM nog om advies kunnen vragen.

Als wij hier nog iets in kunnen betekenen, mag u natuurlijk altijd nog even contact met ons opnemen.

Met vriendelijke groet,

Tijmen, namens Team Gaslicht.com

Reageren

Google ReCaptcha
Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.