Een nieuwe woning: ook een nieuwe energieleverancier?
Leestijd: 5 minuten
In mijn werk- en privé omgeving kreeg ik deze vraag al vaak. En nu kan ik zelf eindelijk mijn eigen advies opvolgen! Mijn vriend en ik hebben onze eerste koopwoning gekocht en nu moeten we de gas- en stroomaansluiting regelen. Zo doe je dat! Dat je kunt overstappen van energieleverancier weten de meeste mensen inmiddels wel. Maar dat je via Gaslicht.com ook heel makkelijk de aansluitingen voor een nieuwe woning regelt, is vaak nog onbekend. Tijd voor duidelijkheid!
Nieuwe woning? Zelf gas en stroom regelen!
Binnenkort krijgen mijn vriend en ik de sleutel van ons nieuwe huis. Een bijzonder moment. Bij zo’n eigen woning hoort ook een heleboel geregel, waar je stroom- en gasaansluiting een belangrijk onderdeel van is.
Hoe pak je dat aan?
Bij een nieuwe woning is het lastigste dat je nog niet weet wat jouw verbruik precies zal zijn. Als je een bestaande woning hebt gekocht, kun je wel nagaan wat het verbruik van de oude bewoners was. Je kunt ook in de energievergelijker op Gaslicht.com aangeven met hoeveel personen je op het adres gaat wonen. Dan wordt er een inschatting voor je gemaakt.
Verbruik inschatten
Het blijft een inschatting natuurlijk. Het kan zijn dat jij daar boven of juist onder zit. Gebruik daarom je gezonde verstand en ga bij jezelf na of je een grootverbruiker bent of juist niet. Heb jij een aquarium, veel elektrische apparaten of heb je het altijd koud en zet je de verwarming steeds omhoog bijvoorbeeld? Dan zal jouw verbruik hoger uitvallen dan gemiddeld. Ook hangt het van de woning af waar je naartoe verhuist. En of we een strenge winter krijgen.
Goedkoop-duurkoop?
Aan het eind van je contract geld terugkrijgen is leuk, maar een naheffing krijgen is dat zeker niet. Kies daarom niet per definitie voor de goedkoopste of het contract met de hoogste korting, maar kies liever voor safe. Dat doe ik zelf door eerst het verbruik voor twee personen uit te rekenen en dan voor drie personen. De leverancier die bij beide berekeningen het beste uit de bus komt, is voor mij de beste optie. Mocht je verbruik dan toch afwijken, dan zul je niet zo snel voor nare verrassingen komen te staan.
Hoger of lager verbruik dan geschat?
Zodra we er wonen ga ik vervolgens een tijdje het daadwerkelijke energieverbruik bijhouden. Elke maand noteer ik even de meterstanden van stroom en gas. Is het verschil groot met de inschatting? Dan zal ik mijn leverancier vragen om het termijnbedrag aan te passen. Meestal kun je tot zo’n 10 procent omhoog of naar beneden. Houd er natuurlijk wel rekening mee of het zomer of winter is als je dat doet. Het mooie van slimme meters is trouwens dat het verbruik op afstand wordt uitgelezen en dat je energieleverancier je om de twee maanden een verbruiks- en indicatief kostenoverzicht stuurt. Veel leveranciers stellen daarop zelf al je termijnbedrag bij.
Verschil tussen nieuwbouw en bestaande woning
Het regelen van je gas- en stroomaansluiting is via Gaslicht.com dus helemaal niet moeilijk. Je kunt ook niets fout doen, want de leverancier maakt ook een berekening om te voorkomen dat je er enorm naast zit. Bij bestaande bouw schatten ze je maandbedrag in op basis van het gemiddelde verbruik van de afgelopen drie jaar. Dat zal bij ons het geval zijn, er wordt gekeken naar het verbruik van de vorige bewoners. En mocht die berekening veel hoger uitvallen, dan is de berekening van Gaslicht.com een goed houvast om dat bedrag omlaag te krijgen. Bij nieuwbouw is er natuurlijk geen vergelijkingsmateriaal. In zo’n geval kijkt de netbeheerder behalve naar het aantal bewoners ook naar wat voor woning het is. Want een hoekwoning heeft een ander verbruik dan een tussenwoning of een vrijstaande villa. Ook het bouwjaar van de woning speelt een grote rol.
Aansluiten maar!
Als je, zoals ik, al een ander energiecontract had op een ander adres, dan ben je zelf verantwoordelijk voor het opzeggen van je huidige contract. Dat kan vaak via internet. Vergeet dan niet om duidelijk aan te geven dat het om een verhuizing gaat. Doe dit uiterlijk 2 weken voor de verhuisdatum, zodat je energieleverancier alles administratief in orde kan maken. Geef ook de datum van de sleuteloverdracht op. Vervolgens ontvang je binnen enkele dagen een ontvangstbevestiging en een meterstandenformulier. De meterstanden noteer ik op de dag van de verhuizing. Op de dag van de sleuteloverdracht noteer ik de meterstanden van de gasmeter en van de elektriciteitsmeter in ons nieuwe huis. Dit kan het beste samen met de vorige bewoner. Je zet allebei je handtekening op het formulier. Dan ben je het er over eens wie vanaf welk moment de energie betaalt! Zorg ervoor dat je de meterstanden binnen 15 dagen opstuurt of invult via internet. Mensen zijn wel eens bang dat ze op het oude adres in de kou komen te zitten, maar dat is zeker niet zo. Je kunt tijdens je klusperiode gewoon op beide adressen warm blijven zitten. En bij de sleuteloverdracht neem je altijd de actuele meterstanden op, dus je betaalt alleen voor je eigen verbruik.
Toch advies vragen?
Wij van Gaslicht.com staan altijd voor je klaar, mocht je er niet uitkomen met je aanvraag. Bel, mail, chat of WhatsApp ons en we helpen je er doorheen. Tip: bekijk onze handige checklist verhuizen!
En na het eerste jaar?
Dan is het tijd om over te stappen! Stiekem vind ik het wel leuk dat ik dat nu zelf kan regelen. Op ons huidige adres hadden we blokverwarming, dus konden we alleen zelf de stroomleverancier kiezen. Sinds ik hier werk, weet ik hoeveel je kunt besparen door over te stappen op een andere stroom- en gasleverancier. Elk jaar regel ik de overstap bijvoorbeeld al voor mijn vader. Het scheelt op jaarbasis toch al gauw zo’n 300 euro. En mijn vriend en ik gaan trouwen, dus zo’n bedrag kunnen we nu goed gebruiken!