Groen en duurzaam zonder zonnepanelen
door Sinie Oskam Leestijd: 4 minuten
Je buurman heeft ze. Op een familiefeestje gaat het erover. En sinds kort zijn ook je vrienden om. Het lijkt wel alsof je er niet meer bijhoort als er geen zonnepanelen op je dak liggen. Maar wat als je in een flat woont of een huurhuis hebt? Of de positie van jouw dak niet zo gunstig is en je geen geld op de bank hebt om een batterij zonnepanelen aan te schaffen? Gelukkig zijn er ook andere manieren om je steentje bij te dragen aan een duurzaam energieverbruik én geld te besparen.
Koop windtegoed
Een leuk alternatief voor zonnepanelen is participeren in windenergie. Via Gaslicht.com kun je nu actiecontracten afsluiten waarbij je een stukje aandeel in een windmolen cadeau krijgt. Qurrent noemt dat bijvoorbeeld Windtegoed. Met één Windtegoed wek je minimaal 250 kWh stroom per jaar op. Dat gaat af van je energierekening. En hoe harder en vaker het waait, hoe lager je rekening uiteindelijk uitkomt. Via een app kun je live volgen hoe ‘jouw’ windmolen het doet. Dit aanbod is ook via Gaslicht.com af te sluiten. Ook Pure Energie en Greenchoice hebben de mogelijkheid om een aandeel in windmolens aan te schaffen. Nadeel is dat je wel gewoon energiebelasting moet betalen over de windstroom die je opwekt. De besparing is daardoor minder hoog dan bij zonnepanelen, waar je alleen energiebelasting betaalt over de hoeveelheid energie die je op jaarbasis netto inkoopt.
Gebruik stand-bykillers
Een andere makkelijke manier om energie te besparen, is door sluipverbruik terug te dringen. Sluipverbruik is de energie die bijvoorbeeld de tv of computer verbruikt als hij op stand-by staat. Per jaar gaat het bij een gemiddeld huishouden om 450 kWh, oftewel 12,5 procent van het stroomverbruik. Zelf heb ik daarom stand-bykillers in huis. Die plaats je tussen het stopcontact en de stekker van het apparaat. De stand-bykiller detecteert zelf wanneer bijvoorbeeld je televisie stand-by staat en schakelt vervolgens de tv helemaal uit. Op deze manier kun je driekwart van je sluipverbruik terugdringen. Dat scheelt tientallen euro’s per jaar. Verschillende energieleveranciers bieden klanten korting op energiebesparende producten zoals de stand-bykiller.
Bewuster van je energieverbruik
Als je het milieu een plezier wilt doen, is het sowieso raadzaam om je energieverbruik goed in kaart te brengen. Een slimme thermostaat kan je daarbij helpen. Zo’n thermostaat is ook handig als je regelmatig de verwarming vergeet uit te zetten. Via een app kun je dat dan alsnog op afstand doen. Sommige thermostaten ‘herkennen’ zelfs wanneer je niet meer in de buurt bent en schakelen dan automatisch de verwarming uit. Of ze leren van jouw ‘leefritme’ en stemmen daar de verwarming op af. Zo dring je onnodig energieverbruik terug.
Leg een groendak aan
Voor wie een plat of licht hellend dak heeft, is het wellicht interessant om daar begroeiing op aan te brengen. Planten, grassen en mossen op je dak zorgen voor een extra isolatielaag. In de zomer blijft je huis daardoor beter koel, in de winter houd je warmte langer binnen. Daar komt bij dat de beplanting de levensduur van je dak zou verlengen en helpt om de opwarming van de omgeving tegen te gaan.
Deel je tips over energiebesparing
Zelf heb ik me flink verdiept in zonnepanelen toen we bij Gaslicht.com bezig waren met het uitbreiden van onze energievergelijker. Sinds vorig jaar kun je de opbrengst van de panelen meenemen in je vergelijking. Misschien vraag je je af of ik ze inmiddels zelf heb aangeschaft. Nee, dus. Dat komt vooral omdat ik een huurwoning heb. Maar wat ook meespeelt, is dat de toekomst voor zonnepanelen misschien niet zo zonnig is als altijd gedacht werd. Dit jaar is de energiebelasting op stroom namelijk omlaag gegaan. En de kans bestaat dat vanaf 2020 de salderingsregeling voor zonne-energie versobert. Daardoor zal het langer duren voordat je zonnepanelen terugverdient. Daar heb je met stand-bykillers dan weer geen last van! Heb jij zelf goede tips om energie te besparen? Laat dan even een reactie achter.
Sinie is sinds 2013 werkzaam voor Gaslicht.com vanuit Amersfoort. Sinie heeft gewerkt als Coördinator Customer Care & tarieven, momenteel als Head of site information. Dit betekent dat zij samen met het team verantwoordelijk is voor het aanbod van de energieproducten. Hiervoor heeft zij dagelijks contact met energieleveranciers en andere marktpartijen. Ook is Sinie betrokken bij het ontwikkelen van nieuwe features van de website en bij onderzoeken voor onze nieuws- en persberichten.