Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Slimme thermostaten vergelijken

Een slimme thermostaat helpt u om energie te besparen. U kunt ze met een app bedienen en ze zijn soms zelfprogrammerend of uitbreidbaar met slimme radiatorknoppen. Ze bieden gemak doordat ze uw leefpatroon herkennen en op afstand bedienbaar zijn. Welke slimme thermostaat bij u past hangt af van uw wensen en woonsituatie. Waar moet u op letten bij het kiezen van een slimme thermostaat? En wat zijn de beste slimme thermostaten?

Ga snel naar:

Slimme thermostaten vergelijken
 

Kosten van de slimme thermostaat

Voor een slimme thermostaat betaalt u een aanschafbedrag (ca. € 200 à € 300), maandelijkse abonnementskosten of een combinatie van beide. Soms krijgt u de slimme thermostaat gratis bij een meerjarig energiecontract. Een slimme thermostaat via een abonnement is op lange termijn duurder dan een slimme thermostaat waarvoor u alleen eenmalige aanschafkosten betaalt.

Soorten thermostaten

Er is de laatste jaren steeds meer keus in het aanbod van slimme thermostaten zónder energiecontract. Let bij de keuze ook op eventuele extra kosten voor benodigdheden zoals wifi-versterkers, slimme stekkers en installatiekosten door een monteur. Welke thermostaat bij u past hangt af van uw wensen en woonsituatie.

Keuzehulp voor slimme thermostaat

Hoeveel een slimme thermostaat kost is niet het enige dat meetelt. Abonnementskosten, inzicht in uw verbruik en slimmer stoken maken op lange termijn het verschil. Of een slimme thermostaat geschikt is in uw situatie kunt u zelf bepalen. Met de onderstaande hulpvragen ontdekt u welke slimme thermostaat bij u past.

1. Heeft u een vast dag- en nacht ritme? 
Dan kan een zelfprogrammerende thermostaat handig zijn. Deze 'leert' op welke tijden u afwezig bent of slaapt en zet de verwarming dan laag. 

2. Heeft u wisselende werktijden?
Een thermostaat die u met een smartphone kunt bedienen is in dat geval handig.

3. Vergeet u vaak om de verwarming uit te zetten als u weggaat?
Sommige thermostaten kunnen met bewegingssensors of via uw mobiele telefoon waarnemen of u thuis bent

4. Wilt u kamers los van elkaar kunnen verwarmen?
Dan is een thermostaat met regeling per kamer interessant.

5. Wilt u direct zien hoeveel energie u bespaart?
Kies dan voor een slimme thermostaat die inzicht geeft  in uw gas- en elektriciteitsverbruik. Met de Eneco Toon is dit mogelijk.

Toepasbaarheid van de slimme thermostaat

Een slimme thermostaat dient ter vervanging van de kamerthermostaat zoals u gewend bent. In de meeste woningen is een slimme thermostaat mogelijk. Ook als u al een wat oudere cv-ketel heeft.  Maar soms heeft u beperkte keuze. Zo zijn niet alle slimme thermostaten geschikt voor woningen met stadsverwarming. Ook als u vloerverwarming of een warmtepomp heeft kunt u geen gebruik maken van sommige slimme thermostaten.

Bij stadsverwarming kunt u gebruikmaken van een slimme thermostaat door deze aan te sluiten op de centrale cv-klep in de meterkast. Zo kunt u ook zien op welke kamertemperatuur u de stadsverwarming heeft ingesteld. Weekprogramma's, zoneregeling en bediening op afstand zijn ook mogelijk bij stadsverwarming. Vraag een installatiebedrijf of thermostatenfabrikant naar de mogelijkheden.

De meeste slimme thermostaten maken gebruik van de zogeheten OpenTherm-techniek. Daarbij blijft de cv-ketel aan en wordt de ruimte op temperatuur gehouden. Het alternatief is dat de cv-ketel uitgaat als de gewenste temperatuur bereikt is en weer aanslaat als de temperatuur in de ruimte daalt (aan/uit principe). Dit kost relatief meer energie. 

Privacy van de slimme thermostaat

Een slimme thermostaat slaat gegevens over uw energieverbruik op. Sommige slimme thermostaten doen dat op de thermostaat zelf, dus in uw huis. Maar er zijn ook thermostaten die uw verbruiksgegevens online bewaren, buiten uw huis. Daar zijn uit privacy oogpunt meer risico’s aan verbonden. De Consumentenbond liet ze in 2021 controleren op de belangrijkste punten van digitale veiligheid en privacy. Gelukkig blijkt dat alle slimme thermostaten veilig genoeg zijn. De thermostaten van Google scoren over de hele linie het beste en bieden als enige de  zogeheten 'tweefactorauthenticatie' optie.

Bediening van de slimme thermostaat

Slimme thermostaten zijn handmatig te bedienen in uw woning, maar ook bediening via een app op uw smartphone of tablet is mogelijk. Zo kunt u bijvoorbeeld onderweg naar huis de verwarming alvast een graadje hoger zetten. Vaak kunt u profielen instellen voor verschillende gezinsleden. Ook kunt u met een slimme thermostaat bijvoorbeeld scenario’s maken voor als u op vakantie bent.

Mogelijkheden slimme thermostaat

De meeste slimme thermostaten zijn zelflerend. Dat wil zeggen dat ze uw leefpatroon onthouden en daar het energieverbruik op afstemmen. Een slimme thermostaat met een bewegings- of lichtdetector schakelt de verwarming uit als u niet langer in de ruimte bent. Sommige slimme thermostaten zoals de NEST kunnen daarbij bewegingen van mensen onderscheiden van huisdieren. Geofencing houdt in dat de slimme thermostaat een connectie legt met uw smartphone. Bent u in de buurt, dan gaat de verwarming aan. Gaat u weg, dan slaat de verwarming weer uit. Geofencing is vooral praktisch voor mensen met stabiele verbruikspatronen en wanneer alle bewoners geofencing activeren op hun smartphone. Sommige slimme thermostaten bieden u de mogelijkheid om via domotica koppelingen ook bijvoorbeeld uw verlichting en rookmelders te bedienen.

Inzicht met slimme thermostaat

Een slimme thermostaat helpt u om uw woning efficiënt te verwarmen. De temperatuur schommelt minder in huis en radiatoren worden niet telkens heel heet. Zo bespaart u op uw stroom- en gaskosten. Sommige slimme thermostaten bieden u inzicht in uw stroom- en gasverbruik. Hierdoor kunt u nog bewuster uw energieverbruik verminderen.

Energiebesparing tot 20 procent?

Alle makers van slimme thermostaten zeggen dat u er energie mee kunt besparen. Besparingen kunnen oplopen tot ruim 20 procent wordt beweerd. Is dat zo? Milieucentraal zegt: de slimme thermostaat is zo slim als de luie consument. In een gemiddelde woning met bewoners die hun huis nog niet bewust zuinig verwarmen, kan een slimme thermostaat 24 procent besparen aan gas voor verwarming.

Belangrijke bespaarfuncties

Om energie te besparen zijn er 2 functies die slimme thermostaten altijd zouden moeten hebben. Volgens Milieu Centraal besparen ze samen zo’n 3 procent op uw verwarmingskosten.
1. Met zelflerend opwarmen leert de thermostaat om uw woning zo efficiënt mogelijk op te warmen.
2. Als de slimme thermostaat de cv-ketel modulerend kan aansturen brandt de ketel minder hard als er minder warmte nodig is. Uw cv-ketel verwarmt dan efficiënter.

Gaat u zelf al zuinig met uw verwarming om? Of is uw woning goed geïsoleerd? Dan zal een slimme thermostaat weinig besparing opleveren. Iemand die zuinig verwarmt kan met een gewone klokthermostaat evenveel en soms zelfs meer besparen dan een slimme thermostaat. Een slimme thermostaat biedt wel meer gebruiksgemak.

Slimme thermostaten onderzoek

Bekijk onderzoek van Kassa en Gaslicht.com naar het nut en de kosten van de slimme thermostaat (2014). 

Geactualiseerd: dinsdag 8 augustus 2023

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.