Wanneer moet ik een energiecontract regelen bij een nieuwe woning?
door Arnoud Timmerman 11 reacties Leestijd: 4 minuten
Iedereen die weleens verhuisd is weet: dat is even stressen. Je bent druk met inpakken, klussen en het regelen van 1001 dingen. Het afsluiten van een energiecontract schiet er weleens bij in. Is het erg als je dat pas doet na de sleuteloverdracht? Die vraag krijgen we regelmatig bij Gaslicht.com. Misschien is het jou net wel overkomen. Dan kan ik je geruststellen. Je komt niet zomaar in het donker te zitten in je nieuwe huis. Wel zijn er een paar zaken die je even moet regelen. Die zet ik voor je op een rij.
De netbeheerder neemt de levering over
Als je geen contract hebt afgesloten voor je nieuwe woning, neemt de netbeheerder (het bedrijf dat de leidingen en kabels beheert) tijdelijk de levering van gas en stroom over. De netbeheerder zal je een brief sturen waarin staat dat je een nieuwe energieleverancier moet kiezen. De ene netbeheerder doet dat binnen enkele weken, de andere levert je gerust een paar maanden stroom voordat je een waarschuwing krijgt.
Kies zo snel mogelijk een nieuwe energieleverancier
Je hebt dus na de sleuteloverdracht wel even de tijd, maar wij raden altijd aan om zo snel mogelijk onze energievergelijker in te vullen en een nieuwe energieleverancier te kiezen. Dit is in een paar muisklikken gepiept, dus ondanks alle drukte, kun je er vast wel even tijd voor vrijmaken. Onze klantenservice staat ook graag voor je klaar om eventuele vragen te beantwoorden.
Geef de meterstanden door aan je nieuwe leverancier
Ook als je pas na de sleuteloverdracht een nieuwe energieleverancier kiest, betaal je gewoon voor je gas en stroom. Dat doe je met terugwerkende kracht aan je nieuwe leverancier. Die zal je vragen om de meterstanden van de dag van de sleuteloverdracht door te geven. Doe dat binnen 15 dagen, anders gaat de leverancier een schatting maken. De kans bestaat dan dat je teveel of te weinig betaalt.
En als je te lang wacht met kiezen?
Stel dat je de brieven van de netbeheerder negeert, dan word je uiteindelijk afgesloten. Dat kun je beter voorkomen, want een woning opnieuw aansluiten kost geld. De maximale kosten zijn wettelijk bepaald, maar verschillen per netbeheerder.
Voorkom afsluiting met een spoedaanmelding
Als je erachter komt dat het bijna zover is, moet je heel snel handelen. Je kunt afsluiting dan alleen nog voorkomen door een spoedaanvraag te doen bij een energieleverancier. Sommige energieleveranciers kunnen al binnen 1 of 2 dagen de levering laten ingaan, anderen doen er wat langer over. Als je in deze situatie zit, is het slim om even met onze Servicedesk te bellen. Wij weten namelijk welke leveranciers snel kunnen schakelen.
Voorkom stress en regel je contract voor de verhuizing
Kort samengevat: het is geen ramp als je na de sleuteloverdracht nog een energiecontract moet afsluiten, maar het is natuurlijk verstandiger om dat eerder te regelen. Dat kan vanaf ongeveer 3 maanden voor de datum van de sleuteloverdracht. Weet je nog niet precies op welke dag die overdracht plaatsvindt? Dan kun je in het aanmeldformulier op onze website een geschatte overdrachtsdatum invullen. Later kun je dan via een e-mail naar ons of via een telefoontje naar je leverancier doorgeven op welke datum je daadwerkelijk de sleutel in handen krijgt.
Energiecontract meenemen?
Als je een bestaande woning achterlaat en daar een energiecontract hebt dat nog even loopt, bestaat ook de mogelijkheid om dit contract ‘mee te verhuizen’ naar je nieuwe woning. Zo voorkom je dat je een opzegvergoeding betaalt. Twijfel je wat voor jou de beste keuze is of wil je even checken of je al boetevrij kunt overstappen? Bel dan even met onze Servicedesk. Dan kijken we even met je mee. Succes met de verhuizing en veel plezier in je nieuwe woning!
Arnoud is voor Gaslicht.com verantwoordelijk voor alle campagnes op radio, tv en in out-of-home. Daarnaast is Arnoud als tekstschrijver en beeldmaker actief betrokken bij websitecontent, nieuws, persberichten, onderzoeken en social media. Door middel van tekst, beeld en geluid zet hij zich dagelijks in om complexe zaken over de energiemarkt begrijpelijk te maken.
Reacties (11)
Hoihoi,
Ik ben bezig met de aankoop van mijn huis, voorlopige koopcontract is getekend het is nu wachten tot de bank alles rond heeft. 20 februari staat de overdrachr gepland. Echter zijn we 2 dagen geleden in het huis geweest om e.e.a te meten en we dat de verwarmingaketel is uitgeschakelt en er ook geen druk op de ketel staat. Is dat normaal dat dit wordt afgesloten voor langere tijd? En hoe zit dat dan met de overdracht kunnen we het dan meteen aan laten zetten?
Groetjes Eva
Goedemorgen
We hebben een huis gekocht voor verhuur. Op 10 oktober kregen we de sleutel en intussen vulden we ook het EOD in met de vorige eigenaar. Nu willen we het zo snel mogelijk verhuren en hebben we al enkele goede kandidaten.
Ons lijkt het dan ook niet zinvol om een energiecontract aan te gaan om het vervolgens enkele weken later weer te moeten opzeggen. Wat is uw mening?
Beste Gaslicht,
Wij krijgen de sleutel van ons nieuwe huis op 30 september. De overdracht van ons oude huis is alleen op 20 oktober. Tot 20 oktober zullen we nog in ons oude huis wonen maar wel verbouwen in ons nieuwe huis. Wat moeten wij doen met de het energiecontract?
goedemiddag,
Wij willen een energioe contact afsluiten ,
Kan u ons adviseren ?
Mvg fam Heuvelman
Elsmaten 2 Rijssen
Beste familie Heuvelman,
Dank voor uw reactie. I.v.m. uw privacy heb ik uw telefoonnummer verwijderd. U kunt ons bereiken op 0342-411350 van ma t/m vr van 9:00 -20:00 uur en op zaterdag van 9:00 -17:00 uur.
Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd/
Met vriendelijke groet,
Team Gaslicht.com
Goedenavond, ik heb een huis in mijn bezit dat ik verhuirden. Dat huis ga ik verkopen. Tot 1 september liep er een energiecontract bij Vattenfall, afgesloten door de huurder. Er wordt nu nog steeds stroom aan de woning geleverd. Op 15 oktober wordt het huis verkocht. Er draait nog een koelkast en af en toe een stofzuiger dus er wordt nog wel wat verbruikt. Wie gaat dan tot 15 oktober de verbruikte energie betalen? Of moet ik met Vattenfall iets regelen?
Hi, ik heb een vraag over mijn unieke situatie. Ik woon nu al twee jaar op een adres (ik heb dit huis gekocht) en ik betaal geen energierekening. nooit iets over gehoord. wat moet ik nu doen? ik kan niet opeens een paar duizend euro aan achterstand ophoesten.
Bedankt voor uw reactie.
Iedere huiseigenaar is officieel verplicht om vanaf de overdrachtsdatum van de woning een energiecontract op zijn/haar naam af te sluiten en is verantwoordelijk voor de energiekosten die vanaf die datum gemaakt worden. Op het moment dat dit niet gebeurt, zal de netbeheerder als het goed is vanzelf een brief hierover versturen. Aangezien het niet klinkt alsof dit gebeurd is, zou ons advies zijn om even contact op te nemen met uw netbeheerder om te kijken wat wijsheid is.
Heeft u aan de hand daarvan nog vragen voor het afsluiten van een energiecontract? Dan mag u hierover natuurlijk ook altijd contact met ons opnemen.
Met vriendelijke groet,
Tijmen, namens Team Gaslicht.com
Beste Arnoud,
De omgekeerde wereld.
Ik moet betalen voor leverins kosten terwijl ik geen elektriciteit of gas gebruik .
Ik betaal dus iets wat ik niet gebruik .
Dit is schandalig.
Ik hoef ook niet in de winkel de verpakkin te betalen als ik het niet gebruik
Een melkpak bijvoorbeeld terwijl ik geen melk drink .
Volges mij is deze wet tegen de menselijkhied in
Ik heb dus net een gas en electra aansluiting aangevraagd (heeft een half jaar geduurd) bij lyander.
De woning staat leeg in de verkoop nu ik heb dus geen gas en stroom nodig en zij verplichten mij om een kontrakt af te sluiten waar ik dus voor moet betalen nogmaals vooer iets dat ik niet gebruik de kosten van het aan leggen heb ik ook zelf moeten betalen . Dus zij krijgen betaald zonder ook maar iets .
Ik wil geen energiecontract meer, ik ben selfsupporting! Dan is een contract toch ook niet meer verplicht?
Als u een elektriciteits- en/of gasaansluiting in uw woning heeft, bent u wettelijk verplicht om een energiecontract af te sluiten bij een energieleverancier. Ook als u (nog) geen stroom of gas verbruikt
Als u energie heeft verbruikt op een adres waar geen energiecontract is afgesloten met een energieleverancier noemt de netbeheerder dit 'verbruik zonder contract'. De energie die is verbruikt moet wel betaald worden. Als er geen energieleverancier is die hiervoor een rekening kan sturen, doet de netbeheerder dat.
Heeft u geen energiecontract? Dan is de netbeheerder wettelijk verplicht om u af te sluiten. Zodra uw leverancier aan uw netbeheerder doorgeeft dat uw contract wordt beëindigd of afloopt, ontvangt u van uw netbeheerder een brief over mogelijke afsluiting.
Met Nieuwbouw woning voor of na sleutel overdracht energie maatschappij afsluiten?
Beste Gaslicht,
In verband hiermee heb ik een vraag.
Ik ben op 1 november 2022 in een huurhuis gaan wonen en heb toen meteen energie aangevraagd.
er was geen sprake van een oud contract op een ander adres.
De leverancier is pas per 8 december energie gaan leveren terwijl ik meerdere malen heb gevraagd om dit te versnellen.
Nu berekent de leverancier mij in de jaarnota wel de kosten van de periode van 1-nov t/m 8-dec.
Maar ik heb voor de maanden november en december 2022 geen 190 euro tegemoetkoming per maand ontvangen.
De leverancier zegt dat ik daar geen recht op had omdat ik toen nog geen contract had, klopt dit wel?
Ook zegt men dat ik hoe dan ook die kosten moet betalen, is het biet aan hen dan aan de netbeheerder tegen hogere tarieven.
Als ik wel voor het verbruik betaal, mag ik toch veronderstellen dat ik een contract heb, ook met terugwerkende kracht?
Dan heb ik toch ook recht op de tegemoetkoming van 190 euro voor die maanden?
Kunt u helderheid verschaffen voordat ik naar de Gecshillencommissie stap?
Bij voorbaat dank.
Bedankt voor uw vraag.
Vanaf de overdrachtsdatum van een woning bent u in principe verplicht om een energiecontract te hebben. Als dit niet lukt, worden door de leverancier alsnog met terugwerkende kracht de kosten over de tussenliggende periode gerekend. Dat zult u dus inderdaad ook terugzien op uw jaarnota.
Dat staat in dit geval los van de tegemoetkomingsregeling eind 2022. Daarvoor gold namelijk de regel; energieleveranciers kregen vanuit de overheid €190,- voor november per klant die op 1 november klant bij ze was en voor december hetzelfde. De energieleverancier kon dan vervolgens kiezen om dit in het maandbedrag van de klanten te verrekenen of los uit te keren, zodat klanten er direct profijt van hadden. In dit geval bent u zowel op 1 november als op 1 december geen klant geweest bij een leverancier en is er dus ook geen leverancier die compensatie met u had kunnen verrekenen. De leverancier zit in dit geval niet in de fout en ik denk dat u bij het betreffende ministerie ook niet verder zult komen, omdat deze voorwaarden zijn vastgelegd in de 'Tijdelijke overbruggingsregeling tegemoetkoming energieprijzen kleinverbruikers 2022'.
Mochten we u hier nog verder bij kunnen helpen, neem dan gerust nog even contact met ons op.
Met vriendelijke groet,
Tijmen, namens Team Gaslicht.com
Als mijn contract op 23-04-2024 vervalt, vanaf wanneer, welke datum kan ik dan een nieuw contract bij een andere leverancier afsluiten.
Bedankt voor uw reactie.
Het juiste overstapmoment is afhankelijk van de zogenaamde overnametermijn van de nieuwe leverancier. Dit is de periode dat een nieuwe leverancier wil wachten tot uw huidige contract verlopen is. Deze termijn verschilt per leverancier. Meer informatie hierover vindt u hier: https://www.gaslicht.com/overstappen/het-juiste-overstapmoment?date=23-04-2024¤tProvider=#kan-ik-overstappen.
Als uw einddatum binnen de overnametermijn van een nieuwe leverancier valt, kunt u een aanmelding doen en hierbij de juiste einddatum van uw contract doorgeven. De nieuwe leverancier zal dan netjes wachten tot uw contract verlopen is voordat ze u overnemen.
Met vriendelijke groet,
Tijmen, namens Team Gaslicht.com