Zo gaat het als je een slimme meter krijgt
door Marion Veldhuizen Leestijd: 4 minuten
Overal in Nederland zijn netbeheerders bezig met het vervangen van energiemeters. Krijg jij binnenkort ook zo’n nieuwe slimme meter en ben je benieuwd wat daarbij komt kijken? Lees dan mijn ervaringen!
Monteurs komen overdag bij je langs
Het begon met een brief op de mat van de netbeheerder. Liander kondigde daarin aan dat ze bij ons in de wijk meters kwamen vervangen. Twee weken later volgde een brief met de datum en het tijdstip waarop de monteur langs zou komen. Dat is altijd overdag, dus als je werkt moet je even vrij nemen. Het is natuurlijk mogelijk om de afspraak te verzetten naar een dag en tijd die jou beter uitkomt dan het voorstel. De monteur die de slimme meter plaatst kan van de netbeheerder zijn, maar ook van een ander bedrijf. Als je het niet vertrouwt: ze moeten een legitimatiebewijs bij zich hebben waar je echt gewoon naar kunt vragen.
Het vervangen van 2 meters duurt ongeveer 1 uur
Het vervangen zelf ging super snel. Over twee meters (gas + elektriciteit) deed de monteur ongeveer een uur. Hangt jouw meter op een lastige plaats? Dan kan het wat langer duren. Tijdens het vervangen heb je even geen gas en stroom. Goed om rekening mee te houden dat je niet net een was aanzet bijvoorbeeld. Het is ook handig, als je voordat de monteur komt, alle oude schoenen en/of paraplu’s uit de meterkast haalt. Kan de monteur meteen aan de slag!
Nieuwe meterstanden doorgeven aan je energieleverancier
Je nieuwe meters starten gewoon weer op 0. Om te weten hoeveel energie je verbruikt hebt tot de meterwissel, schrijft de monteur de meterstanden op. Die geeft hij door aan de netbeheerder. Je energieleverancier vraagt ze daar weer op. Het is slim om zelf ook de meterstanden te noteren of een foto van de meters te maken. Dan kan je straks op je jaarafrekening checken of alles klopt. Op je jaarafrekening zie je straks twee standen: één van de periode tot de vervanging van je meter en één van de periode erna met de nieuwe meter.
De slimme meter staat 'aan', maar hij kan 'uit'
De slimme meter die je krijgt staat standaard ‘aan’. Dat betekent dat jouw netbeheerder zes keer per jaar je meterstanden uitleest. Je krijgt daar een kostenoverzicht van toegestuurd. Ook als je overstapt of verhuist leest de netbeheerder de standen uit. Wil je niet dat er iemand van afstand mee kan kijken hoeveel energie jij verbruikt? Dan kun je de slimme meter functie ook ‘uit’ laten zetten. Dat regel je via de netbeheerder. Je blijft dan gewoon net als vroeger handmatig de meterstanden doorgeven, als je energieleverancier daar om vraagt.
Doe je voordeel met een energieverbruiksmanager
De monteur neemt de oude meters mee. Vanaf dat moment kun je je voordeel doen met je nieuwe meter. Als je echt voordeel wilt hebben van je nieuwe meter, moet je er zelf mee aan de slag. Je kunt je meter bijvoorbeeld koppelen aan een energieverbruiksmanager. Daarmee krijg je realtime inzicht in je verbruik en ontdek je hoe je energie (en dus geld) kunt besparen. Je hebt verschillende soorten energieverbruiksmanagers. Van displays aan de muur tot apps op je telefoon of tablet, van gratis tot duur. Check hier welke energieverbruiksmanager bij jou past. Let er héél goed op of de aanbieder jouw gegevens gebruikt en zo ja, waarvoor precies. Bewaak je privacy!
Wanneer krijg jij een slimme meter in huis?
Goede vraag. De planning kun je terugvinden op de website van Netbeheer Nederland of op de site van je eigen netbeheerder. Daar vind je de actuele planning per postcode. Het duurt nog tot 2020 voordat de laatste huizen in Nederland een slimme meter krijgen, dus het kan zijn dat je nog even moet wachten. Je mag de slimme meter overigens weigeren. Als je dat vooral vanwege de privacyredenen wilt dan kun je overigens net zo goed de slimme meter functie ‘uit’ laten zetten.
Ik ben Marion, sinds eind 2013 werkzaam voor Gaslicht.com. Momenteel ben ik als Coördinator Site Information verantwoordelijk voor alle contractinformatie op de website. Ik zorg er dagelijks met mijn team voor dat de acties op de website up-to-date zijn. . Onze taak is om ervoor te zorgen dat energiecontracten duidelijk en overzichtelijk op onze website staan. Het is leuk om te zien dat consumenten door onze website kunnen zien hoeveel ze wel niet kunnen besparen door over te stappen. Overstapper blij, ik blij!