Dynamisch energiecontract
Alle informatie over dynamische energiecontracten.
Dynamische energiecontracten zijn contracten waarbij de tarieven voor stroom en gas direct gekoppeld zijn aan de beursprijs. Uw leverancier baseert de tarieven op de inkoopprijs van energie op de beurs. Uw tarief voor elektriciteit kan per uur verschillen. En voor gas per dag. Wilt u dynamische energiecontracten vergelijken? Dan bent u bij Gaslicht.com aan het juiste adres.
Top 5 dynamisch
Identificeer uzelf bij uw netbeheerder door veilig en vertrouwd in te loggen met iDIN om uw energiegegevens op te halen.
Met iDIN kunt u met dezelfde gegevens inloggen als bij uw bank.
Nadat u uzelf geïdentificeerd hebt, keert u automatisch terug naar Gaslicht.com met het jaarverbruik van uw adres ingevuld in de vergelijker.
Met gratis energieinzicht via onze app Bencompare
- Bekijk uw energieverbruik per kwartier, maand of jaar
- Historisch inzicht in uw energieverbruik. Ook na een overstap!
- Krijg controle over uw energieverbruik en kosten
Top 5 dynamisch
Voordelig dynamisch energiecontract afsluiten
Dynamische energiecontracten zijn contracten waarbij de tarieven voor stroom en gas direct gekoppeld zijn aan de beursprijs. Uw leverancier baseert de tarieven op de inkoopprijs van energie op de beurs. Uw tarief voor elektriciteit kan per uur verschillen. En voor gas per dag. Wilt u dynamische energiecontracten vergelijken? Dan bent u bij Gaslicht.com aan het juiste adres.
Heeft u een vraag over energie?
Of neem gerust contact op met de experts van Gaslicht.com.
Top 5 best beoordeeld De leveranciersscore betreft de beoordeling van energieleveranciers, resulterend in een rapportcijfer van 1 tot 10. De score komt voor een derde tot stand door de beoordeling van overstappers via Gaslicht.com. Daarnaast wordt een derde van het cijfer bepaald op basis van door ons vastgestelde leverancierscriteria en een derde van het cijfer is op basis van het gemiddelde cijfer voor het pakketaanbod aan de hand van pakketcriteria.
"Was makkelijk om over te stappen."
Heeft u uw zorgverzekering voor 2025 nog niet vergeleken? Wacht niet langer, vergelijk nu op Poliswijzer.nl en bespaar tot € 500 op uw basisverzekering.
Vergelijk zorgverzekeringenEnergie goed geregeld met Gaslicht.com
Veelgestelde vragen
Wat is een dynamisch energiecontract?
Energiecontracten met dynamische (of flexibele) prijzen zijn contracten waarbij de tarieven voor stroom en gas direct gekoppeld zijn aan de prijzen op de spotmarkten. Daarbij baseert uw leverancier de energieprijs op de inkoopprijs van energie op de groothandelsmarkt. Dit betekent dat de tarieven die u uiteindelijk afrekent per uur (stroom) en per dag (gas) verschillen, en pas een dag van tevoren bekend zijn. Daarbij geldt een leveranciersafhankelijke opslag op de stroom- en gasprijs. Voor een dynamisch energiecontract heeft u een slimme meter nodig. Het is een energiecontract voor onbepaalde tijd dat loopt totdat u opzegt. U bent geen opzegvergoeding verschuldigd.
Wanneer is een dynamisch contract interessant?
Een dynamisch energiecontract is interessant voor mensen die in staat zijn te sturen op hun energieverbruik, het risico van oplopende energieprijzen kunnen opvangen en graag hun energieverbruik in de gaten houden. De prijzen veranderen steeds, dus u moet het niet vervelend vinden om geen zekerheid te hebben over wat u gaat betalen voor uw stroom- en of gasverbruik. Als u bovendien kunt sturen op uw verbruik op het moment dat de prijs gunstig is, dan kan een dynamisch contract wellicht interessant voor u zijn.
Hoe wordt het termijnbedrag bij een dynamisch contract berekend?
Energieleveranciers hanteren verschillende werkwijzes voor het bepalen van uw maandkosten. Zo kan een leverancier er voor kiezen om maandelijks uw daadwerkelijke verbruik te factureren. Ook zijn er contracten waarbij uw kosten op jaarbasis geschat worden bij het afsluiten van het contract, en vervolgens verdeeld over 12 gelijke termijnbedragen. Ook zijn er variaties mogelijk, waarbij uw verbruik maandelijks wordt afgerekend, maar voor de energiebelasting een geschat verbruik per maand aangehouden wordt.
Het is bij het afsluiten van het contract verstandig om te letten op de afrekenwijze, en of deze past bij uw wensen en financiële situatie.
Wat zijn dynamische energiecontracten?
Energiecontracten met dynamische energieprijzen zijn contracten waarbij de tarieven voor stroom en gas direct gekoppeld zijn aan de prijzen op de spotmarkten. Uw leverancier baseert uw tarieven op de inkoopprijs van energie op de beurs. Uw tarief voor elektriciteit kan per uur verschillen. En voor gas per dag. Daarom heeft u een slimme meter nodig.
Uw energieleverancier moet u van tevoren vertellen wat de risico’s zijn van een dynamisch contract en dat het moeilijk is om een goede voorspelling van de kosten te geven bij een aanbod op maat.
Welke energiekosten zijn dynamisch?
Energietarieven zijn opgebouwd uit verschillende prijscomponenten, zoals leveringskosten (per kWh en per m³), energiebelastingen en netbeheerkosten. Voor zowel een vast contract, een variabel contract als bij dynamische energiecontracten geldt dat de energiebelastingen en netbeheerkosten hetzelfde zijn. Met een contract met dynamische energietarieven zijn alleen de leveringskosten dynamisch. Wanneer u leveringstarieven vergelijkt, kijk dan goed of het inclusief 21% btw is en of het inclusief energiebelasting is. In 2024 bedraagt de energiebelasting voor stroom 13 cent per kWh en voor gas 71 cent per m³.
Bij dynamische contracten betaalt u bij elke leverancier dezelfde uurprijs voor stroom en dagprijs voor gas, maar daarover heft elke leverancier nog een opslag. Die heffing kan per leverancier verschillen. Dat bepaalt samen met de vaste leveringskosten het verschil in prijs per leverancier.
Zijn dynamische tarieven goedkoper dan vaste tarieven?
Een dynamisch tarief kan aantrekkelijk zijn. U kunt bijvoorbeeld uw elektrische auto opladen wanneer het stroomtarief een paar uur laag is. Maar de tarieven van uw dynamische energiecontract kunnen ook hoger uitvallen. Bij dynamische tarieven brengen energieleveranciers weliswaar geen risico-opslagen in rekening, maar wel een inkoopopslag.
Aanbod op maat
Elke energieleverancier moet u een persoonlijk aanbod geven als u een contract wilt afsluiten, zodat duidelijk is wat u gaat betalen. Een aanbod op maat is ook belangrijk omdat u daarmee verschillende leveranciers met elkaar kunt vergelijken. In het aanbod op maat moet het jaarbedrag zijn vermeld op basis van uw verbruik. De werkelijke kosten hangen af van hoeveel energie u gebruikt in dat jaar en de daadwerkelijke uur- en dagprijzen van stroom en gas. Het totaalbedrag is inclusief leveringskosten, opslagen, netbeheerkosten en overheidsheffingen.
Kiest u voor een energiecontract met een dynamisch of flexibel leveringstarief, waarbij uw prijs voor elektriciteit per uur verandert? En de prijs voor gas per dag? Ook dan moet u een aanbod op maat krijgen.
Dynamisch termijnbedrag
Bij dynamische tarieven betaalt u, net zoals u gewend bent bij een vast en variabel energiecontract, een maandelijks termijnbedrag voor uw energierekening. Een maandelijks termijnbedrag kunt u zien als een voorschot, een spaarpotje bij de energieleverancier. Bij een dynamisch energiecontract kan de leverancier ervoor kiezen om, zoals bij reguliere contracten gebruikelijk is, een voorschot te berekenen op basis van de verwachte kosten op jaarbasis. Vaak wordt deze dan wel tussentijds bijgesteld als de ontwikkeling van de energieprijzen hierom vraagt. De leverancier kan er ook voor kiezen om maandelijks het verbruik in rekening te brengen. Het voorschot wordt dan bepaald door het verwachte maandverbruik en de geschatte tarieven.
Als de energierekening aan het einde van de maand hoger of lager dan uw voorschot blijkt, krijgt u geld terug of moet u bijbetalen. In de wintermaanden zal het voorschot dan aanzienlijk hoger zijn dan in de zomermaanden, omdat u in de winter meer gas verbruikt. Bij een energiecontract met vaste tarieven is het termijnbedrag het hele jaar door gelijk en weet u dus waar u aan toe bent. Bij dynamische tarieven kan de energierekening iedere maand verschillen. Hierdoor kunt u voor onaangename verrassingen komen te staan. Sommige leveranciers brengen uw daadwerkelijke kosten in rekening. Dat kan vooral in de winter voor een hoge rekening zorgen. Hier moet u wat betreft uw maandlasten wel rekening mee houden.
Regie over uw energierekening
Leveranciers die dynamische energiecontracten aanbieden claimen dat u met dynamische tarieven regie heeft over uw energierekening. Is dit in werkelijkheid ook zo? U heeft inderdaad inzicht in de actuele stroom- en gasprijzen. Maar gaat u daadwerkelijk de verwarming uitzetten in de winter, wanneer u ziet dat de gasprijzen hoog zijn? Of zet u de verwarming hoger wanneer u ziet dat de gasprijzen lager zijn? Kortom, dynamische tarieven zijn alleen aantrekkelijk als u uw energieverbruik wilt aanpassen aan de tarieven. Heeft u liever geen omkijken naar hoeveel energie u op welk moment verbruikt, of heeft u behoefte aan zekerheid, dan is een dynamisch contract minder geschikt voor u.
Wat zijn de voordelen van dynamische energietarieven?
- Energieverbruik afstemmen op tarieven
Met inzichten uit de energiemarkt is het mogelijk om uw energieverbruik aan te passen op het moment dat de energieprijzen het laagst liggen, bijvoorbeeld op de vroege ochtend of in de nacht. U kunt spelen met uw verbruik, bijvoorbeeld door een was te draaien als de stroom goedkoop is.
- Direct profiteren van prijsdalingen
Wanneer de marktprijs daalt, zullen de prijzen van stroom en gas bij een dynamisch contract ook dalen.
- Geen risico-opslag
Bij een dynamisch contract betaalt u geen risico-opslag. Energieleveranciers lopen namelijk geen risico om met te duur ingekochte energie te blijven zitten. U betaalt wel een inkoopopslag.
Wat zijn de risico’s van dynamische tarieven?
- Hogere energieprijzen op de spotmarkt
Is een dynamisch energiecontract verstandig? Bij een energiecontract met dynamische tarieven betaalt u de actuele prijzen van de spotmarkten. Bij het afsluiten van een dynamisch energiecontract zijn de te betalen tarieven niet goed vast te stellen. Het kan bij een crisis dus ook voorkomen dat u een erg hoge gas- of stroomprijs moet betalen. In dit geval betaalt u waarschijnlijk een hoger tarief dan bij een energiecontract met vaste tarieven. U kunt op papier elke dag overstappen, maar een overstap duurt meestal 4 tot 6 weken. In die periode krijgt u elke dag nieuwe tarieven en als de tarieven snel oplopen, kan dat veel geld kosten.
- Uiteenlopende energierekeningen
Omdat de tarieven per dag, of zelfs per uur kunnen veranderen, zal ook uw energierekening iedere maand verschillen. Met name in de winter zult u een hogere energierekening krijgen en in de zomer bent u een stuk goedkoper uit. Aangezien de meeste energieleveranciers werken met vaste voorschotbedragen, zullen de energierekeningen niet helemaal als een verrassing komen.
- Risico van bijbetalen voor het terugleveren van zonnestroom
Mensen met zonnepanelen lopen de kans dat ze op zonnige of winderige dagen moeten bijbetalen voor het terugleveren van de opgewekte stroom. Negatieve stroomprijzen komen steeds vaker voor.
Profiteer van de beste deal
Op Gaslicht.com vindt u de goedkoopste energiecontracten van Nederland. Naast de exclusieve kortingen op uw totale jaarkosten, wordt er bijvoobeeld een eenmalige korting uitgekeerd die kan oplopen tot enkele honderden euro's. Nog een reden voor energievergelijken en overstappen!
Altijd 14 dagen bedenktijd!
U heeft gekozen voor een nieuw energiecontract, maar twijfelt toch nog of dit de beste keuze is geweest? U heeft 14 kalenderdagen bedenktijd om het energiecontract kosteloos te annuleren. Dit is de wettelijke bedenktijd.
Onafhankelijk vergelijken
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) houdt strenger toezicht op energieleveranciers om consumenten te beschermen. Op Gaslicht.com hebben wij deze informatie zo inzichtelijk mogelijk gemaakt: energieprijzen vergelijken is daardoor een fluitje van een cent!