Wat zijn de voor- en nadelen van een waterstof cv-ketel?
Waterstof lijkt een mooi alternatief voor fossiele brandstoffen, want in 2050 moeten alle huishoudens van het gas af zijn. Waterstof is echter niet nieuw. Het wordt door de industrie al een tijd als brandstof gebruikt. Er bestaan tegenwoordig ook cv-ketels op waterstof. Is zo’n waterstof cv-ketel de toekomst of zitten er nog te veel haken en ogen aan? In dit artikel zetten we de voor- en nadelen voor u op een rijtje.
Ga snel naar:
- Hoe werkt waterstof?
- Aanvoer door bestaande gasleidingen
- Woningen met waterstof verwarmen
- De voordelen van waterstof
- De nadelen van waterstof
Hoe werkt waterstof?
Waterstof wordt geproduceerd door water op te splitsen in waterstofgas en zuurstof. Dit gebeurt door er elektriciteit door te laten lopen. Dit proces heet elektrolyse en kost veel stroom. Die stroom kan duurzaam opgewekt worden met windenergie of zonnepanelen, maar wordt nog vooral geproduceerd met aardgas of kolen.
Aanvoer door bestaande gasleidingen
Bij het gebruik van waterstof kunnen de bestaande gasleidingen naar de huizen gebruikt worden voor de aanvoer. Veel gasleidingen in Nederland zijn hier al geschikt voor. De waterstof wordt getransporteerd naar waterstof cv-ketels en de leidingen en radiatoren in huis blijven werken zoals ze nu ook doen.
Woningen met waterstof cv-ketel verwarmen
Waterstof wordt op dit moment vooral bij experimenten in monumentale huizen gebruikt, omdat die vaak niet goed geïsoleerd zijn. Het is echter nog maar de vraag of en wanneer waterstof op grote schaal gebruikt gaat worden. Vooralsnog is een (hybride) warmtepomp nog de efficiëntste manier om woningen te verwarmen. Wilt u uw huis verwarmen met waterstof? Daarvoor moet u een speciale waterstof cv-ketel aanschaffen, want voor waterstof is een andere brander nodig.
De voordelen van waterstof
Waterstof kun je opslaan in waterstoftanks. Groene waterstof is dus een soort duurzame energie die je op kunt slaan, in tegenstelling tot bijvoorbeeld zonne-energie, die je afgezien van in een thuisbatterij niet op kunt slaan. Daarnaast zijn uitlaatgassen bij het gebruik van waterstof verleden tijd: de uitstoot bestaat uit waterdruppels.
Ondanks dat je voor waterstof andere cv-ketels nodig hebt, is waterstof bijmengen bij aardgas al een optie. Als je 20 tot 30% waterstof bijmengt bij het aardgas hoeft uw cv-ketel niet aangepast te worden.
De nadelen van waterstof
Er is vijf keer zoveel elektriciteit nodig om een huis met waterstof te verwarmen als met een warmtepomp. Daarnaast is waterstof heel iets anders dan aardgas. De energiedichtheid van waterstofgas is veel lager, dus is er veel meer nodig om een woning te verwarmen. Aardgas bevat driemaal zoveel energie als waterstofgas.
De meeste waterstof is op dit moment grijs, en dus niet duurzaam. Daarnaast is groene waterstof op dit moment duur en nauwelijks beschikbaar. Ook heeft u een nieuwe of een aangepaste ketel nodig.
Ook interessant bij dit onderwerp:
Ӕde is sinds begin 2023 werkzaam als content marketeer bij Gaslicht.com, Bellen.com en Internetten.nl. Hij is actief betrokken bij de websitecontent en het nieuws en zet zich dagelijks in om de complexe energie- en telecommarkt begrijpelijk te maken. Daarnaast is Ӕde verantwoordelijk voor het actualiseren van de websites.