Hoe moet ik mijn cv-ketel onderhouden?
Staat de verwarming aan, maar wordt het niet lekker warm in huis? Is er weer geen warm water? Geeft uw cv-ketel een storing? Problemen met de cv-ketel voorkomt u door cv-ketelonderhoud. U kunt dit door een erkend installateur laten doen én u kunt zelf uw cv-ketel onderhouden.
Een goed onderhouden cv-ketel houdt het huis lekker warm, is veilig en zuinig. Om ervoor te zorgen dat uw cv-ketel goed blijft werken, kunt u zelf een aantal dingen doen. Maar het is ook belangrijk om uw cv-ketel te laten onderhouden door een erkend installateur. Hoe vaak onderhoud nodig is, geeft de fabrikant van uw cv-ketel aan. Meestal is er eens in het jaar of eens in de twee of drie jaar onderhoud nodig, afhankelijk van hoe oud uw ketel is. Voor het onderhoud door een installateur sluit u een onderhoudsabonnement af.
Mankementen
Geen warm water? Wordt het niet lekker warm in huis? Dat kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan de driewegklep kapot zijn. Deze zorgt bij cv-ketels voor het schakelen tussen warm water en verwarming. Maar de warmtewisselaar, pomp, sensoren, brander of elektronische ontsteking zijn ook onderdelen van uw cv-ketel die het kunnen laten afweten. Bij nieuwere ketels is er soms een probleem met de software of het besturingssysteem.
Cv-ketel onderhouden door de monteur
Een goed onderhouden ketel is veilig, zuiniger en geeft minder storingen. Een wat oudere cv-ketel moet elk jaar worden nagekeken, bij nieuwere ketels is eens in de twee jaar meestal voldoende. Groot cv-ketel onderhoud mag alleen worden gedaan door een erkende installateur. Deze neemt contact met u op, zodra het tijd is voor onderhoud.
Afsluiten onderhoudsabonnement
U sluit een onderhoudsabonnement voor uw cv-ketel bijvoorbeeld af bij de installateur waar u uw cv-ketel koopt of via uw energieleverancier. Er zijn verschillende soorten onderhoudscontracten. De meeste contracten zijn voor een jaarlijks of tweejaarlijks onderhoud. Daarnaast staat in het contract wat er allemaal bij het abonnement hoort. Moet u bijvoorbeeld zelf de voorrijkosten betalen? Vallen grote reparaties onder het contract? En zijn materiaalkosten gedekt? Wilt u niet voor verrassingen komen te staan, kies dan voor een all-in-contract, al is dit vaak wel duurder.
Let bij het afsluiten van een onderhoudscontract ook op de installateur, dit moet een InstallQ Erkend Installateur zijn. Monteurs met dit keurmerk worden regelmatig gecontroleerd. Daarnaast moeten erkende installateurs vanaf 1 januari 2023 een CO-certificaat hebben.
Wat doet de monteur?
Voordat de installateur de ketel in onderhoud neemt, moet hij de ketel eerst accepteren. Dat wil zeggen dat hij de cv-ketel eerst inspecteert. Hij bekijkt of de ketel niet al in slechte staat is, slecht onderhouden is of verkeerd is aangesloten. Als dit het geval is accepteert hij de ketel namelijk niet voor een onderhoudscontract. Is uw cv-ketel eenmaal geaccepteerd, dan vallen toekomstige reparaties onder uw contract.
Tijdens een onderhoudsbeurt controleert de installateur de waarden van de koolmonoxide (CO), koolstofdioxide (CO2) en zuurstof (O2) in de rookgassen van de cv-ketel, de veiligheid van de rookgasafvoer en de afstelling van de cv-ketel. Daarnaast bekijkt hij of er geen koolmonoxide vrijkomt en of de ventilatie op de plek waar uw cv-ketel hangt in orde is. Vraag de monteur ook of hij de instellingen van de thermostaat of weersafhankelijke regeling controleert. Als u luchtverwarming heeft, is het belangrijk om uw filters te vervangen en de luchtkanalen eens in de vijf jaar te laten schoonmaken.
Wat kan ik zelf doen om mijn cv-ketel te onderhouden?
- Lagere cv-temperatuur: zet de temperatuur van het water dat naar de radiatoren gaat op 50°C of 60°C. Bij veel cv-ketels staat deze standaard op 80°C en bij oude modellen zelfs op 90°C. Om het water zo warm te krijgen, is veel gas nodig. Niet goed voor het milieu en ook niet voor uw energierekening. Door de temperatuur van het verwarmingswater op 50°C of 60°C in te stellen, krijgt u uw huis nog steeds lekker warm, maar betaalt u niet de hoofdprijs. Bij een combiketel die ook warm water levert, kunt u de watertemperatuur ook op 60°C instellen in plaats van 80°C. Deze temperatuur mag nooit lager, wegens het risico op legionella.
- Waterdruk controleren: een andere manier om zelf uw cv-ketel te onderhouden is door het controleren van de waterdruk op de meter. Als deze te laag is, vult u de ketel zelf bij. In de gebruiksaanwijzing van uw cv-ketel leest u hoe dit moet.
- Regelmatig ontluchten: tot slot doet u er goed aan om de radiatoren en cv-ketel regelmatig te ontluchten. In de buizen zitten namelijk luchtbellen en dat is slecht voor uw ketel en nadelig voor uw energiegebruik.
Waterzijdig inregelen
Heeft u problemen om alle ruimten in uw woning goed te verwarmen? Dit kan liggen aan de manier waarop het warmte water van uw cv door uw huis loopt. Een oplossing hiervoor is waterzijdig inregelen. Hiermee wordt het warme water beter verdeeld over de ruimten in uw woning. Alle radiatoren hebben hier wel een inregelventiel voor nodig. Uw installateur kan uw cv waterzijdig voor u inregelen.
Oude cv-ketel: onderhouden of vervangen?
Moderne cv-ketels hebben aparte buizen voor de aanvoer van lucht en afvoer van verbrandingsgassen. Dit is een zogeheten ‘gesloten ketel’ en er is dan altijd genoeg zuurstof voor een goede verbranding en de afvoer van verbrandingsgassen. Deze ketels hebben ook een beveiliging die de ketel uitschakelt op het moment dat er koolmonoxide (CO) ontstaat door een storing.
Oudere cv-ketels hebben deze beveiliging niet. Bovendien hebben oudere cv-ketels alleen een buis voor de afvoer van verbrandingsgassen, maar niet voor de toevoer van zuurstof. Een goede ventilatie is daarom extra belangrijk. Tijdens de onderhoudsbeurt van een oudere cv-ketel meet een installateur altijd of er geen koolmonoxide in de lucht zit en controleert hij de ventilatie.
Heeft u nog een oude cv-ketel? Misschien is het tijd om deze te vervangen door een nieuwe cv-ketel. Oude cv-ketels zijn namelijk echte energieslurpers en met een nieuwe ketel bespaart u flink op uw energierekening. Nieuwe cv-ketels zijn bovendien veiliger en onderhoudsvriendelijker. Als u dan toch gaat vergelijken, is het misschien zelfs een idee om over te stappen naar een hybride warmtepomp, want daarmee bespaart u nog meer energie. Een hybride warmtepomp werkt samen met de cv-ketel. Hij haalt warmte uit de buitenlucht en verwarmt daarmee uw huis. Alleen als het buiten te koud is, schakelt de cv-ketel bij.
Ook interessant bij dit onderwerp:
Sinie is sinds 2013 werkzaam voor Gaslicht.com vanuit Amersfoort. Sinie heeft gewerkt als Coördinator Customer Care & tarieven, momenteel als Head of site information. Dit betekent dat zij samen met het team verantwoordelijk is voor het aanbod van de energieproducten. Hiervoor heeft zij dagelijks contact met energieleveranciers en andere marktpartijen. Ook is Sinie betrokken bij het ontwikkelen van nieuwe features van de website en bij onderzoeken voor onze nieuws- en persberichten.