ACM: Groene stroom is ook écht groen
door Jeanet Woldring 1 reactie Leestijd: 2 minuten
Groene stroom komt ook echt altijd van groene bronnen. En Nederlandse groene stroom komt van windmolens of zonnepanelen. De informatie op de stroometiketten van energieleveranciers klopt nu, zo blijkt uit onderzoek en na ingrijpen van de Autoriteit Consument & Markt.
Onjuist stroometiket
Energieleveranciers zijn ieder jaar verplicht alle bronnen van de geleverde stroom te vermelden op het stroometiket. Groene energie krijgt daarbij als bewijs een zogenaamde 'Garantie van Oorsprong' van CertiQ, de organisatie die groene energie certificeert. Uit onderzoek van de ACM bleek dat enkele energieleveranciers niet alle groene energie konden onderbouwen. Deze leveranciers hebben hun stroometiket aangepast of ze hebben meer ‘Garanties van Oorsprong’ afgeboekt. Volgens de toezichthouder gebruikt ruim de helft van alle huishoudens groene stroom. Groene stroom komt uit zon, wind, biomassa of water.
Nederlands en groen
Energieleveranciers moeten het ook melden wanneer ze Nederlandse stroom leveren. De toezichthouder zegt dat het land van herkomst niet vermeld hoeft te worden op het stroometiket, maar een leverancier moet zijn verklaring wel kunnen onderbouwen met Nederlandse ‘Garanties van Oorsprong’. Dat konden enkele energieleveranciers niet goed. Zij hebben dit aangepast en hun verklaringen voldoen nu aan de wettelijke eisen.
Volgens de toezichthouder willen steeds meer huishoudens groene stroom van Nederlandse windmolens of zonnepanelen. In de Energievergelijker op Gaslicht.com kunt u aangeven of u groene stroom alleen uit Nederland wilt. Dan worden alleen die energiecontracten getoond.
Grijze stroom ook onderbouwen
Vanaf 2020 moeten leveranciers naast de groene stroom ook de bronnen van grijze stroom onderbouwen met certificaten. Grijze stroom is stroom die opgewekt is uit fossiele bronnen zoals steenkool en gas. De ACM gaat dan ook het grijze deel van het stroometiket controleren.
Zie ook: 10 jaar stroometiketten, wat heeft het opgeleverd? en Stroometiketten 2015: bijna driekwart groen
Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.
Reacties (1)
Kan er onderscheid gemaakt worden tussen echte groene stroom uit wind en zon. Bijvoorbeeld de naam krijgen “Natuur groene stroom”
En biomassa (houtsnippers van gekapte bomen) “EU bestempelde groene stroom”
Nu ik het verschil weet, zal ik NOOIT mee willen werken aan de door de EU bestempelde groene stroom omdat dit minder groen is dan de normale grijze stroom!!!
Beste Chelsey,
Bedankt voor uw reactie. Op dit moment hebben wij hier geen filter voor. Vaak staat in de pakketnaam al wel waar de groene stroom vandaan komt. Uiteraard zet ik dit intern door. Wij kunnen dan kijken of hier meer vraag naar is en hierop inspelen.
Ik wil u bedanken voor de tip!
Met vriendelijke groet,
Marlies
Laatste nieuws
-
ACM: tarieven voor stroom en gas licht gestegen
18 november 2024 De tarieven voor stroom en gas zijn onlangs licht gestegen. De prijs van variabele contracten steeg ...
-
Dit zijn de goedkoopste energiecontracten van november 2024
1 november 2024 Bent u op zoek naar het voordeligste energiecontract? Wij zetten elke maand de goedkoopste vaste, va...
-
ACM: stookseizoen begonnen, neem uw energiecontract onder de loep
11 oktober 2024 Nu de kachel weer aan moet, adviseert de ACM consumenten om hun energiecontract onder de loep te nem...
-
Dit zijn de goedkoopste energiecontracten van oktober 2024
1 oktober 2024 Bent u op zoek naar het voordeligste energiecontract? Wij zetten elke maand de goedkoopste vaste, va...
-
Innova Energie lanceert nieuw energiecontract zonder terugleverkosten
30 september 2024 Innova Energie komt met een nieuw 3-jarig contract waarbij je geen terugleverkosten betaalt als je t...