Aankondiging hoger termijnbedrag in 2019?
door Arnoud Timmerman 1 reactie Leestijd: 3 minuten
Grote kans dat u deze maand een mail of brief van uw energieleverancier heeft gehad. De boodschap: uit voorzorg gaat uw termijnbedrag omhoog. Hoe zit dat? En mag dat zo maar?
Veel overstappers hebben deze vragen. Dat merken we bij Gaslicht.com aan alle telefoontjes en mailtjes over dit onderwerp. Die vragen snappen we goed. Als u een contract afsluit, verwacht u niet dat u halverwege de looptijd ineens meer gaat betalen. We leggen graag uit hoe het zit.
De oorzaak van uw hogere energierekening
Per 1 januari 2019 verhoogt de overheid de energiebelasting op gas. Verder gaan de Opslag Duurzame Energie (ODE) en de netbeheerkosten omhoog en daalt de belastingvermindering op energie. Al deze maatregelen hebben één simpel doel: er moet geld in het laatje komen om meer duurzame energie op te wekken en Nederland van het gas af te halen.
Een hoger termijnbedrag voorkomt dat u moet bijbetalen
Onderaan de streep is een gemiddeld huishouden in 2019 zo’n 160 euro extra kwijt aan overheidsheffingen en netbeheerkosten. Dat is zo’n 13 euro per maand. Energieleveranciers willen voorkomen dat u aan het eind van het jaar veel moet bijbetalen. Daarom stellen ze nu voor om uw termijnbedrag te verhogen. Dat is natuurlijk geen leuk verhaal. Maar vergeet niet dat uw energieleverancier hier ook weinig aan kan doen. De overheid heeft bepaald dat uw rekening omhoog gaat, uw energieleverancier is alleen de boodschapper. De verhoging geldt voor elke energieleverancier. Het maakt dus niet of u bij Nuon, GreenChoice, Essent, Eneco of welke energieleverancier dan ook zit.
En wat als u de tarieven voor langere tijd heeft vastgezet?
Als u een contract voor één of drie jaar afsluit, zet u een déél van uw energiekosten vast. Het gaat om de leveringskosten. Anders gezegd: de prijs die u betaalt voor een kuub gas, een kilowattuur stroom en de ‘abonnementskosten’ (vastrecht) voor uw leverancier. Die tarieven mag uw leverancier tijdens de looptijd niet veranderen (mits u een contract met vaste tarieven heeft), alle andere kosten wel.
En wat als u een contract met variabele tarieven heeft?
Als u een contract met variabele tarieven heeft (wat wij afraden), dan gaat uw energierekening per 1 januari nóg meer omhoog. Naast de overheidsheffingen en netbeheerkosten stijgen ook de leveringstarieven voor gas en stroom. Wij hebben berekend dat u volgend jaar gemiddeld zo'n 332 euro duurder uit bent. Dat geldt voor een verbruik van 3500 kWh stroom en 1500 m³ gas.
Gaslicht.com probeert uw energiekosten zo nauwkeurig mogelijk in te schatten
Wat er nu dus gebeurt, mag gewoon. Met onze energievergelijker proberen we zo goed mogelijk te voorspellen wat uw maandelijkse energiekosten worden. Dat u nu meer gaat betalen dan u misschien een paar maanden geleden gedacht had, vinden we vervelend. Het enige dat we u kunnen adviseren: stap ook in 2019 weer over zodra het kan. Dat levert u namelijk een besparing van zo’n 300 euro per jaar op. Dat is toch mooi meegenomen nu de overheid gas en stroom steeds een beetje duurder maakt.
Stapt u nog in de laatste dagen van december over?
Houd er dan rekening mee dat de kosten die u in de energievergelijker ziet nog gebaseerd zijn op de ‘oude’ heffingen en netbeheerkosten. Pas op 1 januari 2019 passen we onze energievergelijker aan. Dat lijkt misschien wat gek, maar pas dan zijn de nieuwe belastingtarieven en netbeheerkosten officieel en weten we zeker dat ze niet meer aangepast worden.
Lees ook onze blog: een mail of brief van je energieleverancier ontvangen?
Arnoud is voor Gaslicht.com verantwoordelijk voor alle campagnes op radio, tv en in out-of-home. Daarnaast is Arnoud als tekstschrijver en beeldmaker actief betrokken bij websitecontent, nieuws, persberichten, onderzoeken en social media. Door middel van tekst, beeld en geluid zet hij zich dagelijks in om complexe zaken over de energiemarkt begrijpelijk te maken.
Reacties (1)
Nuon verhoogt mijn maandbedrag met 69 Euro in januari 2019.
Ik zat op 90 Euro.
Klopt dat ?.
vriendelijke groet ,
Ruud.
Laatste nieuws
-
Netbeheerkosten in 2025 gemiddeld met 76 euro omhoog
19 december 2024 De netbeheerkosten voor 2025 zijn bekend. De stijging varieert op jaarbasis van € 32 bij Westland to...
-
ACM: leveringstarieven en netbeheerkosten stijgen, energiebelasting daalt
13 december 2024 De leveringstarieven van vaste en variabele tarieven zijn deze maand licht gestegen. Zo ook de netbe...
-
Stroomprijs dynamische contracten bereikt recordhoogte
12 december 2024 Gister was de dynamische stroomprijs historisch hoog. Vandaag is de prijs per kWh uur zelfs 50% hoge...
-
De 5 meestgestelde vragen over dynamische energiecontracten
10 december 2024 Is een dynamisch energiecontract wel zo goed voor uw portemonnee? Voor wie zijn dynamische tarieven ...
-
ACM trekt vergunning HEM per direct in - wat betekent dit voor u?
9 december 2024 De ACM trekt de vergunning van HEM per direct in. HEM verkeert in ernstige financiële problemen en i...