Brinkhorst: Splitsing netwerk- en leveranciers
Leestijd: 2 minuten
Wie moet er voor het stroomnetwerk zorgen? Commerciële energiebedrijven, Tennet of de overheid? De strijd om de netten leidt tot grote spanningen in de stroombranche, want de markt is verdeeld. Momenteel discussieert de Tweede Kamer over het al dan niet privatiseren van de energienetten. Minister Brinkhorst wil dat de elektriciteitsbedrijven worden opgesplitst in ondernemingen die de energie leveren en zogeheten netwerkbedrijven. Die netwerkbedrijven moeten dan de kabels openstellen voor meerdere stroomleveranciers, zodat eerlijke concurrentie mogelijk wordt. Ook mogen provincies en gemeenten hun aandelen in de bedrijven voorlopig niet verkopen.
In de huidige situatie bekleden de ‘bedrijven’ Nuon, Essent, Eneco en Delta een dubbelfunctie. Enerzijds beheren zij het elektriciteitsnetwerk binnen een regio, anderzijds leveren zij stroom over dezelfde netwerken in dit gebied. Ze zijn dus zowel leverancier als netwerkbeheerder. Concurrenten van de genoemde energiebedrijven moeten hun stroom ook over het netwerk vervoeren. Echter, zij beheren het netwerk niet.
Een ander probleem is het feit dat een netwerkbedrijf zeer veel inkomsten genereert uit haar activiteiten als netwerkbeheerder. Deze verdiensten worden vaak gebruikt ten gunste van het leveringsbedrijf van hetzelfde energiebedrijf. Dus de opbrengsten van Essent’s netwerkbedrijf komen ook ten gunste van Essent’s leveringsbedrijf. Volgens andere partijen uit de markt een geval van concurrentievervalsing. De nieuwkomers klagen al langer over het feit dat bijvoorbeeld ‘netwerkbeheerder’ Essent hen tegenwerkt om zodoende ‘leverancier’ Essent positief naar voren te schuiven. Veel consumenten switchen niet, want, zo redeneren zij, dat levert alleen maar problemen op. Daarom blijft men vaak bij de duurdere, traditionele leverancier.
Nuon, Essent, Eneco en Delta waarschuwen voor het opsplitsen van netwerkbeheer en levering. In het buitenland zijn er nog wel bedrijven die beide functies bekleden. De vier energieleveranciers zien hun positie in de internationale markt verzwakken zonder netwerkbeheer waardoor een buitenlandse overname op de loer ligt. Hierdoor kan de Nederlandse energiemarkt in buitenlandse handen komen, menen zij.
De komende tijd neemt de Tweede Kamer een besluit over het al dan niet privatiseren van de energienetten.
Ik ben Marlies, van begin 2017 tot november 2022 was ik werkzaam op de servicedesk van Gaslicht.com.
Laatste nieuws
-
De goedkoopste energiecontracten voor zonnepaneelbezitters in april 2025
1 april 2025 Wij zetten elke maand de goedkoopste energiecontracten voor zonnepaneelbezitters op een rij. Dit zij...
-
Dit zijn de goedkoopste energiecontracten van april 2025
1 april 2025 Wij zetten elke maand de goedkoopste vaste, variabele en dynamische contracten voor u op een rij. Di...
-
Consumenten weer positiever over overstap van energieleverancier
19 maart 2025 Consumententevredenheid over energieleveranciers is bijna terug op het niveau van vóór de energiecri...
-
Dit zijn de winnaars van de Gaslicht.com Award 2025
19 maart 2025 Wie zijn de drie beste energieleveranciers van 2025? Lees hoe de Gaslicht.com Award tot stand komt e...
-
ACM: Terugleverkosten voor zonnepaneelbezitters met 10% omhoog
13 maart 2025 De terugleverkosten zijn vorige maand met 10% gestegen. Daarnaast waren nieuwe vaste contracten in f...