Vergelijk het volledige energieaanbod
Energie vergelijken

Dalende gasprijs? Daar steekt de overheid een stokje voor...

door Jeanet Woldring 3 reacties Leestijd: 3 minuten

Er lijkt stilzwijgend een enorme verhoging op de energiebelasting op gas doorgevoerd te worden. Gaslicht.com vraagt zich af waarom hier nog niet eerder over is bericht in de media. Het gaat om een stijging van maar liefst 27 procent. Daarmee wordt de aangekondigde daling van de gasprijs volledig teniet gedaan.
 

Belastingplan 2016 gewijzigd

In het op Prinsjesdag aangeboden belastingplan 2016 werden de nieuwe belastingtarieven voor gas en stroom aan de Eerste en Tweede Kamer gepresenteerd. Toen werd nog gesproken over een kleine stijging, zoals we ieder jaar gewend zijn. De energiebelasting voor gas zou met 4,5% omhoog gaan, de energiebelasting voor stroom zou enkel door inflatiecorrectie met 0,5% stijgen. Dat betekende dat de energierekening voor een gemiddeld huishouden 23 euro omhoog zou gaan.

Energiebelasting gas stijgt 27 procent*

Nu blijken er door de Tweede Kamer echter hele andere tarieven te zijn goedgekeurd. Volgende week zal blijken of ook de Eerste Kamer daarmee akkoord gaat. De nieuwe tarieven betekenen een stijging van 33 euro voor een huishouden met een jaarverbruik van 3500 kWh stroom en 1800 m³ gas. Niet zo schokkend wellicht, maar wel als blijkt dat de energiebelasting voor gas met maar liefst 27% stijgt. Enkel door de verlaging van de energiebelasting voor stroom (16%) wordt dit deels teniet gedaan.

Energiebelasting  Tarief 2015    Tarief 2016
Stroom 0-10.000 kWh   14,47 ct. per kWh  12,18 ct. per kWh
Gas 0-170.000 m³  23,12 ct. per m³  29,42 ct. per m³

Effect op huishoudens met oudere woningen

De nieuwe plannen sturen aan op het mobiliseren van de consument om energiezuinige maatregelen te nemen. Door de verhoging gaat een huishouden met een gemiddeld verbruik van 1800 kuub voor gas 113 euro meer betalen per jaar. Ter illustratie: De stijging per 1 januari 2016 is zelfs hoger dan de totale stijging in de afgelopen zes jaar. Vooral bewoners van oudere huizen die slecht geïsoleerd zijn en hoge stookkosten hebben, worden door de maatregel getroffen.

Effect op zonnepaneelbezitters

Tegenover de verhoging van de energiebelasting voor gas staat een verlaging van de energiebelasting voor stroom. Maar hoe gunstig is die verlaging? Een gezin met een gemiddeld verbruik van 3500 kWh zal hierdoor circa 80 euro minder gaan betalen op jaarbasis. Maar voor degene met zonnepanelen is deze verlaging minder gunstig, want het vertraagt de terugverdientijd van de zonnepanelen. Het bedrag dat een zonnepaneelbezitter kan salderen door zelf stroom op te wekken wordt minder hoog waardoor het rendement van panelen daalt.

Opslag Duurzame Energie (ODE) omhoog

De aangekondigde veranderingen staan nog los van de Opslag Duurzame Energie (ODE). De heffing is in 2013 ingevoerd om de investering in duurzame energie te stimuleren. Het tarief werd toen al voor 4 jaar vastgesteld. In 2013 betaalde een gemiddeld huishouden hierdoor bijna tien euro meer op jaarbasis, in 2016 zal dat bedrag meer dan 48 euro zijn. Voor een gemiddeld huishouden betekent deze verandering een verhoging van 17 euro op de energierekening ten opzichte van dit jaar.

Wat betekenen deze veranderingen voor u?

Voor een huishouden met een laag gasverbruik zal de verandering die eraan lijkt te komen gunstig uitpakken. Echter voor huishoudens met een relatief hoog gasverbruik zal de energierekening er volgend jaar een stuk minder gunstig uit zien.


* Update 23-12-2015: op 22 december heeft de Eerste Kamer ingestemd met het Belastingplan 2016. Hieruit blijkt dat de energiebelasting op gas nog meer stijgt. Lees: energiebelasting gas stijgt exorbitant

Deel dit artikel op:
Geactualiseerd: donderdag 29 april 2021

Jeanet Woldring
Jeanet Woldring Algemeen directeur

Jeanet Woldring is ruim 20 jaar als directeur verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Ze is eindredacteur van de content, nieuws- en persberichten op de Bencom websites. Jeanet is gespecialiseerd in het onafhankelijk vergelijken van telecom, energie en verzekeringen voor zowel de zakelijke als consumentenmarkt. Door jarenlange ervaring heeft ze een brede kennis van de ontwikkeling van deze geliberaliseerde markten en schrijft er ook regelmatig over.

Reacties (3)

Geplaatst door: js de Haan ()

nederland is kampioen met het opleggen van stiekeme belastingen waarvan de gemiddelde consument niet op de hoogte is. Er zou meer geschreven moeten worden over het totaal van alle heffingen (direkte, indirekte en stiekeme belastingsoorten ) en hoe er in onze portemonnee word gegraasd zonder het te beseffen, democratisch of toch niet!

Geplaatst door: Philip ()

Uitstekend initiatief van het Kabinet om de belasting op fossiele brandstoffen te verhogen op een moment dat de prijzen dalen. Zo merken we er per saldo weinig van, zodat de noodzakelijke verhogingen van de heffingen op deze vervuilende brandstoffen geen pijn doen.
Dat we in Nederland achterlopen op de rest van de moderne wereld als het gaat om de overgang op duurzame energie is een feit: we behoren in Europa tot een van de vervuilendste landen. Minder gas stoken dus! En aan dit bericht en de reactie van *** te lezen doen veel mensen daar uit zichzelf niet aan mee, maar moet hun gedrag worden gestuurd via belastingen. Het zij zo...

Geplaatst door: Sandra ten Hoopen ()

Mooi he, ons blij maken met een dooie mus.
Nee, de belastingverlaging komt er! Ja ja, dan drukken we het er hier maar weer bij op. Niemand die het ziet. En niemand die merkt dat de belastingverlaging een sprookje is.
Den Haag...we zijn klaar met jullie! Graaiers...

Dit nieuwsbericht is ouder dan een jaar. Je kunt daarom niet meer reageren.

Laatste nieuws

Website van het Jaar Shopping Awards

Vergelijk het volledige energieaanbod

Vergelijk objectief alle energieleveranciers. Bij ons stapt u gemakkelijk in drie stappen over. Overstappen via Gaslicht.com is altijd gratis. Vergelijk en stap over.